No, muutamia pointteja aiheesta. Meillähän ensinnäkin on kasvatustoimikunta olemassa ja hallituksen kasvatusvastaavaan voi ottaa yhteyttä mieltä askarruttavissa kasvatuskysymyksissä. Toiseksi lemmikkisiilit eivät edusta eri rotuja vaan eri lajeja. Kolmanneksi sen, että poikasille ei automaattisesti ole halukkaita ostajia tarjolla, pitäisi mielestäni olla itsestään selvyys kaikille kasvattajille kaikkien eläinlajien parissa. Siksi esim. itse olen pyrkinyt siihen, että meillä ei astutuksia tapahdu ennen kuin suunnitellun yhdistelmän mahdollisista poikasista kiinnostuneita _hyviä_ ostajaehdokkaita on ilmaantunut jokunen.
Mitä tulee sitten noihin jalostuskelpoisiin tai -kelvottomiin yksilöihin, niin kyllä se suurin ongelma tosiaan taitaa olla siellä "villillä" kasvatuspuolella. Jalostuskelpoisille siiliyksilöille ja -yhdistelmille on nimittäin kyllä olemassa suositukset (juurikin esim. siilien sukutietoihin ja niiden laajuuteen, eläinten luonteeseen, astutusikään ym. ominaisuuksiin liittyen), jotka löytyvät rekisteröityneillä kasvattajilla hallussaan olevasta materiaalista. Nuo suositukset ovat siis vähän kuin jalostusohjesääntö koirapuolella eli kertovat, millaisia yhdistelmiä olisi järkevää tehdä. Tässäkin on taas yksi hyvä syy, miksi siili kannattaa ostaa rekisteröidyltä kasvattajalta eikä eläinkaupasta tai sieltä pörssistä
Jalostusohjesäännöissä (muilla eläinlajeilla) on yleensä annettu suosituksia/vähimmäisvaatimuksia siitosyksilöille ja yleensä nämä vaatimukset ovat esim. virallisia terveystuloksia, näyttelytuloksia (jotka varmistavat, että eläin on rakenteeltaan rodunomainen) ja eläimen sopiva ikä pennuttamisen kannalta. Lisäksi usein sanotaan, että eläimen on oltava hyväluonteinen (mikä taasen on melko subjektiivinen käsite ja perustuu kasvattajan omaan mielipiteeseen eläimestä). Myös käyttöpuolen ja luonnetestauksen tuloksia saatetaan vaatia/suositella oleviksi, mutta siileillähän ei mitään käyttöharrastuksia ole eikä virallista luonnetestiäkään, joskin virallisilta kasvattajilta löytyy kyllä jälleen ohjeistus epävirallisen luonnetestin tekemiseen ja sen tulosten hyödyntämiseen kasvatustyössään
Terveystarkastuksia perinnöllisten sairauksien varalta (vrt. koirapuolen lonkka-, kyynär-, polvikuvaukset tai vaikkapa kissojen FIV ja FeLV -testaus) ei siileille ole tarpeen/mahdollista tehdä (WHS-testiä ei esim. ole olemassa), mutta jos sairauksia linjoissa ilmenee, on rekisteröity kasvattaja jo kasvattajasääntöjen perusteella velvollinen lopettamaan kyseisen siiliyksilön käytön kasvatustyössään.
Ulkonäöllisten kriteereiden antaminen jalostukseen käytettäville siileille on myös ongelmallista, koska siileille ei ole laadittu mitään rotumääritelmän kaltaista "lajimääritelmää", johon siilejä esim. näyttelyissä verrattaisiin.
Lisäksi kuten Marianne sanoi, meidän siilikantamme on niin pieni, ettei täällä juuri ole varaa karsia siilejä kasvatuskäytöstä ainakaan ulkonäöllisin perustein. Esim. jos alkaisimme vaatia näyttelytuloksia siileiltä ja jossakin "lajimääritelmässä" (jonka perusteella näyttelyarvostelu laadittaisiin) olisi määritelty, että esim. siilien kuononpituus tulisi olla jokin tietty ja vaikkapa pitkäkuonoiset eivät sitten näyttelyissä menestyisi, niin tämä johtaisi lyhytkuonoisten (eli käytännössä tiettyjen sukujen) suosimiseen kasvatuksessa. Tämä puolestaan johtaisi edelleen kannan kaventumiseen ja pahimmillaan sisäsiittoisuuteen/terveyden heikkenemiseen tai siihen tilanteeseen, että erisukuisia kumppaneja ei siileille enää löytyisi.
Uutta verta ja maahantuonteja tänne joka tapauksessa kannan pienuuden vuoksi tarvitaan ja sikäli on myös ongelmallista vaatia, että siilin sukua pitäisi olla tiedossa vaikkapa vähintään kolme sukupolvea, jotta sitä voisi käyttää kasvatukseen. Monessa muussa maassa siilirekisterejä ei nimittäin ole tai ne eivät vielä ole järin vanhoja, joten tällöin kasvatuseläinten tuonti vaikeutuisi entisestään ja voisimme edelleen käyttää kasvatukseen vain niitä tuttuja suuria sukuja, joita meiltä täältä ennestään löytyy.
Niinpä näenkin tällä hetkellä järkevimpänä vaihtoehtona sen, että kukin kasvattaja itse harkitsee, millaisia eläimiä kasvatustyöhönsä käyttää (rekisteröidyt kasvattajat kasvattajasääntöjen ja -suositusten puitteissa) ja kukin ostaja valitsee, millaisen kasvattajan kasvatustyötä haluaa tukea. Näinhän asiat muidenkin eläinyhdistysten parissa pitkälti menevät.
Selvää lienee, että rekisteröidyt kasvattajat ovat sitoutuneet kasvatustyössään noudattamaan tiettyjä sääntöjä tai suosituksia ja heillä on myös monesti omia päämääriään lemmikkisiilien kannan parantamiseksi (hyväluonteisuus, terveys, pitkäikäisyys, mahdollisesti ulkonäöllisetkin seikat), mutta "villejä" kasvattajia eivät sido mitkään periaatteet. En usko, että pystymme rajaamaan näiden "villejen" kasvattajien toimintaa, sillä aina on joku, joka haluaa siilinsä mahd. nopeasti tai halvalla eikä juuri piittaa kasvattajan kasvatustyylistä tai jaksa perehtyä asiaan. Näin on muidenkin eläinlajien kohdalla ja mielestäni asia on vain hyväksyttävä. Emme myöskään pysty vaikuttamaan siihen, millaisilla siileillä "villeillä markkinoilla" poikasia teetetään, voimme vain äänestää jaloillamme ja jättää nämä poikaset ostamatta ja pyrkiä yhdistyksen kautta tarjoamaan laadukkaan kasvatustyön tuloksia halukkaille.
Tokihan siilin papereihin voi aina kirjata, ettei sitä saisi käyttää jalostukseen esim. epäselvän alkuperän/rakenteellisen vian/sisäsiittoisuuden vuoksi (ja näin ovat jokuset rekisteröidyt kasvattajat muuten tehneetkin ja uskon, että tekevät jatkossakin
), mutta käytännössä kiellon valvominen lienee aika vaikeaa ja tapaukset harvinaisia.
Mitä sitten tulee siihen, että tuo sana "rekisteröity poikanen" voi sekoittaa ostajan, niin tästä on käyty keskustelua kasvattajapalstalla ja ymmärtääkseni asiaan on tulossa jonkinlainen ratkaisu, jonka avulla rekisteröidyt kasvattajat voivat erottautua näistä epävirallisista poikaset rekisteröivistä kasvattajista.
EDIT. Muokkasinpas typon, ennen kuin modet kerkesivät
Toivottavasti ei jäänyt sataa muuta...