Ruokahyönteisten ravintoarvothan vaihtelevat huomattavasti riippuen siitä, millaisella ruualla ne ovat eläneet. Varminta on tietysti kasvattaa ötöt itse, jolloin tietää mitä ne ovat syöneet ja milloin viimeksi tai ostaa eläinkaupan ötöjä ja ravita ne hyvin ennen siilille tarjoamista.
Mitä tuolta omia purkkejani kävin kurkkimassa, niin ainakaan Zoomedin purkkisirkoissa ei näyttäisi olevan lisättyjä vitamiineja eikä myöskään Exotic Lifen kuivaötöissä. Lisäksi vitamiinipitoisuudet yleensä laskevat pitkän säilytysajan kuluessa, joten kannattanee kyllä aina ripotella Nutrobalia tai muuta kalkki- ja vitamiinivalmistetta ötökkäannoksen päälle.
Noita natsukon mainitsemia "pöpöjä" (ilmeisesti tarkoitit bakteereja?) jäin miettimään. Ei isoilla hyönteisfarmeilla tietenkään kovin kliinistä voi olla, mutta sieltä ne yksityistenkin kasvattajien elävät hyönteiset ovat alun perin peräisin (isoilta farmeilta tukuille, tukuilta eläinkaupoille, eläinkaupoilta yksityisille kasvattajille ja ostajille...) ja eiväthän ne mahdolliset pöpöt sitten missään ko. ketjun vaiheessa pääse kuolemaan, ellei sirkkoja ensin lämpökuivata. Kuivatuilla sirkoilla taas lienee paha kasvattaa uutta sukupolvea
Eikäpä niitä ötököitä kukaan luonnossakaan siileille puhdista, vaan kyllä niillä on vastustuskykyä omasta takaa. Liika hygieenisyyshän altistaa ainakin ihmisiä allergioille ja muulle kurjalle. Mahdolliset loiseläimet pakkasessa kyllä kuolevat.
No, oli miten oli, tuossa alempana on vähän vertailua eri ötökkämuotojen ravintosisällöistä. On kuitenkin syytä huomata, että tuoreiden ruokahyönteisten ravintosisällöt vaihtelevat hurjasti lähteestä riippuen (ja tässä siis vain yksi esimerkki mahollisesta ravintosisällöstä, ei mikään "ainoa totuus"), koska eri paikoissa ne ovat saaneet erilaista ravintoa syödäkseen.
Eikä noita prosenttiosuuksia tietenkään voi verrata suoraan, koska säilykeötöihin on ilmeisesti lisätty vettä(?) ja kuivatuista ötöistä sitä on poistettu, jolloin myös muiden ravintoaineiden prosenttiosuudet muuttuvat.
Purkkisirkka:
- proteiinia 20% (tuoreessa sirkassa 21%, kuivatussa 50,1%)
- rasvaa 5% (tuoreessa sirkassa 6%, kuivatussa 4,8%)
- kuitua 1% (tuoreessa sirkassa 3%, kuivatussa 2,8%)
- kosteutta 75% (tuoreessa sirkassa 69%, kuivatussa 8,9%)
Purkkijauhomato:
- proteiinia 17% (tuoreessa madossa 21%, kuivatussa 36%)
- rasvaa 5% (tuoreessa madossa 13%, kuivatussa 18%)
- kuitua 1% (tuoreessa madossa 2%, kuivatussa 7%)
- kosteutta 70% (tuoreessa madossa 62%, kuivatussa 9%)
Purkkisilkkitoukka:
- proteiinia 15% (kuivatussa 45%)
- rasvaa 5,4% (kuivatussa 20%)
- kuitua 2,3% (kuivatussa 5%)
- kosteutta 76% (kuivatussa 12%)
EDIT. lisäystä...