Kirjoittaja NiinaH » 16 Helmi 2006, 17:55
Atlantishedgehogsin mukaan snowflakella (huurre) tulisi olla vähintään 50% piikeistä valkoisia, kun taas hedgehog centralin määritelmän mukaan 30-50% valkoisia piikkejä riittää. Valkoisten piikkien pitäisi ilmaantua nuorella iällä - en muista missä iässä tarkalleen enkä löytänyt tietoa noilta sivuilta tähän hätään. Ehkä joku huurresiilejä kasvattanut osaisi kertoa tarkemmin? Jos valkoisia piikkejä tulee iän myötä, niin kyse ei ilmeisesti ole geneettisestä snowflakesta.
<br>
<br>AH:n mukaan geneettinen huurreominaisuus on yleensä resessiivisen geenin aikaansaama, mutta on olemassa myös toinen dominoiva huurre-geeni, joka kuitenkin on harvinainen. Kahden resessiivistä muotoa olevan huurresiilin jälkeläisien pitäisi kaikkien olla huurteita. Jos kahdella huurresiilillä tuleekin ei-huurrepoikasia, niin joko toinen tai molemmat vanhemmista eivät ole geneettisiä huurteita. Tai sitten toinen on resessiivistä muotoa ja toinen dominoivaa.
<br>
<br>Jenkkien White (lumi) ei ole sama kuin snowflake, mutta ainakin osittain samat geenit voivat olla lumenkin taustalla. Patrik on kyllä niin lähellä lumen määritelmää (=korkeintaan 10 värillistä piikkiä selässä), että minusta se on lumi eikä huurre. Sen geeneistä ei kuitenkaan voi olla varma, koska lumivärin genetiikka on jenkkilässäkin vielä hämärän peitossa.
<br>
<br>Yksi vaihtoehto mikä minulla tuli mieleen voisi olla, että lumi on homotsygoottinen huurre (dominoiva muoto). Dominoivat väriin vaikuttavat geenit toimivat monilla muilla eläimillä siten, että jos yksilö saa yhden kopion geenistä (vain toiselta vanhemmaltaan), niin se on väriltään normaalista poikkeava. Mutta jos yksilö saa kummaltakin vanhemmaltaan geenin, niin väri on vielä kauempana normaalista. Esim. jos siilillä olisi 1 kpl dominoivaa "valkoisia piikkejä tekevää geeniä", niin se olisi huurre. Jos siilillä olisi 2 kpl dominoivaa "valkoisia piikkejä tekevää geeniä" niin se olisi lumi. Tämä nyt oli kuitenkin vain teoria..