Siis sirkkojahan on varmasti satoja eri lajeja, mutta vain muutama niistä on yleinen ruokakasvatuksessa. Kotisirkka on helppo kasvattaa, mutta sen miinuspuoli on, että se lisääntyy myös huoneistossa vapaana eli karanneista sirkoista voi muodostua melkoinen ongelma. Kenttäsirkka on yleisin kasvattetava laji, on helppo kasvattaa korkeahkossa huoneenlämmössä, eikä lisäänny vapaana asunnossa. Talvella tarvitaan yleensä jotain lisälämpöä (lämpömattoa tai spotteja) mutta kesällä riittää hyvin huoneenlämpö. Viileämmässä hyönteisten kierto hidastuu ja munat eivät kehity poikasiksi. Kenttiksen suurin miinus on niiden kova sirkutusääni, joka siis oikeasti sattuu korviin jos olet kiihkeästi sirkuttavan pöntön vieressä
<br>
<br>Suomessa melko uutena tulokkaana on jamaikansirkka, jota itse kasvatamme tällä hetkellä. Se on sirkutusääneltään huomattavasti hiljaisempi kuin kenttis ja lisääntyy hyvin kunhan vain lämpöä on tarpeeksi. Kesällä se menestyi meillä hyvin kun lämpötila oli n. 26-28 astetta. Syksyn tullen on kasvuvauhti selvästi hidastunut lämpömatoista huolimatta. Tämä laji on kuitenkin niin paljon miellyttävämpi, että vakaana aikomuksena on saada se tuottamaan hyvin ympäri vuoden.
<br>
<br>Jauhiksia on helppo kasvattaa pieneen tarpeeseen kohtuu hyvin, mutta jos haluaa saada isompia määriä, niin nekin vaativat panostusta. Jättijauhiksissa suurin haaste on saada toukat koteloitumaan ja koteloista terveitä kuoriaisia. Kuoriaiset elävät vuoden verran, joten niillä saakin sitten paljon toukkia aikaiseksi. Jättis tarvitsee myös lisälämmitystä talvella. Meillä kasvatus toimii nyt erinomaisesti: pohjamateriaalina on kosteaa multa-turvetta + hiukan kuorikatetta järsittäväksi. Ruoka koostuu pääosin leseistä ja koiranruoasta. Tuoreruokaa ei tarvita kovin usein koska kasvatuspohja on kostea. Ongelmaksi voi muodostua hyönteispunkkien lisääntyminen kasvatusastioissa (kosteus).
<br>
<br>Vahakoisa on hyvin tuottelias ja helppo kasvattaa, mutta vaatii aika paljon räpeltämistä ja kasvatusalusta ei ole halvimmasta päästä sillä se sisältää hunajaa. Vahakoisa on tuholainen mehiläispesissä, joten perhosia ei saa päästää karkuun jos lähistöllä on mehiläisfarmeja.
<br>
<br>Argentiinantorakkaa meillä on ollut vasta vähän aikaa, mutta tähän astisen kokemuksen perusteella se on helppo kasvatettava - tosin kasvuvauhti pikkutorakoilla ei ole kovin päätähuimaava. Näillä saa kuitenkin hyvin vaihtelua hyönteisruokaan.
<br>
<br>Kasvatusastioina käytämme eri kokoisia muovilaatikoita (20-50 litraa). Jauhiksilla 20-litraisia, jättiksillä 30 l ja sirkoilla ja torakoilla 50 litran astoita. Smart Store -merkkiset laatikot ovat hyviä ja monista halvemmista merkeistä löytyy myös toimivia laatikoita. Missään astoissa emme käytä kansia, jotta ilma vaihtuisi ja hometta ei muodostuisi. Laatikon korkeus valitaan sellaiseksi, ettei ötökät pääse pomppaamalla karkuun.
<br>
<br>Kasvatusohjeita hyönteisille kannattaa katsella herppi.netistä Ravinto-osiosta (hakua käyttämällä löytyy vanhoja keskusteluja aiheesta):
<br>
<br><a href="http://www.herppi.net/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.herppi.net/</a>