Usein kysytyt kysymykset (UKK)

  1. Saako siiliä pitää lemmikkinä?
    Eurooppalainen siili (tavallinen pihasiili) on Suomessa rauhoitettu eläin, jota ei saa ottaa lemmikiksi. Eurooppalaista siiliä saa syöttää pihalla ja rakentaa esim. talvimajoja, mutta sitä ei saa tuoda kotiin, jollei se ole sairas tai vahingoittunut, jolloin se ei varmuudella selviäisi talvesta. Vahingoittuneet tai huonokuntoiset luonnoneläimet voi toimittaa oman kunnan päivystävälle eläinlääkärille.
    Suomessa lemmikkeinä pidettävät siilit ovat lajiltaan afrikkalainen kääpiösiili sekä egyptiläinen pitkäkorvasiili.
  2. Vaipuvatko lemmikkisiilit talvihorrokseen?
    Vaipuvat, jos niiden ympäristön lämpötila laskee liian alhaalle. Liian alhaisena lämpötilana voidaan pitää jo +17°C. Huom! Lemmikkisiiliä ei saa päästää talvehtimaan, sillä se ei ole kerännyt riittävästi vararavintoa selvitäkseen horroksesta. Sopiva lämpötila siilille on n. +23-25°C. Horrokseen vaipuminen saattaa olla hengenvaarallista siilille. Horrostava siili täytyy heti lämmittää.
  3. Kuinka pitkään lemmikkisiilit elävät?
    Tiedämme yli 8-vuotiaitakin siilejä, mutta todellinen odotettavissa oleva elinikä on 3-5vuotta.
  4. Kesyyntyykö lemmikkisiili?
    Kesyyntyy, jos sitä käsitellään säännöllisesti, mielellään päivittäin. Siili tunnistaa omistajansa tämän hajusta ja äänestä, ja oppii nauttimaan rapsuttelusta ja hellimisestä.
  5. Millainen lemmikkisiilin asumuksen pitää olla?
    Vanha sääntö – mitä suurempi, sitä parempi. Minimikoko siilin asumukselle on 1-2 neliötä juoksupyörän kanssa. Suositeltavampi koko on noin 2 neliötä. Asumusvaihtoehtoina ovat oma huone, siiliaitaus tai siilikaappi. Katso tarkemmat tiedot siilin kodista täältä.
  6. Mitä lemmikkisiilit syövät?
    Siilit ovat hyönteissyöjiä, joten 60-80% siilin ravinnosta tulee olla erilaisia hyönteisiä. Lisukkeena voi tarjota kypsennettyä maustamatonta kanaa, jauhelihaa ja muita lihapitoisia aineksia. Katso tarkemmin täältä.
  7. Mitä lemmikkisiilit maksavat?
    Lemmikkisiilit maksavat noin 300-400 €.
  8. Mistä lemmikkisiilejä saa?
    Suomen siiliyhdistys suosittelee hankkimaan siilin SSY:n viralliselta kasvattajalta. Kasvattajalistan löydät täältä.
  9. Aiheuttavatko lemmikkisiilit allergiaa?
    Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Kissa- tai koira-allerginen perhe saattaa hyvinkin sietää siiliä lemmikkinään, toisaalta allergiat ovat usein yksilökohtaisia, eikä voida varmuudella sanoa etteivät siilit voisi aiheuttaa allergioita, etenkin pitkäaikaisessa altistuksessa. Siili saattaa aiheuttaa allergiaa kenelle tahansa ja yleisin siilistä luopumissyy on nykyään juuri allergia.
  10. Ovatko siilin piikit teräviä?
    Kyllä, ne ovat teräviä. Siilillä on selässään keskimäärin 2000 piikkiä, joita se käyttää suojanaan tarvittaessa. Rauhallisena ollessaan siili kuitenkin pitää piikkinsä ihonmyötäisenä, ja tällöin silitettäessä sen selkäpuoli tuntuu lähinnä ehkäpä “muovimattomaiselta”. Pelästynyt siili pörhistää piikkinsä ja hyppii ja tuhahtelee karkottaakseen uhan kauemmaksi. Äärimmäisessä hädässä se keriytyy palloksi, jolloin siihen koskeminen on vaikeaa. Älä kuitenkaan käytä hansikkaita siilin käsittelyssä edes silloin kun se on pallona, sillä sen on hyvä tottua sinun hajuusi sitä käsitellessäsi.
  11. Tarvitsevatko lemmikkisiilit seurakseen lajitoverin? Entä tuleeko toimeen muiden eläinten kanssa?
    Siilit ovat reviiritietoisia eläimiä, jotka eivät kaipaa toisen siilin seuraa. Jos perheessä on useampi siili, jokaisella täytyy olla erillinen asumus, eikä niitä ole hyvä päästää samanaikaisesti huoneeseen juoksemaan ainakaan ilman valvontaa. Muiden eläinten kanssa kannattaa seurata, miten siili käyttäytyy.
  12. Oppivatko siilit sisäsiisteiksi?
    Siili ei ole sisäsiisti. Jotkut siilit tekevät tarpeensa myös hiekkalaatikkoon, mutta sitä ei voida sanoa sisäsiisteydeksi. Juoksupyörässä juostessaan siili usein päästää tarpeitaan myös siihen ja pyörä onkin pestävä päivittäin.
  13. Tuhoavatko siilit kodin esineitä?
    Siilit eivät ole jyrsijöitä, joten johdot tai puuesineet saavat olla rauhassa. Siiliä kiinnostavat erilaiset hajut, ja mielenkiintoisen uuden hajun löytäessään se saattaa yrittää hajun ‘syömistä’ nuolemalla ja puremalla kohdetta, esim. mattoa.
  14. Voiko siilin totuttaa olemaan hereillä päivisin?
    Siilit ovat yöeläimiä, jotka nukkuvat päivät ja ovat aktiivisimmillaan öisin. Siilin päivärytmiä voi yrittää muuttaa muutamilla tunneilla herättämällä siili säännöllisesti aikaisemmin. Siilit heräävät yleensä aikaisintaan n. klo 21. Siilin jatkuva häiritseminen kesken unien saattaa myös heikentää sen terveyttä.