Kirjoittaja Susu » 05 Maalis 2006, 13:21
Nyt tulee pitkä sepustus, toivottavasti jaksatte lukea:
<br>
<br>Kävin kuuntelemassa KTL:n influenssaluennon tammikuun lopussa. Siihen mennessä lintuinfluenssatapauksia oli ollut 152, joista yli puolet oli kuollut (83). Eniten tapauksia oli ollut Vietnamissa. Kuolemantapausten kokonaismäärä ei ole suuri jos esimerkiksi verrataan meidän joka keväiseen riesaan: ihmisten influenssa A:han. Se tappaa jenkeissä vuodessa yli 42 000 ihmistä.
<br>
<br>Ärhäkästä viruksesta on kuitenkin kyse jos yli puolet infektoituneista on kuollut, ja siitä johtuen asiantuntijoiden huolena on just toi MiaE:n mainitsema sika-ankka-ihminen yhteiselo. Kuten tässä aiemmin mainittiin, nykyisellään lintujen virus infektoi suhteellisen huonosti nisäkkäitä. Ihmisten virus taas infektoi huonosti lintuja. Sen sijaan molemmat virukset voivat periaatteessa infektoida sian soluja, ja ongelmia voi tulla siinä vaiheessa jos molemmat virukset päätyvät samaan soluun siassa. Saman solun sisällä olleessaan linnun ja ihmisen virukset voivat vaihtaa keskenään perintöainestaan. Pahimmassa tapauksessa lintuvirus saisi ihmisvirukselta sellaisen osan, joka liittyy solutunnistukseen. Ts. sellaisen ominaisuuden, jolla lintuvirus pystyisi infektoimaan tehokkaasti ihmissoluja.
<br>
<br>Meillähän siat ja kanat pidetään erillään joten eri eliölajien virusten "kohtaamispaikat" ovat aika vähissä. Aasiassa näitä kohtaamisia on varmasti jatkuvasti, joten jos pandemia syntyy niin se melko varmasti alkaa sieltä. Nykyisessä matkustelukulttuurissa se varmasti leviäisi leikiten, mutta turha on tässä vaiheessa maalata piruja seinille, sillä kyse on kuitenkin puhtaasti sattumasta.
<br>
<br>Yhteenvetona ja tarkennuksena aikaisempaan: kyse ei siis ole mistään ihmisen kehittämästä uudesta viruksesta vaan ihan tavallisesta influenssa A viruksesta, jota esiintyy useilla eri eliölajeilla. Ongelmat liittyvät pääosin influenssavirusten nopeaan muuntumiseen perintöaineksen vaihdon kautta. Tästä johtuen meilläkin on välillä keväisin vähän ärhäkämpiä tapauksia. Itsekin olin pari vuotta sitten 40 asteen kuumeessa ihan raatona..=) Virusten helppo muuntuminen yhdistettynä ihmisten toimintaan luo edellytykset eri eläinlajien virusten perimän vaihdolle ja sitä kautta myös mahdollisille pandemioille. Mutta tämä on sellainen uhka, joka on koko ajan ollut olemassa, joten turha sitä on siis murehtia. Siitä vain puhutaan nyt enemmän. Nykyisellään ei Suomessa ole syytä huoleen, mutta asiantuntijoiden suosituksia on silti syytä noudattaa.