Sivu 1/1
Hammasongelmaiset ja hampaattomat siilit
Lähetetty:
28 Tammi 2008, 20:31
Kirjoittaja Tazze
Siililläni Luumulla on hammasongelmia myös osa hampaista on jo poistettu mutta nyt taas tuntuisi olevan ongelmia ja tänään hammaslääkäriin ollaankin menossa.
Taino hampaissa itsessään ei ole muuta ongelmaa kuin että kaikki heiluu. Hampaat ovat nätit ja puhtaat mutta irtoavat ikenistä. Eriksson totesi Luumunkin kohdalla autoimmunniteettihäiriön. Tosin ei vielä mitää varmaa osannut sanoa mutta on kovasti nyt koittanut asiaan perhehtyä.
Pari ruokavinkkiä hampaattomalle tai hammasongelmaiselle siilille.
Matopuuro:
Purkki pillarsseja, purkku bambumatoja, n. 20 jättistä, n.50 jauhomatoa ja purkki porkkanasosetta. Kaikki tehosekoittimeen ja sen jälkeen puuro annostellaan pakkaseen josta sitten lautaselle ja noin 5-10min niin tarjoilu. Ainankin Luumu rakastaa mössöä kun ei enää ole voinut matoja syödä muuten.
Matopuuroon voi toki lisäillä mitä vaan vaikka suurempia sirkkoja tai muuta mikä vaan murskaksi tehosekoittimessa menee.
Raksupuuro:
Raksut jopa vedellä pehmennettynä voi olla liian kovia Luumulle, mutta kun haarukkalla murskaa vedellä pehmennetyt raksut niin jopas alkaa puuromaistumaan.
Käsittelemättömänä Luumu pystyy syömään pienet sirkat, raejuuston ja kissanmärkäruoat (osan osassa palat joutuu pilkkomaan).
Lähetetty:
28 Tammi 2008, 20:57
Kirjoittaja Kaisa
Tässä linkkejä vanhempiin saman aiheen keskusteluihin
<a href="http://www.suomensiiliyhdistys.fi/forum/index.php?&action=vthread&forum=5&topic=9&page=0" target="_blank">http://www.suomensiiliyhdistys.fi/forum/index.php?&action=vthread&foru m=5&topic=9&page=0</a>
<a href="http://www.suomensiiliyhdistys.fi/forum/index.php?&action=vthread&forum=5&topic=2338&page=0" target="_blank">http://www.suomensiiliyhdistys.fi/forum/index.php?&action=vthread&foru m=5&topic=2338&page=0</a>
Tässä lisäksi vielä listaus haun osumista haulla: "hammas hae aiheet ja viestit"
<a href="http://www.suomensiiliyhdistys.fi/forum/index.php?phrase=hammas&searchType=0&where=0&forum=&sDay=17&sMonth=8&sYear=2003&eDay=28&eMonth=1&eYear=2008&posterName=&action=search&searchGo=1" target="_blank">http://www.suomensiiliyhdistys.fi/forum/index.php?phrase=hammas&search Type=0&where=0&forum=&sDay=17&sMonth=8&sYear=2003&eDay=28&eMonth=1&eYe ar=2008&posterName=&action=search&searchGo=1</a>
Lähetetty:
29 Tammi 2008, 13:22
Kirjoittaja Marianne
TAZZE. laita ihmeessä se aloitus tuohon takaisin!!
Tein tuossa huvikseni vähän tilastoa hammas, ja -suusairauksista siileillä tämän palstan avulla. Haussa löytyi 46 eri siiliä, jolla on ollut suussa jotain vikaa. Tässä tarkempi tilasto:
24 siililtä on poistettu lääkärin toimesta hampaita / hammas. Niitä on poistettu 1-kaikki. Usein poiston lisäksi on annettu antibioottikuuri ja siilillä on ollut myös ientulehdus tai / ja hammasjuuripaise.
7 siililtä on lähtenyt hampaita itsellään ilman lääkärin apua. Putoillut siis...
4 siilillä on lisäksi ollut hammasjuuripaise
7 siilillä on poistettu hammaskiveä (usealla lisäksi ientulehdusta)
6 siilillä on ollut kasvain / patti suun alueella
Lisäksi muita on mm. leukaperässä oleva mätä
________________
Kun katselin siilien nimiä ja listasin, huomio kiinnittyi, että aika paljon samansukuisilla siileillä oli suuongelmia. Luulisin, että periytyy resessiivisesti, mutta en ole mikään lääkäri / perinnöllisyysekspertti, niin varmaksi ei voi sanoa. Hankalaahan on karsia nämä pois kasvatuksesta, koska ongelmat voivat ilmentyä vasta lisääntymiskauden jälkeen. (vars. naarailla).
___________________
Palstalla on esitetty eläinlääkäreiden mielipiteitä siilien suuongelmiin ja niiden hoitoon. Tässä tiivistettynä:
Syitä:
1. Mahdollinen elimistön oman puolustusmekanismin häiriö (autoimmuniteettihäiriö), jossa elimistö kääntyy itseään vastaan ja alkaa ns. tuhota ientä
2. c-vitamiinin puutos (keripukki)
3. Perinnöllinen vaiva
4. d-vitamiinin puutos
Hoito:
1. Siilin (jokaisen siilin) hampaiden tarkistus eläilääkärillä 1 kertaa vuodessa + hammaskiven poisto
2. Hampaiden harjaus, esim. kissanhammasharjalla
3. Kovan ravinnon syöttäminen (tästä ei todettu olevan varmaa apua)
4. Bubacat -suuhygieniatahna (apteekista), ehkäisee hammaskiveä, pieni nokare ruokaan päivittäin
5. C-vitamiinilisä / ruokaa, jossa sitä on luonnollisesti
6. A-vitamiinilisä (ehkäisee ilmeisesti myös syöpää)
7. Kalsiumlisä
8. b ja d -vitamiinit
-Vitamiinit olisi hyvä syöttää kuureina 3 kk välein ja 2-3 vko pituiset kuurit. Virtsatievaivoista ja ienvaivoista kärsiville useammin.
-Siililajeista sen verran, että
4 EP:tä
1 IP
41 VV
-Siilit olivat eri lähtömaista (Tanska, Saksa, Suomi, Ruotsi, Usa)
-Siileistä 13 oli varmasti eläinkaupasta ja 15 oli varmasti kasvattajilta, loppujen 18 alkuperästä en tiedä.
Lähetetty:
29 Tammi 2008, 22:12
Kirjoittaja Danja
Juuri olin Tähkän kanssa Einar Erikssonin juttusilla (Tähkä voi taas hyvin, muutamaa hammasta köyhempänä tosin...) ja hän sanoi, että Tähkä on kuudes siili, jota hoitaa samaisen ongelman vuoksi tämän talven aikana. Eli yleisiä ongelmia ovat. Hänen mukaansa kyseessä voisi ehkä olla d-vitamiinin puutos (jos syy ei ole perinnöllinen), ei siis keripukki (ihminen ja marsu kai ainoat, joilla c-vitamiinivaikeuksia). Aika mielenkiintoista oli muuten se, että Tähkällä heilui melkein kaikki hampaat ja muutama oli irronnut itsestäänkin, mutta kiinniolevissa ei ollut ollenkaan hammaskiveä. Suu oli muutenkin puhdas (ei mitään patteja yms) ja itse hampaat olivat siis tosi hyvässä kunnossa, mutta silti ne irtoilevat... Itse siilin menoa kaikki tämä ei näytä haittaavan pienimmissäkään määrin. Omistajaa kyllä silti säälittää hieman yli yksivuotiaan mussukan varhainen äijäytyminen...
Lähetetty:
29 Tammi 2008, 23:24
Kirjoittaja Soili
Hampaattoman siilin orjana minä kyllä uskon geneettisiin syihin. Vaikka annoin Äijälle säännöllisesti kovia raksuja, kalsiumia ja monivitamiineja, niin hampaat irtosivat, ja samaa esiintyy muillakin sukulaisilla.
Kyse ei ollut hammaskivestä, vaan Einar Eriksson epäili autoimmuniteettihäiriötä.
Nythän Äijä siis on täysin hampaaton, mikä ei kylläkään menoa haittaa.
3 vuoden rajapyykki on ohitettu, ja uskon, että monta hyvää vuotta on vielä edessä - luonnollisesti.
Lähetetty:
30 Tammi 2008, 09:45
Kirjoittaja Marianne
Perinnöllisyydestä havaitsin sen, että jos toisella vanhemmista on hammasongelmia, ja toisella ei, niin se voi periytyä osalle poikasista.
Jos molemmilla vanhemmilla on hammaspuutoksia, niin poikasille saattaa tulla ongelmia, mutta koska otos on niin pieni, ei hyviä johtopäätöksiä voi tehdä.
On myös tapauksia, jossa kummallakaan vanhemmista ei ole hammasongelmia, mutta poikasille on niitä tullut. Tämäkin puolustaisi perinnöllisyyden resessiivisyyttä / hankalammin periytyvyyttä. Eli vanhempien terveys ei takaa poikasten terveyttä. Hankalaa.
Lähetetty:
31 Tammi 2008, 09:37
Kirjoittaja Tazze
Noniin nyt sitten ei ole enää Luumulla kun etu- ja kulmahampaat tallella jotka sitten olivatkin oikein tiukasti kiinni. Eli seittämän hammasta vielä eilen lähti ihan tökkimällä irti.
Tällä kertaa Eriksson ehdotti antibioottien lisäksi c-vitamiini lisää epäillen keripukkia mahdollisena vaihtoehtona. Mutta mitenkään tutkimatta tarkemmin asiaa. Piti toki myös mielenkiintoisena huomiota Mariannen huomiosta, että samoista suvuista löytyy suurin osa hammasvikaisista siileistä.
Tosin itseäni alkoi mietityttää viime yönä, että mistä siilit luonnossakaan c-vitamiinia saa. Vai syövätkö ne ajoittain sitten marjoja kun elimistö alkaa huutamaan c-vitamiinia.
Tosin tässä joulun alla siiliherrani hämmästytti kovasti ja kaatoi matopurkin jossa matojen lisäksi oli salaatin lehti ja matojen sijasta söikin salaatin. Olikohan vihjeenä että kaipaan jotain c-vitamiini pitoista.
Lähetetty:
01 Helmi 2008, 20:38
Kirjoittaja Anitta2
Tein epätieteellisen tutkimuksen siilien marjojen ja salaatin syömisestä.
Laitoin kummallekin siilille palasen salaatinlehteä vesikipon reunalle. Lara söi salaatin. Iida ei.
Laitoin kummallekin 2 puolukkaa. Lara söi puolukat, Iida ei.
Porkkanasosehan maistuu kummallekin ihan ekana.
Joskus olen tarjonnut Laralle vadelmaa, mutta ei ole kelvannut.
Pitääpä laittaa tarjolle uusia makuja ja katsoa, mikä typyköitä miellyttää.
Muuten laitoin toiseen matokippoonkin 2 puolukkaa. olivat silloin vielä jäisiä. Matoja alkoi vaeltaa kohti puolukoita, mutta koskettivat marjoja vain ja vetäytyivät pois. Kun marjat oli sulaneet, niin sitten kelpasi madoille. Mahtaakohan madot olla vitamiinipitoisempia syötyään marjoja.
Lähetetty:
02 Helmi 2008, 14:55
Kirjoittaja Tapsu
On nämä kummallisia nämä siilin hammasongelmat. Mariannen kirjoituksessa oli, kiitos, monipuolista ohjetta ja tietoa!
Taavillamme oli täysin terveet hampaat loppuun asti, samoin ikenet.
Söi Royal Canin hammasraksuja, mutta muitakin saman merkin raksuja,
sekä tuoretta porkkanaa pikku paloina päivittäin.
Tiedä sitten oliko ruualla vai perimällä vaikutusta hampaiden kuntoon.
Tutkin tuossa Royal Canin babycatin tuoteselostetta. Sisältää A,E ja D vitamiinia, mutta ei C:tä!
Kenties joku c-vitamiini lisä voisi olla tarpeen Juliuksen ravintoon. Kuinkahan moni antaa siileilleen vitamiinilisää, olisi kiva tietää?
Lähetetty:
02 Helmi 2008, 16:07
Kirjoittaja Kutri
Meillä annetaan Nallelle Nutrobalia..sitä kun on kaapissa maakilpparin vuoksi joka tapauksessa niin saavat kumpikin sitten siitä samasta.
Lähetetty:
02 Helmi 2008, 22:04
Kirjoittaja Tapsu
No Nalle ainakin näyttää hyvin voivalta:)!
Minä kävin tänään shoppailemassa Stockalla ja eläinruokaosastolta ostin Prestige premium C-vitamiinia. Tarkoitettu marsuille, mutta ajattelin vähintään puolittaa annoksen, jonka anamme Juliukselle.
Sisältää myös hieman A, D, E, B ja K-vitamiinia.
Ehkei kuitenkaan joka viikko, koska antamissamme kissan nappuloissa on osa samoja vitamiineja.
Lähetetty:
02 Maalis 2008, 23:08
Kirjoittaja vera_
Huolestuin n. puolitoista vuotta sitten kun ei Akulle maistunut enää raksut. Käytiin lääkärissä ja pojulta poistettiin hammas. Hammaskivi rapsutettiin myös pois. Aku pistettiin muoviboksiin ja rauhoitettiin. Hammas hoidettiin pois ja Aku pääsi kotiin. Parin päivän ajan sai särkylääkettä, vaikkei se sitä olisi ehkä tarvinnutkaan, niin virkeältä ja kivuttomalta näytti. Raksut maistui
Lähetetty:
08 Touko 2008, 20:41
Kirjoittaja HannaS
Meillä on Essillä suussa joku pahkura, puoli naamaa on turvoksissa
Mietin, olisiko tuo armeliainta päästää pois, kun liikkuminenkin on jo huteraa, epäilen ettei se näe juuri mitään ja ikää on kesäkuussa 6v. Mahtaako olla enää paljon ikää jäljellä, vaikka yrittäisikin hoidattaa patin... Ja kestäisikö edes rauhoitusta/nukutusta, kun on aina ollut pienikokoinen ja nyt vielä menettänyt massaansa iän myötä :/