Kirjoittaja demismom » 02 Elo 2004, 17:23
Jos ei oteta huomioon siiliemon perinnöllistä kokoa ja rakennetta, niin eivät synnytysriskit sen kummemmin periydy. Synnyttäminen kun on aina riskihommaa, niin eläimillä kuin ihmisilläkin. Mitä tahansa maan ja taivaan väliltä voi tapahtua.
<br>
<br>Marianne puhuu mielestäni asiaa, eli olemme tekemissä suht alkuperäisen, kesyttämättömän eläinlajin kanssa ja yritämme tehdä siitä domestikoidun, kesyn kotieläimen. Jotta sellaisessa onnistuisimme, meidän pitäisi aika määrätietoisesti valita jalostukseen niitä helpoimmin ihmiseen leimautuvia ja ihmisasumukseen sopeutuvia eläimiä eli siilejä, jotka on mahdollista "kesyttää" keskimääräistä helpommin ja jotka eivät esimerkiksi popsi poikasiaan yhtä herkästi kuin lajitoverinsa keskimäärin. Siinäpä sitä onkin haastetta!
<br>
<br>Mikään eläinlaji ei tee mitään "ilkeyttään", vaistot siellä pelittävät. Vuosituhansia sitten kesytetyt eläimet, vaikkapa nyt koira, tappavat nekin yhä vielä satunnaisesti jälkeläisiään. Koiraemo voi hyvinkin määrätietoisesti pyrkiä tekemään selvää sairaasta pennusta ja hyvin hermostunut narttu voi kyllä napsia koko pentueensakin päiviltä.
<br>
<br>Ihan varmasti poikasten tappaminen on siileillä samaa alkuperää eli syynä ovat joko sairas poikanen tai emon stressaantuneisuus, mikä taas on epäilemättä kiinni sekä ympäristötekijöistä (tilat, muut eläimet, emon tilaisuus hoitaa poikasensa häiriöittä jne.) että emon kyvystä sietää pientä stressiä - mikä taas voi olla hyvinkin perinnöllinen ominaisuus. Itse ajattelisin, että emo, joka toistuvasti tappaa poikasiaan, olisi viisasta sulkea jalostuksesta - yhtä kertaa voi vielä pitää ikävänä sattumana ja pohtia oliko ympäristötekijöissä parantamisen varaa. Muista pikkunisäkkäistäkin kuitenkin tiedetään, että usein samat yksilöt syyllistyvät poikastensa tappamiseen kerran toisensa jälkeen eli kyse on eläimen hermorakenteesta ja alkuperäisistä vieteistä, jolloin eläin ei ole kovinkaan sopiva jatkamaan sukuaan ihmisten lemmikeiksi, vaikka voisi luonnossa porskutella hienosti. Valitettavasti eläinlajeja on jalostuksen keinoin muutettava, jos niistä aiotaan lemmikkejä.