Kirjoittaja Marianne » 21 Marras 2005, 18:48
Astutussopimus on uroksen ja naaraan omistajien välinen asia, siinä voidaan sopia hinnasta ja maksutavasta, eikä yhdistys puutu siihen sen kummemmin, kuin antamalla astutussopimuspohjan käyttöön.
<br>
<br>Koirat ja siilit poikkeavat astutusasioissa kovastikin. Siilien parittelua ei voida välttämättä todistaa, se ei aina onnistu eikä siihen voida oikein vaikuttaa.
<br>
<br>Kennelliitto ei nykyään suosittele sitä, että uroksen omistajalle annettaisiin astutuksesta koiranpentu / sen myyntihinta. Tämä on vanha käsitys. Joskus olikin niin, että käytäntönä oli yksi poikanen / sen hinta, mutta se koettiin huonoksi. Myös siileillä tätä käytäntöä on jotkut käyttäneet, mutta se on koettu epäkäytännölliseksi. Astutussopimuskäytäntö on siis siileillä ja koirilla tällä hetkellä lähes samanlainen.
<br>Kennelliiton Sopimusta ja sen sääntöjä voi katsoa täältä:
<br><a href="http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/35230AAD-C987-4DC0-A75D-8279AC736F4A/0/skl_sopimusastutuksesta.pdf" target="_blank" rel="nofollow">http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/35230AAD-C987-4DC0-A75D-8279AC 736F4A/0/skl_sopimusastutuksesta.pdf</a>
<br>
<br>Siileillä on yleensä toimittu niin, että kaikista luovutusikään selvinneistä poikasista naaraan omistaja maksaa uroksen omistajlle 10-15 % myyntihinnasta / poikanen. Tämä sama käytäntö on yleensä käytössä nykyään myös koirilla.
<br>
<br>Tämä myös siksi, että joskus saattaa syntyä vain 1 poikanen. Emon omistaja kuitenkin ottaa suuren riskin oman siilinsä terveydenkin kustannuksella, ja maksaa eläinlääkärit, matkakulut ja poikasten ruoat, lisäravinnot yms. Joten ei olisi reilua, että uroksen omistaja saisi yhtä suuren korvauksen, kun ei osallistu yleensä kuin muutaman astutuspäivän verran.