Siili ihan kylmissään, horrostamisesta.

Siilien terveyteen, hyvinvointiin ja sairauksiin keskittyvä keskustelufoorumi

ViestiKirjoittaja marikki » 29 Marras 2006, 14:41

Meidän Kismet meinäsi yrittää kerran horrostaa. mahan alunen oli ihan viileä ja kävely oli tönkkäistä. hain sitten lämpöpussin ja sylittelin niin kyllä reipastui
marikki
Member
 
Viestit: 37
Liittynyt: 27 Marras 2006, 14:08

ViestiKirjoittaja zoozoo » 29 Tammi 2007, 09:25

Taas tämä aihe on ikävän ajankohtainen.
Illalla laittelin piikkiäisille ruokaa ja Likka puhisi pesässään oikein kietoutuneena fleecekasaansa. Aamulla oli ruuat syömättä. Otin sitten tytön sieltä esiin ja sehän oli ihan viileä ja "hidas".
Nyt hän viettää päivää pesuhuoneen lattialla kylmälaukussa. siis lattialämmityksen päällä. Katsotaan kun palailen töistä että mikä on tilanne. Seurailkaa elikoisianne ja tunnustelkaa etteivät ne tunnu kylmiltä, jos ne käyttäytyväy jotenkin poikkeavasti niin lämmittämistä kannattaa kokeilla ensimmäiseksi.
zoozoo
Member
 
Viestit: 1499
Liittynyt: 07 Touko 2004, 09:36
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja zoozoo » 30 Tammi 2007, 09:11

Likka on taas lämpöinen. Illalla masu ja tassut oli taas ihan pehmoiset ja lämpöiset. Ruokakin maittoi ja juoksentelu oli taas kivaa. Muille tämä kylmä kausi ei näy vaikuttaneen.
zoozoo
Member
 
Viestit: 1499
Liittynyt: 07 Touko 2004, 09:36
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Katinka » 30 Tammi 2007, 11:51

Tässä on tosiaan ihan vakavasti otettava aihe. Osa siileistä tuntuu reagoivan herkästi muutaman lämpöasteen heittoon. Viileää massua kannattaa kyllä lämmitellä. Meillä Muska viilenee todella helposti, ja on ollut pelottavia tilanteita jolloin on tuntikausia lämmitelty kylmää ja tiiviissä pallossa olevaa siiliä. Syksyllä raksittiin pattereista rajoittimet pois ja lämmintä on riittänyt :)
Katinka
Member
 
Viestit: 1132
Liittynyt: 06 Loka 2004, 20:41
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja JariL » 05 Helmi 2007, 14:32

Nyt on lienee paikallaan muutama järjen sana.

Uskallan väittää, ettei yhdessäkään tilanteessa ole kyse horroksesta tai sen yrityksestä. Mitä mahan viileyteen tai sekavaan siiliin tulee, kyse suhteellisen varmasti ollut omistajan subjektiivisesta kokemuksesta tai unenpöpperöisestä eläimestä, joka sitten piristyttyään on "hädin tuskin selvinnyt horrostamisyrityksestä".
JariL
Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 05 Helmi 2007, 14:24
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja tini » 05 Helmi 2007, 14:34

Herra biologi on siis niin perehtynyt afrikkalaiseen kääpiösiiliin lemmikkinä, että uskaltaa näin väittää? ;)
Perusteluja tälle väitteelle siis kaivattaisiin.
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Pau2 » 05 Helmi 2007, 14:40

Kyllä horrostusyrityksen tunnistaa kun se kohdalle sattuu. Unenpöpperöinen siili harvoin tuntuu jähmeältä tai kylmältä. Ei siis normaali viileältä vaan oikeasti KYLMÄLTÄ. En suosittele kokeilemaan miten käy jos horrostamista yrittävää siiliä ei saa lämpimäksi.
Pau2
Member
 
Viestit: 461
Liittynyt: 19 Elo 2005, 08:48
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Katinka » 05 Helmi 2007, 14:58

No, minä ainakin haastan kokemuksen syvällä rintaäänellä :) Meillä iltasella heräilevä lämmin siili on yleensä aika virkeä, mutta jos massu on kylmä, se on todellakin kankea ja hoiperteleva. Ja meillä oikeasti on monta kertaa lämmitelty kylmää siiliä. Ja nämä kerrat ovat olleet lähes poikkeuksetta illalla, kun siili on nukkunut pitkälti ohi sen normaalin heräilyajan. Silloin on ruvettu herättelemään ja joskus lämmitelty todella kauan, ennenkuin siili selvästi lämpiää ja sitä myöten myös virkistyy :) Tietysti keskellä päivää herätelty siili on varmastikin pidempään pökkyräinen, silloinhan se on ollut syvimmässä unessa.
Katinka
Member
 
Viestit: 1132
Liittynyt: 06 Loka 2004, 20:41
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja zoozoo » 05 Helmi 2007, 14:59

Lainaan:"Nyt on lienee paikallaan muutama järjen sana.

Uskallan väittää, ettei yhdessäkään tilanteessa ole kyse horroksesta tai sen yrityksestä. Mitä mahan viileyteen tai sekavaan siiliin tulee, kyse suhteellisen varmasti ollut omistajan subjektiivisesta kokemuksesta tai unenpöpperöisestä eläimestä, joka sitten piristyttyään on "hädin tuskin selvinnyt horrostamisyrityksestä"."

Taon täällä järkeä päähäni, kiitos Jari, koin valaistuksen ja siilini on taas lämmin johtui se mistä hyvänsä.

Hienoa ettei moisia asiavirheitä/termejä pääse syntymään. Mitä subjektiivinen tarkoittaa? Onko se niinkuin objektiivinen mutta subjektiivinen?

...anteeksi sorruin sarkastiseen ilmaisuun :D
zoozoo
Member
 
Viestit: 1499
Liittynyt: 07 Touko 2004, 09:36
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja JariL » 06 Helmi 2007, 09:32

<em>Herra biologi on siis niin perehtynyt afrikkalaiseen kääpiösiiliin lemmikkinä, että uskaltaa näin väittää? ;)
Perusteluja tälle väitteelle siis kaivattaisiin.</em>

Hyvä "tini", vastaisitko näihin kysymyksiin:

Missä afrikkalainen kääpiösiili elää luonnossa ? Minkälaisissa lämpötiloissa se elää luonnollisessa ympäristössä ? Minkälaista horroskäytöstä eläimellä tavataan luonnossa ?

<em>Hienoa ettei moisia asiavirheitä/termejä pääse syntymään. Mitä subjektiivinen tarkoittaa? Onko se niinkuin objektiivinen mutta subjektiivinen?</em>

Kiitos että toit tämän eron esille.

Ei, nimenomaan ei objektiivinen, joka tarkoittaa todellista ja asian käsittelijän käsityksestä riippumatonta näkemystä. Subjektiivinen on asian käsittelijän omakohtainen ja usein jossain määrin virheellinen ja värittynyt näkemys.

Tämä ero on nähdäkseni hyvin oleellista tiedostaa tällaisessa nettikirjoittelussa, jossa toinen toistaan vahvistavat viestit luovat usein virheellistä "tietoa", joka muuttuu sitten vahvistamisen myötä "faktaksi".

Pidän horrostamisilmiötä hyvänä esimerkkinä edellä mainitusta.
JariL
Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 05 Helmi 2007, 14:24
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Tiina » 06 Helmi 2007, 09:41

Minä voin vastata pariin kysymykseen.

Afrikkalainen kääpiösiili elelee luonnossa Afrikassa päiväntasaajan molemmin puolin. Sitä tavataan esim. autiomaiden laitamilla. Kohtuullisen lämpöisessä elelevä otus. Jos elinolosuhteet muuttuvat hankaliksi, on esimerkiksi todella kuumaa ja kuivaa ja ravinto vähissä, voi afrikkalainen kääpiösiili horrostaa muutaman päivän. Siili ei kuitenkaan kerää elimistöönsä vararavintoa, joten pidempi horrostaminen ei ole mahdollista. Kirjallisuudessa on maininta korkeintaan kahden viikon mittaisesta horroksesta.

Tietoni ei kuitenkaan ole koekmusperäistä, vaan ns. kirjaviisautta. Onko se sitten objektiivista vai subjektiivista, en ota kantaa.
Tiina
Member
 
Viestit: 1333
Liittynyt: 17 Elo 2003, 11:08
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja SamiMilla » 06 Helmi 2007, 10:17

Ihan vaan kysyisin, kun en tiedä, että eikös "autiomaassa" ja yleensä päiväntasaajan seudulla ole öisin auringonlaskettua itseasiassa melko kylmä, jolloin oppiemme mukaan siili on aktiivisimmillaan? Ja taasen päivällä kohtuu kuuma, jolloin siili kaiketi nukkuu..
SamiMilla
New member
 
Viestit: 2
Liittynyt: 14 Syys 2006, 18:55
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja JariL » 06 Helmi 2007, 10:20

Aivan kyse on kohtuullisessa lämmössä elävästä eläimestä.

Vaikka sen luonnollisen ympäristön päivälämpötila voi olla lähes 30 astetta, on tärkeää tiedostaa ympäristön lämpötilan laskevan öisin jopa alle 15 asteen. Silti eläin on aktiivinen öisin (tosin aktiivisuus on lämpötilasidonnaista, kuten muillakin siilin kaltaisilla eläimillä). Tämän näkökulman valossa horrostamisilmiö ei oikein päde >20 asteen huonelämmmössä.

Mikä sitten on syynä ?

Kyse on luonnollisesta vaihtelusta. Täytyy muistaa että kyseessä on eläin, jonka aktiivisuus-/vireystila vaihtelee suuresti vuorokauden aikana. Kysessä ei ole siis esim. koira, jolta voidaan odottaa kellomaisesti melko samanlaista käytöstä päivästä toiseen.
JariL
Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 05 Helmi 2007, 14:24
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Marianne » 06 Helmi 2007, 10:21

Afrikkalaiset kääpiösiilit eivät horrosta kuten Suomessa luonnossa elävät siilit. Se kykenee menemään tokkuratilaan, jos olosuhteet ovat sille luonnossa huonot (kuten Tiina mainitsi). Siili ei kerää vararavintoa eikä selviytyisi syvästä (kylmästä aiheutuvasta) horrostilasta heräämisestä, mikäli sitä ei "herätetä" ennen 72 tuntia tokkuratilaan menemisestä.

Englanniksi löytyy hyvä selvitys osoitteesta: <a href="http://www.hedgehogcentral.com/hibernate.shtml" target="_blank" rel="nofollow">http://www.hedgehogcentral.com/hibernate.shtml</a>

Horrosasiaa myös: <a href="http://www.faqs.org/faqs/hedgehog-faq/part5/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.faqs.org/faqs/hedgehog-faq/part5/</a>

Samaa tietoa löytyy myös Nigel Reeven teoksesta Hedgehogs.

Lemmikkisiiliharrastajat eivät kuitenkaan puheessaan erottele talviunta, oikeaa horrosta, puolitokkuratilaa jne vaan puhuvat horrostamisesta, mikäli siili on jäähtynyt ja vaatii lämmitystä. Ehkäpä tässä olisi taas tarvittu siilisti-suomi-sanakirjaa ;)
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja JariL » 06 Helmi 2007, 10:49

<em>Siili ei kerää vararavintoa eikä selviytyisi syvästä (<strong>kylmästä aiheutuvasta</strong>) horrostilasta heräämisestä, mikäli sitä ei "herätetä" ennen 72 tuntia tokkuratilaan menemisestä. </em> <em>They die of hypothermia, starvation, or both</em>

Tämä lause on varmasti osittain syynä horrospelkoon. Sen tulkinnassa on kuitenkin oltava varovainen. 20 astetta ei ole kylmä. Tuon jatkolauseen perusteella näkisin kylmyydellä tarkoitettavan pikemminkin alle 10 asteen lämpöä, jos kerran puhutaan <em>hypotermiasta</em>.

Rauhoittuminen on varmasti paikallaan. Yksikään siili ei horrosta 20 asteen lämmössä eikä yksikään Suomen 600g "mini"siileistä näänny nälkään kolmessa päivässä, etenkään jos metabolia on hidastunut.

Siili on ollut selviytymisen mestari tässä muodossaan varovasti arvioituna kymmenien miljoonien vuosien ajan. Ei se ole niin herkkä, kuolemanaltis ja säälittävä kuin useimmat haluavat uskoa.
JariL
Member
 
Viestit: 15
Liittynyt: 05 Helmi 2007, 14:24
Paikkakunta: Vantaa

EdellinenSeuraava

Paluu Terveys & sairaudet



cron