Kirjoittaja Kaisa » 12 Loka 2005, 17:11
Tässä on nyt <b>Johanna Raulion tarkastama</b> yhteenveto hänen vastauksistaan esittämiimme kysymyksiin:
<br>
<br><u>Eläinlääkäri Johanna Raulion vastauksia hänelle esitettyihin kysymyksiin Tuff Tuff bileissä 8.10.2005
<br>
<br>Ravinnosta:</u>
<br>
<br>Mikäli siilin ruokavalio koostuu pelkästään hyönteisistä ja kasviksista sekä hedelmistä, sen ruokavaliossa ei ole riittävästi vitamiineja ja kalkkia, eli erillinen D3- vitamiini ja kalkkilisä on tarpeen. D-vitamiinia ja kalkkia voi antaa liikaa. Mikäli siili saa noin puolet ravinnostaan kissannaksuina se ei tarvitse erillistä vitamiini- ja kalkkilisää. Jos siili saa vähemmän kuin puolet ravinnostaan naksuina, tai ei syö niitä ollenkaan riittävä määrä voisi olla suunnilleen teelusikan kärjellinen vuorokaudessa. Matelijoille tarkoitetut valmisteet, esimerkiksi Nutrobal ja Nekton rep, ovat siilille sopivampia kuin kissoille ja koirille tarkoitetut valmisteet. Vaikka kissannaksuista saakin riittävän vitamiini- ja kalkkilisän, ne yksinään eivät riitä siilin ravinnoksi, ruokavalio on niillä liian yksipuolinen.
<br>
<br>Siilin ruokavalion tulisi olla mahdollisimman vähärasvaista, eikä rasvainen kuiva- tai märkäkissanruoka sovi hyväkuntoiselle siilille ollenkaan.
<br>
<br>Hampaiden kunnossapitämiseen käyvät ihan mitkä tahansa kissannaksut. Niin sanottujen dental-naksujen hampaitahoitava ominaisuus on pääasiassa niiden suuri koko, siilille kaikki naksut ovat riittävän suuria ollakseen dentalnaksuja.
<br>
<br>Mikäli siili on nirso, sille kannattaa tarjota uusia ruokia suunnilleen samankokoisina paloina kuin ne ruoat mitä se syö ja sekoittaa ne ”vanhoihin” ruokiin. Monet eläimet ovat tarkkoja tarjotun ruoan palojen koon suhteen. Tämä keino voi auttaa, mutta ei ole takuuvarma konsti saada siiliä syömään uusia ruokia.
<br>
<br>Luonnosta kerätyt hyönteiset, kastematodot ja etanat ovat hyviä ruokia siilille, vaikka on olemassa pieni vaara, että niistä saa jonkin loistartunnan. Mahdollinen loistartunta on kuitenkin helposti hoidettavissa matolääkkeillä.
<br>
<br>Mikäli siili syö lapsille tarkoitettuja purkkisoseita, ei niihin lisätty sokeri ole haitallista pienissä määrin. Soseeseen lisätty sokeri ei todennäköisesti aiheuta alkueläinten lisääntymistä suolessa. Jos siili ei kelpuuta kasviksia, niitä voi yrittää tehdä houkuttelevammaksi pilkkomalla ne, ei muussaamalla, pieneksi ja lisäämällä niihin jotain makeaa marjaa tai hedelmää. Myös pienellä määrällä hunajaa voi yrittää saada ruoan maistumaan paremmin.
<br>
<br>Ruokavalion osuutta kasvaimiin ei ole tutkittu, joten kenelläkään ei ole riittävää tutkittua tietoa. Riippuen mitä lisäaineita ruoassa on, niiden runsaalla määrällä voi olla ehkä jotain merkitystä.
<br>
<br><u>Painosta:</u>
<br>
<br>Suomessa on paljon ylipainoisia siilejä. Punnittua painoa parempi mittari ylipainolle on siilin kyky mennä palloksi. Mikäli siili pääsee vain osittain palloksi, se on ylipainoinen, jos se ei pääse pallolle ollenkaan on kyseessä jo todella voimakas liikalihavuus. Hyvä ulkoinen mittari on myös siilin kaula ja posket, koska pään koko ei muutu siilin lihoessa. Pullottavat posket ja kaula ovat merkkejä liiasta painosta.
<br>
<br>Mikäli siiliä on tarpeen saada laihtumaan, täytyy muistaa, että liian nopea laihtuminen ei ole hyväksi ja mahdollisesti altistaa rasvamaksalle. Useiden kymmenien grammojen putoaminen viikossa on liian nopeata laihtumista ja silloin pitää lisätä ravinnon määrää.
<br>
<br>Esimerkkinä aikuisen siilin päivitäisestä ruoan määrästä oli yhden aikuisen n. 550 g painavan uros siilin päivän ruoka-annos eläintarhassa. Siihen kuuluu:
<br>1 teelusikallinen hyönteissyöjä sekoitusta ja
<br>1 teelusikallinen kissannaksuja ja
<br>1 teelusikallinen vihannes- ja kasvissekoitusta
<br>ja
<br>joko 2 - 3 sirkkaa
<br>tai 4 - 6 tavallista jauhomatoa
<br>
<br>Tämä määrä oli tuolle yksilölle sopiva ja sitä voisi pitää karkeana ohjenuorana myös lemmikkisiileille.
<br>Mikäli siilin paino putoaa tuota vastaavalla määrällä ruokaa, eikä sitä ole tarkoitus pudottaa, pitää annosta kasvattaa. Mikäli se pysyy vakiona ja se oli tarkoitus, tuo annos on sopiva ja mikäli paino nousee tuolla määrällä, eikä se ole tarkoitus, on määrää pienennettävä. Eli siis tervettä järkeä käyttäen voi tuota ohjetta lähteä muuttamaan omalle aikuiselle siilille sopivaksi, niin että sen paino joko pysyy siinä missä on, lähtee putomaan maltillisesti tai nousemaan maltillisesti, sen mukaan mikä on tarkoitus.
<br>
<br>Kaikki laihtuminen joka ei johdu ruokamäärän pienenemisestä tai liikunnan lisääntymisestä, eli saadun ja kulutetun kalorimäärän suhteesta, johtuu jostakin sairaudesta.
<br>
<br>Siili säätelee itse liikkumistaan oman tarpeensa mukaan, eli yleensä liiallista juoksupyörän käyttöä ei tarvitse pelätä.
<br>
<br>Liian laihan siilin tunnistaa sen roikkuvasta nahasta. Nahka ja piikistö ei pienene, joten nahka ikäänkuin roikkuu siilin päällä kuin rukkanen.
<br>
<br><u>Sairauksista:</u>
<br>
<br>Sisä- tai ulkoloistartunnan saa joko suoraan tai välillisesti toisesta siilistä. Välillisesti sen voi saada esimerkiksi ihmisen käsistä. Sisäloisten yleinen oire on ”mystinen laihtuminen”.
<br>
<br>Siilin punkki on erittäin yleinen ulkoloinen. Terveelle yksilölle ne eivät ole haitallisia ja niitä ei välttämättä aina edes huomaa. Heikentynyt yksilö voi sairastua vakavammin.
<br>
<br>Salmonellan kohdalla voisi pitää lähtöajatuksena, että kaikilla siileillä on salmonella, vaikka ne eivät todennäköisesti siihen koskaan sairastu. Vaikka siilillä olisi salmonella se ei välttämättä näy testeissä, eli ei voida antaa todistusta, että siilillä ei olisi salmonellaa. Käsien pesun merkitystä ei voi korostaa liikaa. Kädet tulee pestä aina huolellisesti ihan tavallisella saippualla kun on käsitellyt siiliä tai sen ulosteita ja tarvikkeita. Huolellisella käsihygienialla pystyy estämään salmonellan tarttumisen ihmiseen.
<br>
<br>Pienet lapset, varsinkin konttausikäiset, ja siilit vapaana asunnossa on erittäin riskialtis yhdistelmä. Englannissa kuoli pieni lapsi saatuaan perheen lemmikistä salmonella tartunnan. Perheessä jossa on pieniä lapsia ei siilin tulisi antaa olla vapaana lattialla siellä missä lapsi liikkuu lapsen turvallisuuden vuoksi.
<br>
<br>Yleisin syy virtsatietulehduksiin on liian matala lämpötila, optimi lämpötila on 24 – 30 astetta, ja varsinkin uroksilla esinahkaan tarttuneet vessahiekan murut.
<br>
<br>Keskellä päivää herättäminen aiheuttaa siilille sekä univajetta ja sterssiä, joten sitä tule tehdä ilman painavaa perustetta. Paivana perusteena voidaan pitää esimerkiksi siilin lääkitsemistä.
<br>
<br>Yleisin terveysongelma siileillä on kasvaimet. Yhdellä siilillä voi olla useita erilaisiä kasvaimia yhtäaikaa ja yleensä siilin kasvaimet ovat pahanlaatuisia. Alttius kasvaimiin voi olla perinnöllistä, joten kasvainten tuloon vaikuttaa todennäköisimmin perimä ei niinkään ravinto tai hoito. Perinnöllisyys voi tulla jalostuksen kautta vahvistetuksi jossain vaiheessa. On mahdollista, että jalostuksen myötä tulee ilmi ns. ”syöpälinjoja”.
<br>
<br>Täysin varmasti perinnöllisenä pidetty WHS tauti on vain lähes varmasti perinnöllinen, sitä ei ole vielä aukottomasti todistettu. WHS on Raulion tietolähteiden perusteella yleisempi Suomessa kuin missään muualla maailmassa.
<br>
<br>Ulosteen syöminen on yleensä vain paha tapa. Tosin vatsavaivat, kuten haimavika, voi olla syynä ulosteen syömiseen. Imeytymishäiriössä ruoka ei sula kunnolla, joten siili pitää huonosti sulanutta ruokaa sisältävää ulostetta ruokana, koska se tuoksuu ruoalta.
<br>
<br><u>Kasvatuksesta:</u>
<br>
<br>Lisääntyminen on kaikille eläimille luonnollista. Sopiva lepoaika naaralle poikueen ja seuraavan parituksen välillä voisi olla ehkä 2 – 3 kuukautta. Vaikka naaras ehtisikin tehdä useampia poikueita, niin järkevä määrä kaikki osatekijät huomioon ottaen voisi olla 2 poikuetta vuodessa.
<br>
<br>Yhtä yksilöä ei ole järkevää käyttää paljon jalostuksellisesta näkökulmasta, vaan käyttää mieluummiin useita uroksia ja naaraita, jolloin lajin geeniperimä on mahdollisimman laaja. Tämä puoltaa myös sitä näkökohtaa, että yhdellä naaraalla ei teetetä kovin useita poikueita tai käytetä vain yhtä tiettyä urosta kasvatuksessa.
<br>
<br>Emo siiliä ei kuluta tiineys vaan imetys. Tiineyden aikana emolla tulee olla aivan normaali ruokavalio normaalein vitamiini- ja kalkkilisin, toki pientä ekstraa voi antaa silloin tällöin herkkupalana. Varsinkin kalkin suhteen täytyy olla tarkkana. Tiineyden aikaan saatu normaalia suurempi kalkkimäärä saa elimistön pitämätään tätä isompaa kalkkimäärää normaalina. Kun emo rupeaa imettämän ei elimistön mielestä kalkkia olekaan riittävästi ja kalkkikramppien riski kasvaa. Kalkkilisää ruvetaan antamaan siis vasta sitten kun emo on synnyttänyt, ei vielä silloin kun se on tiineenä.
<br>
<br>Maidonvastike on hyvä kalkinlähde emolle imetyksen aikaan, samoin kuin poikasille lisäravintona.
<br>
<br>Emon liikuntaa ei tarvitse rajoittaa tiineyden tai poikasten aikana, se osaa itse säädellä liikkumisensa tarpeensa mukaan.
<br>
<br><u>Yleistä:</u>
<br>
<br>Siili tarvitsee paljon tilaa, mitä enemmän sitä on käytettävissä sen parempi. Siilin asumus ei saa olla häkki tai muu asumus jossa on ritilää, pinnoja, tms. jossa siili voi loukata itsensä pahastikin.
<br>
<br>Mikäli asunnossa on viileät lattiat ei siilin tule antaa olla vapaana ollenkaan, sillä mm. virtsatietulehduksen riski kasvaa liian viileässä.
<br>
<br>Mikäli siili hyväksyy kylvetyksen ja suihkun, niin sitä voi pestä tarpeen mukaan. Kylvetys/suihkutus auttaa pitämään ihon kunnossa ja hilseettömänä. Mutta mikäli siili ei suvaitse pesemistä, tulee sitä välttää.
<br>
<br>Säännöllinen madotus loistartuntojen varalta kerta vuoteen ei ole haitallista. Kakkanäytteen voi tarvittaessa itse lähettää suoraan tutkittavaksi ja mennä vasta sitten eläinlääkärille, jos näytteestä löytyy jotain hoitoa vaativaa, näin ei tarvitse turhaa maksaa yhtä ylimääräistä eläinlääkärimaksua.
<br>
<br>Siilin ensiapukaappiin voi varata sideharsoa ja sellaista puhdistusainetta jota voi laittaa suoraan haavaan, esim. betadine liuos.
<br>
<br>Peskää ne kädet siilin ja sen tarvikkeiden käsittelyn jälkeen ja älkää peskö siiliä keittiön altaassa jossa pesette omat ruoka-astianne. Tervettä järkeä käyttämällä selviää monista tilanteista.