Sivu 1/1

Lintuinfluenssa ja siilit ulkona kesällä

ViestiLähetetty: 03 Maalis 2006, 21:09
Kirjoittaja Simeon
Tuli tuossa mieleen tällä viikolla, että kun lintuinfluenssa melko vääjäämättömästi tännekin tulee, niin oletteko miettineet siiliemme kesäleikkejä ulkona? Uskaltaako niitä enää laittaa takapihalle juoksemaan, jossa on mielin määrin linnunkakkaa? Harvinaistahan tuo nisäkkäisiin tarttuminen vielä on, mutta Saksassahan oli se kissa, joka kuoli tähän tautiin.

ViestiLähetetty: 03 Maalis 2006, 23:33
Kirjoittaja Kitty
Minullakin se tuli mieleen,on vain niin harmi jos Wilma ei pääse ulos:/..Pihalla se tykkää temmeltää :) Mutta kyllä pihalla voi kai olla :D

ViestiLähetetty: 03 Maalis 2006, 23:36
Kirjoittaja Simeon
Mä ajattelin järjestää jotain pressun tapasta tai pyyhettä kesäks. Pontus on vaan niin vikkelä liikkeissään, että tarkkana saa olla..

ViestiLähetetty: 03 Maalis 2006, 23:41
Kirjoittaja Tiina
Eiköhän tuo ole kohtalaisen turvallista, kun katsoo, ettei siili pääse ottamaan kiinni lintuinfluenssaa siarastavia lintuja tai syömään tautiin jo kuolleita lintuja. Ja pitää myös lintujen ulosteiden syönnin rajallisena ;) <br> <br>Lintuinfluenssa tarttuu huonosti nisäkkäisiin. Pitää syödä raakaa tai huonosti kypsennettyä sairastuneen linnun lihaa ja tartunta ei sittenkään ole varma. Viimeisen vuoden aikana maailmanlaajuisesti on tähän tautiin kuollut vajaa 100 ihmistä. Ja ajatelkaapa millaisissa maissa tätä lintutautia on eniten! Lintujen laita on valitettavsti toinen. Ihmisen kehittämä tauti tämäkin, tietenkin...

ViestiLähetetty: 04 Maalis 2006, 00:02
Kirjoittaja Kitty
Meidän pihalla,Ei kyllä ole lintuja. <br> <br> <br> <br> <br><b>:)</b>

ViestiLähetetty: 04 Maalis 2006, 03:47
Kirjoittaja MiaE
Niin ja mä olen ymmärtänyt näin, että toi virus tolleen ei ole niinkään paha, mutta sitte kun kehittyy kunnolla ihmisestä ihmiseen pisaratartuntana tarttuva tauti niin voi Venäjä..!! Välttää tosiaan kontaktia niitten kuolleitten eläinten kanssa... <br> <br>Mä kuulin fiksummiltani tämmösen jutun, että yleensäkin noi influenssat saa alkunsa siitä, että eräissä maissa lapset, siat ja linnut elävät samalla takapihalla keskenään. Näin ollen, taudit "mutaatioituu" esim. siasta ankkaan, ankasta ihmiseen jne, ja alkuperäinen siassa ollut virus muuttuu tietenkin hurjempaan muotoon. Joten noissa maissa elävät ihmiset ovat ensisijaisesti vaarassa. <br> <br>Kyllä mä aion ainaki vauvat viedä kesällä ulos. Liikunhan mä sielä itsekin.. Ja voinhan mäkin astua linnun kakan, tms päälle, josta se voi tulla sisälle jne jne....Mä en ainaka lähtis muuttamaan elintottumuksiani vielä tässä vaiheessa suuntaan enkä toiseen =)

ViestiLähetetty: 05 Maalis 2006, 13:21
Kirjoittaja Susu
Nyt tulee pitkä sepustus, toivottavasti jaksatte lukea: <br> <br>Kävin kuuntelemassa KTL:n influenssaluennon tammikuun lopussa. Siihen mennessä lintuinfluenssatapauksia oli ollut 152, joista yli puolet oli kuollut (83). Eniten tapauksia oli ollut Vietnamissa. Kuolemantapausten kokonaismäärä ei ole suuri jos esimerkiksi verrataan meidän joka keväiseen riesaan: ihmisten influenssa A:han. Se tappaa jenkeissä vuodessa yli 42 000 ihmistä. <br> <br>Ärhäkästä viruksesta on kuitenkin kyse jos yli puolet infektoituneista on kuollut, ja siitä johtuen asiantuntijoiden huolena on just toi MiaE:n mainitsema sika-ankka-ihminen yhteiselo. Kuten tässä aiemmin mainittiin, nykyisellään lintujen virus infektoi suhteellisen huonosti nisäkkäitä. Ihmisten virus taas infektoi huonosti lintuja. Sen sijaan molemmat virukset voivat periaatteessa infektoida sian soluja, ja ongelmia voi tulla siinä vaiheessa jos molemmat virukset päätyvät samaan soluun siassa. Saman solun sisällä olleessaan linnun ja ihmisen virukset voivat vaihtaa keskenään perintöainestaan. Pahimmassa tapauksessa lintuvirus saisi ihmisvirukselta sellaisen osan, joka liittyy solutunnistukseen. Ts. sellaisen ominaisuuden, jolla lintuvirus pystyisi infektoimaan tehokkaasti ihmissoluja. <br> <br>Meillähän siat ja kanat pidetään erillään joten eri eliölajien virusten "kohtaamispaikat" ovat aika vähissä. Aasiassa näitä kohtaamisia on varmasti jatkuvasti, joten jos pandemia syntyy niin se melko varmasti alkaa sieltä. Nykyisessä matkustelukulttuurissa se varmasti leviäisi leikiten, mutta turha on tässä vaiheessa maalata piruja seinille, sillä kyse on kuitenkin puhtaasti sattumasta. <br> <br>Yhteenvetona ja tarkennuksena aikaisempaan: kyse ei siis ole mistään ihmisen kehittämästä uudesta viruksesta vaan ihan tavallisesta influenssa A viruksesta, jota esiintyy useilla eri eliölajeilla. Ongelmat liittyvät pääosin influenssavirusten nopeaan muuntumiseen perintöaineksen vaihdon kautta. Tästä johtuen meilläkin on välillä keväisin vähän ärhäkämpiä tapauksia. Itsekin olin pari vuotta sitten 40 asteen kuumeessa ihan raatona..=) Virusten helppo muuntuminen yhdistettynä ihmisten toimintaan luo edellytykset eri eläinlajien virusten perimän vaihdolle ja sitä kautta myös mahdollisille pandemioille. Mutta tämä on sellainen uhka, joka on koko ajan ollut olemassa, joten turha sitä on siis murehtia. Siitä vain puhutaan nyt enemmän. Nykyisellään ei Suomessa ole syytä huoleen, mutta asiantuntijoiden suosituksia on silti syytä noudattaa.

ViestiLähetetty: 05 Maalis 2006, 20:15
Kirjoittaja Kude
Voitsä tiivistää ku en jaksa lukee :)

ViestiLähetetty: 05 Maalis 2006, 20:21
Kirjoittaja Tiina
Lue ihmeessä Kude. Teksti on loistava! <br> <br>Minä vähän korjaan omaa tekstiäni. En tarkoittanut sananmukaisesti ihmisen kehittämää, vaan ihmisen toiminnasta johtuen kehittynyttä virusta. Lintuinfluenssa "löydettiin" ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten Kiinasta. Ja tarkemmin jättikanaloista, joissa kanoja oli ahtaissa tiloissa valtavat määrät. Kanat saivat siellä influenssan ja stressin ja muiden olosuhteiden ansiosta siellä kehittyi tämä ärhäkkä virus. Eikä ihmisen osuus ole pieni leviämisen suhteenkaan. Kalankasvatusaltaat on todettu tehokkaiksi taudin levittäjiksi. Altaissa käytetään kananlantaa kalojen ravintona. Näissä altaissa vesilinnut käyvät muuttomatkoillaan lepäämässä ja ruokailemassa.

ViestiLähetetty: 05 Maalis 2006, 22:57
Kirjoittaja Susu
Joo, anteeksi jos vähän viilasin pilkkua..=) Tuo lintuinfluenssan H5N1 alatyyppi tosiaan havaittiin ensimmäisen kerran Kiinassa 1996, muita alatyyppejä on toki tavattu aikaisemminkin. Ja oikeassa olet siinä, että ihminen on omalla toiminnallaan luonut virukselle loistavat olosuhteet kehittyä ja levitä. Toisin sanoen sattumaa avitetaan aika lailla..jos näin voi sanoa.