Sivu 1/1
Ummetuksen hoito
Lähetetty:
14 Helmi 2012, 06:37
Kirjoittaja Misty88
Siililläni on ollut 2 päivää ummetus. Olen antanut viikon lisukkeena kanaa ja porkkanaraastetta pari kertaa, ja epäilen että ummetus tuli jomman kumman takia. Eilen aamulla juoksupyörässä oli yksi onneton rutikuiva kakka ja siili makasi pesässä häntä pystyssä. Annoin lämpimän kylvyn jonka aikana siili kakkasi 3-4 pientä papanaa, ilman näkyviä ponnistuksia. Illalla annoin tuttua ruokaa johon laitoin parafiiniöljyä, yön aikana ei taas tullut kuin 2 rutikuivaa pientä kakkaa. Nyt äsken päätin auttaa sääliä taas kylvyn muodossa, alussa ponnisteli mutta ei tullut mitään! Kauan siilien ruuansulatus kestää, eli koska voisi odotella parafiiniöljyn vaikutuksia? Mitä muuta avuksi?
Lähetetty:
14 Helmi 2012, 17:58
Kirjoittaja Bella
Raaka porkkana voi aiheuttaa siilillä ummetusta, jos haluat antaa porkkanaa siilillesi keitä se, porkkana ei kuitenkaan ole mikään välttämätön siilin ruokavaliossa.
Eli jätä pois se raaka porkkana ja kylvetä lämpimässä vedessä. Itselläni ei ole kokemusta tuosta parafiiniöljystä mutta on siileille sitäkin annettu juuri ummetukseen.
Anna siilillesi hyönteisrikasta ruokaa niin eiköhän kohta ala taas masu toimimaan
Lähetetty:
14 Helmi 2012, 21:18
Kirjoittaja Sasoleil
Juu, porkkanat vaan pois! Ei siili vihanneksia tarvitse. Kuten Bella kirjoittikin, hyönteisiä vaan lisää. Esim. pillarssit ovat luonnon laksatiiveja, 1-2/yö pitää siilun masun hyvin toiminnassa.
Lähetetty:
15 Helmi 2012, 06:43
Kirjoittaja Misty88
Eilen illalla vedessä kahlailu auttoi, tuli muutama kakka, mutta siilin masu on vieläkin kova. Yön aikana ei mitään. Ihmettelen ummetusta, kun vedessä vain ensimmäisen kakan kohdalla siili pinnisteli, muut tuli silminnähden helposti. Kauan ummetus voi kestää? :/
Lähetetty:
16 Helmi 2012, 09:19
Kirjoittaja Misty88
Eilen soittelin eläinlääkäriin ja käskettiin antaa parafiiniöljyä 0,5 ml annoksissa pari kertaa päivässä. Illalla meillä oli pitkä kylpy ja siili kakkasi aika mukavasti, mutta ei tarpeeksi rauhoittamaan orjan mieltä. Eläinlääkäri sanoi myös tarkkailla tilannetta vielä pari päivää ja sitten vasta vastaanotolle. Ruokahalu on kumminkin pysynyt ennallaan ja juoksupyörä on käytössä, joskin vähän vähemmän. Tänään pyörässä oli yksi isohko papana ja lattialla pari pientä. Huomasin myös kylvyssä että siili yritti syödä kakat heti, eli voi olla että on napsinutkin niitä yöllä. Maha tuntuu vieläkin kovalta.
Lähetetty:
16 Helmi 2012, 16:18
Kirjoittaja kal
Meillä paljastu samantapaset oireet suolistotulehdukseks, eli jos ei tunnu menevän tolla niin tosiaan suosittelen sitä eläinlääkärikäyntiä. Ell siis rauhoitti siilin ja sanoi että mahassa selkeästi kaasua ja nestettä. Parani antibioottikuurilla.
Lähetetty:
17 Helmi 2012, 12:03
Kirjoittaja Misty88
Nyt parina yönä on tullut muutama papana, tiedä sitten alkaako suolisto toimimaan normaalisti vai mitä... Yritän soitella tänään Erikssonille, ja muille siilitohtoreille pk-seudulla...
Lähetetty:
20 Helmi 2012, 17:03
Kirjoittaja Misty88
Lauantaina käytiin lääkärissä, ei kuulemma ole hätää kun ruokahalu pysyy hyvänä eikä siili ole apaattinen. Saatiin kuitenkin nesteytystä nahan alle ja kuitupitoisia raksuja mukaan. Ummetusta on ollut jo 8 päivää!
Lähetetty:
20 Helmi 2012, 20:03
Kirjoittaja Bella
Kuitupitoisia....siilihän on keliaakikko eli eihän sisällä viljaa?
Ei se siili nyt kuitenkaan mielettömiä määriä oikeasti kakkaa, ja jos joka päivä papanoita tulee niin varmaan kaikki ok
Lähetetty:
13 Maalis 2012, 10:46
Kirjoittaja Misty88
Laitan tähän vielä eri eläinlääkäreiltä (erikoistuneet eksoottisiin eläimiin ja siileihin) saadut ohjeet ummetuksen hoitoon muille siilisteille:
1. Ravinto mahdollisimman luonnonmukaista, jos mahdollista pelkkiä hyönteisiä.
2.Veden saannista pidettävä huolta, hyvä keino jos siili ei juo tarpeeksi, muussata ötökät pienemmiksi ja sekoittaa veden kanssa mössöksi. Sirkkoja annettava (kuidut).
3. Säilykekurpitsa (maustamaton!) Itse en tätä löytänyt mistään, joten kokeilin Almo Naturalin kanaa kurpitsalla.
4. Parafiiniöljyä isoissa kerta-annoksissa (suositeltiin 1-3 ml pari kertaa vuorokaudessa). Kun parafiinia on annettu tarpeeksi, sen on tarkoitus tahria peräpää. Pienissä annoksissa ei välttämättä auta heti, ja jatkuva käyttö estää vitamiineja ja muita tärkeitä ravintoaineita imeytymästä suoliston kautta.
5. Lämpimässä vedessä kahlailu ja mahan hellä hieronta on erittäin hyvä keino ummetukseen.
6. Riittävä liikunta edesauttaa suoliston toimintaa.
Re: Ummetuksen hoito
Lähetetty:
19 Syys 2014, 23:31
Kirjoittaja Annelihamsu
Voiko ummetus aiheuttaa laihtumista ? Olen tarjoillut nyt viikon ajan kissan raksuja 70% ravinnosta, sillä ötökät ovat olleet loppumaan päin ja uusi ötökkätilaus ollut myöhässä. Olen vähän huolissani kun kakkaa ei näy eikä kuulu...
Re: Ummetuksen hoito
Lähetetty:
20 Syys 2014, 16:19
Kirjoittaja Tapis
Voisin kyllä kuvitella että ruokavalioin muutos hyvinkin aiheuttaa ummetusta, mutta että laihtumista samaanaikaan kun ei tule mitään ulos. Monesti kissanruoka on rasvaisempaa kuitenkin kuin öttiäiset, tai riippuu onko koppista vai matoa tietty. Vaikea sanoa. Toivottavasti saat ötököitä pian ja suoli alkaisi toimia. Tuossa aikaisempaan on hyvät ohjeet ummetuksen hoitoon kuitenkin.
Re: Ummetuksen hoito
Lähetetty:
15 Tammi 2015, 23:18
Kirjoittaja Emmi.Susanna
Tiuhti joutui nyt ensimmäisen kerran käymään eläinlääkärillä ummetuksen takia. Käynti oli 5.1. , jolloin siili sai antibioottipiikin, joka tehoaa kaksi viikkoa. Annoin myös kuurina parafiiniöljyä ohjeistuksen mukaan.
Aiemmin Tiuhti teki aina köntsät ja isot sekä sotkuiset sellaiset juoksupyörään. Haju oli aika voimakas. Nyt pienempimääräinen uloste ja pissi ei oikeastaan haise millekään ja sotku on pieninä kuivina nappuloina juoksupyörän alla. Toinen uusi juttu on, että siili on alkanut kakata kylpyveteen, joka oli ummetuksen alussa iso apu mahan toimintaan. Toki sekin vaikuttaa yölliseen kakkaamiseen.
Eli kysymys kuuluu, tarvitseeko minun olla vielä huolissani siilin hyvinvoinnista vai onko tilanne nyt enemmänkin normaali?
Re: Ummetuksen hoito
Lähetetty:
20 Tammi 2015, 11:40
Kirjoittaja Yuuki
Kuvauksesi perusteella tuo jälkimmäinen uloste kuulostaa normaalimmalta. En olisi kovin huolissani jos ulostetta löytyy joka aamu ja näyttää siltä ettei siilillä ole ongelmia ulostaa. Antibioottikuuri muuttaa myös suoliston bakteerikantaa (tuhoaa myös siellä eläviä hyviä bakteereita), jos sinulta löytyy kotoota maitohappobakteereita niin voit ripotella hieman siilin ruoan päälle normaalin bakteerikannan elpymistä edesauttamaan.
Ruokavalio vaikuttaa myös ulosteen laatuun (ja määrään). Mitä enemmän kitiinipitoisia hyönteisiä (sirkkoja, torakoita yms. kovakuorisia), sitä kiinteämpää ja hajuttomampaa uloste on. Toki tuore uloste haisee hieman. Siilien suolisto käyttää kitiiniä kuituna, eli ruoassa on hyvä olla juuri noita edellä mainittuja ötöjä