Vihannekset ja hedelmät siilin ruokavaliossa

Siilien ravintoon ja ruokintaan keskittyvä keskustelufoorumi

ViestiKirjoittaja Marianne » 10 Loka 2005, 17:40

3 kk ikäinen siili painaa varmaan keskiverrosti 200-350 grammaa. Minun mielestäni se ei ole liian laiha, vaan reippaan kokoinen siili. Maksimipaino siilille on noin 550 g. Kuitenkin on hyvä tarkkailla juuri siilin ulkonäköä, ei niinkään painoa, kun miettii onko siili liian lihava / laiha.
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja ainu » 11 Loka 2005, 08:57

Minä annan Minervalle iltaisin hiukan raksuja, sitten jotain vauvansosetta (persikkaa, aprikoosia, possu-kasvis, kana-kasvis tms.) sotkettuna veteen ettei se ole niin väkevää, ja lisäksi muutaman pienen lusikallisen kissan märkäruokaa. Erilliseen kuppiin tulee vaihdellen sirkkoja tai matoja tai molempia. :) Lisäksi kerran viikossa hiukan hyla-raejuustoa ja keitettyä kananmunaa. Olen havainnut tämän toimivan meidän kohdallamme, ainakin Minerva näyttäisi voivan hyvin. <br> <br>Uskon tosiaan, ettei siili ole 100% hyönteissyöjä, vaan että sen ruokavalioon kuuluu myös jonkin verran kasviksia, vaikka onhan toki selvää, etteivät kasvikset saisi vallata liian suurta osaa ruokavaliosta.
ainu
Member
 
Viestit: 103
Liittynyt: 18 Joulu 2003, 22:13

ViestiKirjoittaja Taina » 11 Loka 2005, 11:00

Me olemme tarjonneet kaikille siileillemme monipuolista sapuskaa alusta saakka. Jotenkin järki vain sanoi, että muutakin vitamiinia ja ravintoa voi syöttää, koska siilihän on hyönteis/sekasyöjä. <br>Oli mukavaa kuulla J. Raulion kommentit tästä ja tuli hyvä olo, kun olemme toimineet näin aina. Jos ostan itselleni vesimelonia, mangoa tai muuta hyvää, saa siilimme aina niistä osuutensa ja hyvin on maistuneet. Kun otan pakkasesta marjoja , saa siilimme niistä osuutensa,jopa puolukka on maistunut. Siemeniä olemme tarjoneet hiukan silloin tällöin ja pähkinää kohtuudella,koska ne lihottavat suuressa määrin, kuitenkin niiden sisältämät rasvat ovat niitä "hyviä" rasvoja. <br>Raejuusto ja vähärasvainen/suolainen juusto kuuluu myös ruokavalioomme. Ravintolisää olemme antaneet todella varovaisesti,koska olen uskonut sen olevan jopa haitallista jossain määrin. Jättihelokkiöljyä siilimme saavat n1 x kk, yhden kapselin 5 siilille, joten määrät ovat pieniä. uskon , että näin siilin iho pysyy hyvänä (?) <br>Sieniä saavat silloin tällöin , kun itsekin syömme.1cm palanen. <br>Kananmunaakin saavat , mutta aika harvoin. Eilen laitoin raakaa munaa muun ruoan joukkoon ja hyvin upposi sekin. <br>Imettävä Röhnö saa aamuin illoin annoksen kissanmaitokorviketta. (yhden mittalusikan) ja sitä vähennetään, kun poikaset alkavat syömään muutakin, kuin maitoa. <br>Täytyy vaan muistaa näissä annoksissa , että määrät ovat hyvin pieniä,kuten siilikin =D <br>Esim. 1 mustikka illassa tuntuu hyvältä, kaiken muun ruoan lisäksi. <br>Meillä on kaikki siilit olleet isoja, mutta vähennämme ruokamääriä nyt tasaiseen tahtiin ,jotta saamme painot vaateriin, raksuista olemme melkein luopuneet , tulevaisuudessa luovumme kokonaan.
Taina
Member
 
Viestit: 1168
Liittynyt: 21 Helmi 2004, 00:15

ViestiKirjoittaja Marianne » 11 Loka 2005, 17:13

Otin yhteyttä Joensuun yliopistolla eurooppalaisia siilejä tutkivaan joukkoon. Kysyin, miten eurooppalaisen siilin ravinnosta on löytynyt kasviksia, ja missä suhteissa niitä on muuhun ravintoon nähden. Tiedustelin myös, onko tietoa, miten siilin elimistö pystyy hyödyntämään kasviksia. <br> <br>Tutkimus on vielä kesken, joten tarkkoja vastauksia ei vielä ole. Tosin suuntaa-antavia. Tässä on siis kyse eurooppalaisesta siilistä, ei afrikkalaisesta. Tutkija lupasi kuitenkin perehtyä lähiaikoina myös tieteellisiin tutkimuksiin afrikkalaisesta siilistä, ja tutkia maha-analyyseja. <br> <br>Tässä osia vastauksesta: <br> <br><i>Meneillään olevassa tutkimuksessa selvitimme <br>siis siilin ravinnonkäyttöä liikenteessä kuolleiden yksilöiden mahalaukkujakäyttäen. Aineistomme on pieni (30 mahalaukkua, joista noin 20:ssä oli mahansisältöä) ja lisäksi aineistoa ei ole vielä tarkemmin analysoity. Voin siis kertoa tällä hetkellä tuloksista vain suurpiirteisesti:</i> <br> <br><i>Suurimmassa osassa mahoista pääasiallisena ravintona oli eläinperäinen ravinto. Ravintokohteita olivat mm. kovakuoriaiset, pistiäiset (esim. muurahaiset), luteet, perhosen toukat, kastemadot ja etanat. Lisäksi muutamasta yksilöstä löytyi linnun höyheniä ja nisäkkäiden karvoja. Myös elävien siilien seurannassa <br>tutkijat havainnoivat siilin syövän elävää variksen ja rusakon poikasta sekä linnunmunia. Lisäksi lähes kaikista mahalaukuista löytyi kalanruotoja eli siilit juoksevat ahkerasti ruokintapaikoilla helpon ravinnon perässä. <br> <br>Kasvimateriaalia löytyi kaikista pieniä määriä, mutta se (ruoho, heinän palaset) on todennäköisimmin joutunut siilin mahaan vahingossa, hyönteisten saalistuksen yhteydessä. Ainoastaan parissa mahalaukussa löytyi auringonkukan siemeniä ja <br>yhdestä pähkinän pala. Luonnonvarainen siili saattaa siis turvautua paljon rasvaa sisältäviin pähkinöihin ja auringonkukan siemeniin lintujen ruokintapaikan ohittaessaan. <br> <br>Meidän tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan pystytä sanomaan, miten hyvin siilin elimistö pystyy hyödyntämään kasvimateriaalia. Valitettavasti (euroopan)siilin kasvimateriaalin käytöstä on olemassa hyvin vähän tutkimustietoa kansainvälisestikin katsottuna. <br> <br>Kirjallisuudessa mainitaan siilin käyttävän ravintonaan jonkin verran esim. marjoja, hedelmiä yms. mutta lukemissani maha-analyyseissä suurin osa ravinnosta on kuitenkin ollut eläinperäistä. </i> <br> <br><i>En ole perehtynyt afrikansiiliä koskeviin artikkeleihin, mutta voisin tässä lähitulevaisuudessa selailla kyseistä lajia koskevia ravintotutkimuksia ja kirjoitella mitä ko maha-analyyseissä on saatu selville nimenomaan kasviravinnon osuudesta ruokavaliossa? Sen alkuperäiset elinolot poikkeavat kuitenkin meidän olosuhteista, joten luultavasti ravinnossakin on eriäviä linjoja. <br></i>
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Kikke » 12 Loka 2005, 07:41

On vähän hassua, että meille niin "päivänselvästä" otuksesta kuin siilistä on loppujen lopuksi niin vähän tietoa, suuremmalla todennäköisyydellä näet elämäsi aikana siilin kuin vaikkapa ketun tai karhun, joista on saatavilla hyvinkin runsaasti tietoa :D <br>Pidellään peukkuja, että tuosta asiasta kuullaan vielä! <br> <br>Ps. Juu tiedän, kettuja ja karhuja metsästetään, mistä on varmasti iso hyöty tutkimuksissa, kunhan nyt otin esille.. ;)
Kikke
Member
 
Viestit: 2550
Liittynyt: 11 Marras 2003, 16:56
Paikkakunta: Rovaniemi

ViestiKirjoittaja Marianne » 12 Loka 2005, 14:21

Ehkäpä tutkijat ovat vähätelleet pieniä ja suloisia siilejä ja valinneet tutkimuskohteikseen isoja ja ylväitä petoja :)
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Titityy » 13 Loka 2005, 11:48

Noista vihanneksista ja hedelmistä vielä... en oikein ymmärrä miksi niitä ei voisi siilille antaa jos näkyvää haittaa ei ilmene...?! Syötetäänhän monille muillekkin eläimille sellaisia ruokia, joita ne eivät vapaudessa söisi, mutta joista on todettu olevan hyötyä eläimelle. Mm.kissanruoka voi olla paljolti kalaan perustuvaa, vaikka ei kissa juurikaan luonnossa kalasta. Ja esim. hevoselleni syötettiin mitä erinäisimpiä lisäravinteita heikon vatsan toiminnan ja imeytyvyyden takia, jotta pysyi kunnossa varsinkin kisa- ja treenikaudella. Ilman vaikkapa jokapäiväistä pellavaa sen maha olisi ollut tuhannella mutkalla aina ja ilman talven yli syötettävää valkosipulia se olisi ollut koko ajan yskäinen.
Titityy
Member
 
Viestit: 13
Liittynyt: 27 Helmi 2005, 14:39

ViestiKirjoittaja Marianne » 13 Loka 2005, 13:19

Siilejä on ollut niin vähän aikaa lemmikkinä (vrt. koira, kissa, hevonen), että on vaikea sanoa vielä, mikä on sille hyväksi ja mikä ei. Ja kuten olemme huomanneet, tutkimuksia on tehty todella niukasti (tutkimuksia, missä selvitetään siilin elimistön ravinnon käyttöä jne). Sen varmaan kaikki ymmärtävät, että siili ei luonnossa maasta porkkanoita kaiva, harvemmin ne myöskään kalastavat tai keittelevät maissia tms. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö niitä voisi tarjota. Ei hevonenkaan varmaan itse löytäisi valkosipulia (hevosella on aikasta herkkä elimistö ruoan suhteen muutenkin), eikä välttämättä mitään väkirehujakaan, ne on kehitetty hevosen käyttötarkoitusta varten, sen elimistöä ja ravinnon käyttöä ajatellen. <br> <br>Siileille kun ei oikein ole olemassa mitään "omaa ruokaa", niin on turvauduttava niihin, mitä on. Tällöin hyvänä mallina on siilien luonnossa käyttämä ravinto. Lemmikkisiilin kulutus on usein pienempi kuin luonnossa elävän siilin, joten ruokamääräkin on yleensä pienempi kuin villisiilillä. Tähän suomalaiseen tutkimukseen, vaikka vielä onkin niukka aineisto, pohjautuen: siili on pääasiassa hyöntessyöjä, joka syö myös muuta eläinperäistä ravintoa, harvakseltaan pähkinää, jyviä ja kasviksia. <br> <br>(mun visiot saa teilata :D)
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 13 Loka 2005, 13:45

Siilihän ei toki kalasta eikä porkkanaa viljele mutta saattaa ainakin kalan rippeitä syödä jos sitä maasta löytää. Ja kaurapuuro kelpaa villisiileille oikein hyvin. Ottaisivat mieluusti voisilmän kera jos vain saisivat. <br> <br>Tässä alkuviikolla näin työmatkalla miten oravat keräsivät sieniä ja eräs orava istui puussa iso, valkoinen sieni suussa. Jossain muistin sopukoissa kytee ajatus että olisin kuullut joskus että oravat söisivät sieniä. Miksipä ei siis siilikin syö porkkanaa ja omenaa jos sellaista on tarjolla. Kaikki herkut eivät varmaan ole hyväksi suuremmassa määrin, mutta rippunen joskus ei kai vie turmioon. <br> <br>Tietysti perusohje olisi hyvä eli sellainen jonka mukaan siili saa riittävästi kaikkea mitä tarvitsee eikä aloittelevan orjailijan tarvitsis miettiä hirveästi mitä voi antaa. Tyyliin: luokka1=perusruoka, luokka2=sallitut lisukkeet lähes päivittäin, luokka3=sallitut lisukkeet harvoin, luokka4=kokonaan kielletyt <br> <br>Raulion ohjeet olivat hyvät mutta tuntuu aika pieneltä se ruokamäärä. Saattaa kyllä olla silti sopiva ja suuremmalla määrällä siili voi lihoa liikaa. Meidän Lara onkin nyt laihiksella mutta kyllä sielua riipii kun mamma hotkaisee kaksi jauhomatoa yhdellä imaisulla ja sallitun viiden madon jälkeen hyrisee ja maiskuttelee suutaan. Oletteko kuulleet miten siili hyrisee, melkein kuin kissan kehräystä.
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Kaisa » 13 Loka 2005, 14:01

Raulio nimenomaan <b>korosti tuon ohjeen kohdalla, että se on sille yhdelle kyseessä olevalle siilille sopiva annos, eikä mikään absoluuttinen oikea jokaiselle siilille sopiva annoskoko.</b> <br> <br>Eli se on vain tarkoitettu suuntaa antavaksi ohjenuoraksi ja sitä voi (ja pitääkin) soveltaa oman siilinsä ravinnon tarpeeseen sopivaksi. <br> <br>Vaaka on siilinomistajan perusvälineistöön ehdottomasti kuuluva kapine. Siili on hyvä punnita säännöllisesti, koska paino on yksi hyvä mittari siitä voiko siili hyvin. Monen sairauden oireena kun tuppaa olemaan mm. selittämätön painon lasku.
Kaisa
Member
 
Viestit: 3367
Liittynyt: 27 Elo 2003, 15:11
Paikkakunta: Laukaa

ViestiKirjoittaja Tuulia » 13 Loka 2005, 15:29

On myös hyvä ottaa huomioon, että "sopiva annoskoko" ei tarkoita mitään absoluuttista määrää edes samalla eläimellä. Albert syö nyt enemmän kuin tuo Raulion esimerkin siili, ei laihdu eikä liho, mutta kakkaa vimmatusti. Olen varma, että ruokaa voisi lisätä jonkun verran eikä A silti lihoisi, samaten ruokaa vähennettäessä ensin vähenisi kakan määrä ja vasta myöhemmin itse siili. <br> <br>Painon tarkkailusta sen verran, että herra A:n paino heilahtelee kohtuu paljon, saattaa mennä 20g ylös alas riippuen siitä, onko punnitusta ennen kakattu ja mitä ylipäätään on tapahtunut. En tosiaan pysty sanomaan siten kun täällä jotkut, että Albert painaisi tasan 436g tms...eli tässäkin on normaalia vaihtelua, toisten paino heittelee enemmän ja toisten pysyy grammalleen samana. En tiedä, miten huomaisin Albertin "selittämättömän laihtumisen", toivottavasti huomaisin!
Tuulia
Member
 
Viestit: 422
Liittynyt: 06 Elo 2004, 13:13
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja NiinaH » 13 Loka 2005, 16:53

Kiitoksia Marianne tuosta Joensuun yliopiston tutkijan haastattelusta. Juuri tällaista konkreettista tutkimustulosta kaipasinkin :) <br> <br>Eurooppalaisen siilin ruokatottumukset luonnossa antavat tietysti jotain viitteitä, mutta kuten tutkija itsekin sanoi, niin Arikassa on erilaiset olosuhteet ja erilaista ruokaa tarjolla. Olisi todella hienoa, jos hän saisi selville tuloksia afrikkalaisille siileille tehdyistä vastaavanlaisista tutkimuksista. Tähän astisen esille tulleen tiedon valossa en edelleenkään ole vakuuttunut vihannesten ja hedelmien tarpeellisuudesta sen enempää eurooppalaisen kuin afrikkalaisenkaan siilin ruokavaliossa. Tosin täytyy kyllä myöntää, että koemielessä tarjosin omille siileilleni herne-maissi-porkkanaa ja toiselle se maistui vallan mainiosti (uros) - naaras ei ollut siihen koskenutkaan. <br> <br>Mielestäni ruokinnan suunnittelussa ei ole oikea lähtökohta sellainen, että annetaan kaikkea mahdollista mitä eläin vain suostuu syömään. Vaikka mitään välittömiä negatiivisia seurauksia ei tulisikaan, niin ei voida tietää millaiset vaikutukset vääränlaisella ruokavaliolla on pidemmällä tähtäyksellä. Kasviksien käyttöä ei voida myöskään perustella vitamiinien ja hivenaineiden saannin turvaajina, sillä hyönteis/lihansyöjä saa kyllä ne tarpeelliset vitamiinit eläinperäisestä ravinnosta. Tosin kuten Rauliokin mainitsi, niin pelkistä viljellyistä hyönteisistä ja lihasta siili ei saa niitä tarpeeksi, koska tämäkään ruoka ei vastaa koostumukseltaan sitä mitä se luonnossa on (villit hyönteiset ja kokonaiset raadot, liskot ja pienet selkärankaiset). Eläinten sisäelimet ja suolisto sisältää juuri niitä vitamiineja. <br> <br>Siilejä on ollut lemmikkinä sen verran vähän aikaa (reilut 15 vuotta), että edes niiden oikea ruokinta ei ole vielä ihan hanskassa. Siiliä ei voi verrata kissaan tai koiraan, joita ihminen on pitänyt ja jalostanut jo ties kuinka kauan. Nämä eläimet ovat vuosisatojen aikana muokkautuneet tiettyyn suuntaan. Siili sen sijaan on vielä hyvin paljon samanlainen kuin mitä se luonnossakin on, vaikka jalostuksella onkin pystytty jo vaikuttamaan mm. luonteeseen. <br> <br>Toisaalta tämä nykyinen ruokintasuositus on varmasti tämän hetkisen tiedon valossa niin oikein kuin se vaan voi olla. Sitä mukaa kun tietoa tulee lisää, niin suositukset voivat muuttua - tai sitten eivät. Hätiköityjä muutoksia ei kuitenkaan ole järkevää alkaa tekemään. Sellaisesta ei tule mitään jos vaihdetaan ruokavaliota jokaisen uuden tiedon myötä. Jos muutoksia tehdään, niin niitä täytyy ensin harkita tarkkaan. "Aloitteleva orjailija" voi varmasti melko turvallisin mielin noudattaa näitä nykyisiä ohjeita.
NiinaH
Member
 
Viestit: 101
Liittynyt: 07 Helmi 2005, 16:50
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja iitu » 15 Loka 2005, 16:24

Itse syötän liharuokana jauhiksia, sirkkoja, jauhelihaa ja joskus jtn toukkia. Vastapainona liharuualle syötän herneitä, maisseja, raejuustoa (harvoin, HYLA) tai semperin soseita. Hyvin näyttää maistuvan kaikki :) tietysti mukaan lukien raksut. <br> <br>Ja se että siili on hyönteissyöjä, ei varmasti tarkoita ettei sille kasviksia voisi syöttää. Itse oon edelleen sitä mieltä, että kasvikunnan tuotteet kuuluvat siilin ruokavalioon lisukkeena.
iitu
Member
 
Viestit: 172
Liittynyt: 06 Joulu 2004, 18:32

ViestiKirjoittaja Marianne » 18 Loka 2005, 16:24

Siilitutkija kertoi, että eräs villisiili oli popsinut kokonaisen tainnutetun pesällisen ampiaisia :) <br> <br>Tällainen linkki olisi myös, en tiedä, kuinka tieteellistä tietoa. <br> <br><a href="http://www.petshub.com/hedgehog/hedgehog-nutrition-research.php" target="_new" rel="nofollow">http://www.petshub.com/hedgehog/hedgehog-nutrition-research.php</a>
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Kitty » 27 Loka 2005, 21:00

meillä siilille annetaan herne-maissi sekoitusta(joskus)samoin päärynää banaania,omenaa,porkkana-sosetta.
Kitty
Member
 
Viestit: 766
Liittynyt: 26 Loka 2005, 16:53

EdellinenSeuraava

Paluu Ravinto & ruokinta



cron