Voisikohan koota tilastoa lemmikkisiilin eliniästä

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

ViestiKirjoittaja Marianne » 24 Marras 2005, 12:42

Voin laittaa tähän muutamia juttuja, mitä siilin elimistössä tapahtuu horrostamisen aikana. Ne ovat aika rajuja. <br> <br>- Ruumiinlämpö laskee 34 asteesta n. 4 asteeseen <br>- Normaali syke siilillä on n. 200-280 iskua / min, unessa n. 150 / min ja horroksessa 4-5 / min. <br>- Siili ei ole horroksessa esim. koko talvea yhteen menoon, vaan se joutuu lämmittämään ja "sulattamaan" itsensä nostamalla ruumiinlämpöään noin 7-11 vuorokauden välein, herääminen kestää useita tunteja ja kuluttaa runsaasti energiaa. <br>- jo muutaman tunnin horrostaminen kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin muutaman päivän (siitä herääminen). <br>- siili tarvitsee horrostamiseen vaaleaa ja ruskeaa rasvaa, jota sen on kerättävä runsaasti ennen horrostamista. Tästä ruskeasta rasvasta siili saa tarvitsemansa energian heräämiseen. Siilin on painettava 600 grammaa, jotta se selviää horroksesta. <br>- Myös siilin verensokeri ja punasolujen määrä muuttuvat. <br>- eurooppalainen siili horrostaa vain pohjoisilla kylmillä alueilla. Esim. Uudessa-Seelannissa se ei horrosta, jos ei ole pakko.
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Memma » 24 Marras 2005, 15:27

Mielenkiintoista... Oliko kirjassa mitään horrostamisen/horrostamattomuuden vaikutuksesta siilin terveyteen ja elinikään? Siis muuta kuin se mitä itse horros siilissä aiheuttaa.
Memma
Member
 
Viestit: 1342
Liittynyt: 28 Joulu 2004, 15:26
Paikkakunta: Paimio

ViestiKirjoittaja tini » 24 Marras 2005, 16:24

Pitääkö tätä nyt vääntää, kun faktaa on isketty pöytään enemmän kuin tarpeeksi. Jos horrostaminen olisi siileille hyväksi, ne varmasti horrostaisivat myöskin ihanteellisissa elinoloissa (lämpöä, paljon ruokaa ja vettä, jne.). <br>Edit: Anteeksi kaikille, jotka tästä nyt mielensä pahoittivat. Lisäksi haluan lisätä, vaikken olekaan Reeven kirjaa lukenut, enkä tutkimustuloksia tiedä, että kun omin aivoineni mietin, niin eihän tuollainen rasitus voi elimistölle olla mitenkään hyväksi. Jo tiineys ja imetys kuluttavat naarasta kovasti ja (saattavat?) lyhentää elinikää, niin mitä sitten tekee horros, jossa rasitus on noin kova.
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Kikke » 24 Marras 2005, 17:55

Pelkästään horrostamisen vaikutusta siilin elinikään on varmaankin aika huono sinänsä tutkia ja saada yleispätevä vastaus, ne elävät niin erilaisissa oloissa, niin eri ravinnolla jne. Tutkimus pitäisi tehdä suurella määrällä siilejä valvotuissa oloissa pitkällä aika välillä samoilla ravinnoilla, olosuhteilla jne erona vain toisten horrostaminen että saataisiin jonkinlainen edes lähes pätevä vastaus. Tai näin järkeilen minä, mitä muut on mieltä, sitä en tiedä :D
Kikke
Member
 
Viestit: 2550
Liittynyt: 11 Marras 2003, 16:56
Paikkakunta: Rovaniemi

Edellinen

Paluu Terveys & sairaudet



cron