Siilin päivämenu

Siilien ravintoon ja ruokintaan keskittyvä keskustelufoorumi

ViestiKirjoittaja Natsuko » 19 Maalis 2008, 22:04

Hyvä, että oli apua! :) Sellainen tuli vielä mieleen, ettei kannata panikoida, jos ruoka sattuukin loppumaan joskus kesken kaiken eikä olekaan antaa monipuolista ruokaa. Siili pärjää yhden illan ihan hyvin raksuilla ja jauhelihallakin, kunhan niitä antaa sitten vähän enemmän. Useampana iltana ei kuitenkaan kannata tarjoilla tuota "hätävaraa".
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Inku » 19 Maalis 2008, 22:20

ok..:)
Mä halusin kysyy viel et onks kenenkään muitten siilit silleen nirsoi? Koska aina ku mä anna mun siilille jauhomatoja, niin se syö sen mutta lopulta sylkäsee kuoret pois..:)) eihän se niitä syö millään hinnalla. Tuli vain mieleen..
Inku
Member
 
Viestit: 30
Liittynyt: 18 Maalis 2008, 19:29

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 19 Maalis 2008, 23:18

Katsoin pikaisesti hakusanalla "nirso" ja tuli 207 viestiä siilin nirsoilusta. Näyttää olevan melkein enempi tapa kuin poikkeus, että siili nirsoilee ainakin joidenkin ruokien suhteen. Toiset siilit eivät syö kalaa, toisille ei kelpaa isot sirkat jne. Nirsoilevakin siili voi kyllä suopua syömään uusia ruokia kunhan vaan sitkeästi tarjoilee. Tosin matojen kuoria ei kai ole välttämätöntä pakottaa syömään.
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Nea » 20 Maalis 2008, 15:12

Inku: jos siililläsi on jo enemmän ikää, kannattaa seurailla, syökö se edelleen raksunsa, sirkkansa ym. kovat ruuat hyvin ja nirsoilematta. Meillä nimittäin tuo jauhisten kuorien "sylkeminen" oli aikoinaan ensimmäisiä oireita siilin hammasvaivoista. Toivottavasti teillä ei kuitenkaan tästä ole kyse, mutta kannattaa pitää tämäkin vaihtoehto mielessä :)
Nea
Member
 
Viestit: 830
Liittynyt: 25 Elo 2005, 00:37
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Inku » 20 Maalis 2008, 19:21

Ok, kiitos vastauksista..
Inku
Member
 
Viestit: 30
Liittynyt: 18 Maalis 2008, 19:29

ViestiKirjoittaja Aplyn » 10 Huhti 2008, 23:16

Hei!
Aloittelevana siilistinä pistän tähän vähän tietoa Mimmin ruokamenusta, jotta te kokeneemmat voitte kertoa mitä muuttaa siinä. :)

- kuolleita säilyke jättisirkkoja (~6 kpl) TAI silkkimatoja (~8 kpl) TAI etanoita (~10 kpl)
- laktoositonta raejuustoa, porkkanasosetta, maissia, pilkottuja vihanneksia (= näitä sekoitettuna, sisältö hieman vaihdellen, yhteensä noin ruokalusikallinen)
- muutaman kerran viikossa ~6 jättijauhomatoa (niinä päivinä nuo säilykeötökät jäävät pois)
- noin kerran viikossa kissojen miniraksuja
- sillointällöin Almo naturen erimakuisia säilykkeitä, useimmiten chicken

Eli pyrin siihen että saisi päivässä aina lihaa ja sen lisäksi vähän sitä vihreää lautaselle, hyvin tuo näyttää voivan. Pitäisi vain hommata se sähköinen keittiövaaka niin voitaisiin tuo punnita. :)

Mimmi on kohta 9 kk ikäinen tyttösiili.
Aplyn
New member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 21 Maalis 2008, 18:20

ViestiKirjoittaja Natsuko » 11 Huhti 2008, 07:40

Siili ei tarvitse sitä "vihreää" eikä se kuulu sen luontaiseen ruokavalioon. Monet siilit toki tykkäävät hurjasti esim. maissista ja porkkanasta, mutta ihan joka ilta sitä ei ole välttämätön tarjota.

Mimmin ruokavaliossa tuntuu olevan vähän hintsusti hyönteisiä, vaikka niitä monipuolisesti tarjoatkin. Yli puolet ruokalautasen painosta pitäisi tulla hyönteisistä. Itse ehkä antaisin tuosta kuusi sirkkaa, pari silkkimatoa, pari etanaa ja 1-2 jättijauhomatoa illassa. Määriä saa toki ja on suositeltavaakin vaihdella, tuo lukema tuli omasta takaraivosta kun meillä nirsoillaan silkkitoukkien ja etanoiden kanssa. Sitten siihen muutama raksu (5-10) päälle vielä hammashuoltoa vaikka joka ilta. Sitten vaihtelevasti pari kertaa viikossa noita kasviksia ja raejuustoa. Mikäli annoksen paino ei yllä 20 grammaan tuolla määrällä etkä halua enää lisätä hyönteisiä, voit lisätä vaikka almoa tai vähärasvaista jauhelihaa.

Monipuolisesti Mimmi kyllä saa hyönteisiä, mutta liian vähän määrällisesti. Ihan hyvä suunnitelma kuitenkin :)
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Luttana » 11 Huhti 2008, 13:35

Sellainen tuli tässä mieleen, että paljonkohan kuivattujen ötököiden ravintoarvo on verrattuna tuoreeseen elävään ötökkään? Onko mitään arviota paljonko ravintoarvosta menee hukkaan kuivatessa, pakastettaessa jne?

Tuli vaan mieleen...Itse syötän tuoretta ötökkää muutoin paitsi silkkikuoriaisen kotelot on kuivattuja...
Luttana
Member
 
Viestit: 72
Liittynyt: 02 Maalis 2008, 14:16
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja Wawa » 11 Huhti 2008, 13:55

No purkkiötököihin on lisätty vitamiineja, joten
ainakin tietääkseni ne on ihan yhtä terveellisiä,
kun elävätkin. Kuivatuista en tiedä.
Wawa
Member
 
Viestit: 375
Liittynyt: 27 Helmi 2008, 20:12

ViestiKirjoittaja lafleur » 11 Huhti 2008, 14:43

Mä luotan maalaisjärjen perusteella luomuruokaan. Ties minkälaisissa oloissa ne massatuotannon purkkiötöt elää, ja sitten ne säilötään tölkkiin muutamaks vuodeks, ei ne vaan voi olla yhtä terveellisiä/ravitsevia/maukkaita kuin itse kasvatetut, tuoreet luomuötökät. Ikävä kyllä meidän Randa saa toistaiseksi luomuna vain jauhiksia ja jättiksiä, muut tulevat purkista. :(
lafleur
Member
 
Viestit: 376
Liittynyt: 13 Elo 2007, 02:17
Paikkakunta: Vantaa

ViestiKirjoittaja Natsuko » 11 Huhti 2008, 17:04

<strong>Luttana</strong>

Lämpökuivaus säilyttää ravinteet, mutta tappaa pöpöt. Pakastuskin säilyttää ravinteet, muttei tapa pöpöjä. Kuten lafleur sanoi, ötöt elävät kyseenalaisissa oloissa ja kaikki bakteerit päätyvät pakkasesta huolimatta siiliin. Itse suosin eläviä tai lämpökuivattuja jo senkin takia, että ne maistuvat siilille selkeästi parhaiten. Molemmista olen joutunut joustamaan kun ei ole lämpökuivattuja saanut mistään vähään aikaan ja elävät ovat niin jäätävän kalliita elukkakaupoissa. Nyt löytyi edullinen kasvattaja molempiin (suomalaisia hokspoks lafleur :) ), voin laittaa yhteystietoja yksityisesti halukkaille.

Kyllä sen järkikin sanoo, ettei se tölkki voi olla niin hyvä, eihän kukaan itekään syö purkkieineksiä vuosikaupalla. Ja siili äänestää nirsoilemalla tölkkielukoiden kanssa säännöllisesti. Toisille ne maistuu ja aina ei ole vaan mahdollista syöttää elävää, mutta kannattaa siihen pyrkiä :)
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Nea » 11 Huhti 2008, 17:32

Ruokahyönteisten ravintoarvothan vaihtelevat huomattavasti riippuen siitä, millaisella ruualla ne ovat eläneet. Varminta on tietysti kasvattaa ötöt itse, jolloin tietää mitä ne ovat syöneet ja milloin viimeksi tai ostaa eläinkaupan ötöjä ja ravita ne hyvin ennen siilille tarjoamista.

Mitä tuolta omia purkkejani kävin kurkkimassa, niin ainakaan Zoomedin purkkisirkoissa ei näyttäisi olevan lisättyjä vitamiineja eikä myöskään Exotic Lifen kuivaötöissä. Lisäksi vitamiinipitoisuudet yleensä laskevat pitkän säilytysajan kuluessa, joten kannattanee kyllä aina ripotella Nutrobalia tai muuta kalkki- ja vitamiinivalmistetta ötökkäannoksen päälle.

Noita natsukon mainitsemia "pöpöjä" (ilmeisesti tarkoitit bakteereja?) jäin miettimään. Ei isoilla hyönteisfarmeilla tietenkään kovin kliinistä voi olla, mutta sieltä ne yksityistenkin kasvattajien elävät hyönteiset ovat alun perin peräisin (isoilta farmeilta tukuille, tukuilta eläinkaupoille, eläinkaupoilta yksityisille kasvattajille ja ostajille...) ja eiväthän ne mahdolliset pöpöt sitten missään ko. ketjun vaiheessa pääse kuolemaan, ellei sirkkoja ensin lämpökuivata. Kuivatuilla sirkoilla taas lienee paha kasvattaa uutta sukupolvea :) Eikäpä niitä ötököitä kukaan luonnossakaan siileille puhdista, vaan kyllä niillä on vastustuskykyä omasta takaa. Liika hygieenisyyshän altistaa ainakin ihmisiä allergioille ja muulle kurjalle. Mahdolliset loiseläimet pakkasessa kyllä kuolevat.

No, oli miten oli, tuossa alempana on vähän vertailua eri ötökkämuotojen ravintosisällöistä. On kuitenkin syytä huomata, että tuoreiden ruokahyönteisten ravintosisällöt vaihtelevat hurjasti lähteestä riippuen (ja tässä siis vain yksi esimerkki mahollisesta ravintosisällöstä, ei mikään "ainoa totuus"), koska eri paikoissa ne ovat saaneet erilaista ravintoa syödäkseen.

Eikä noita prosenttiosuuksia tietenkään voi verrata suoraan, koska säilykeötöihin on ilmeisesti lisätty vettä(?) ja kuivatuista ötöistä sitä on poistettu, jolloin myös muiden ravintoaineiden prosenttiosuudet muuttuvat.


Purkkisirkka:
- proteiinia 20% (tuoreessa sirkassa 21%, kuivatussa 50,1%)
- rasvaa 5% (tuoreessa sirkassa 6%, kuivatussa 4,8%)
- kuitua 1% (tuoreessa sirkassa 3%, kuivatussa 2,8%)
- kosteutta 75% (tuoreessa sirkassa 69%, kuivatussa 8,9%)


Purkkijauhomato:
- proteiinia 17% (tuoreessa madossa 21%, kuivatussa 36%)
- rasvaa 5% (tuoreessa madossa 13%, kuivatussa 18%)
- kuitua 1% (tuoreessa madossa 2%, kuivatussa 7%)
- kosteutta 70% (tuoreessa madossa 62%, kuivatussa 9%)


Purkkisilkkitoukka:
- proteiinia 15% (kuivatussa 45%)
- rasvaa 5,4% (kuivatussa 20%)
- kuitua 2,3% (kuivatussa 5%)
- kosteutta 76% (kuivatussa 12%)

EDIT. lisäystä...
Nea
Member
 
Viestit: 830
Liittynyt: 25 Elo 2005, 00:37
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Natsuko » 11 Huhti 2008, 18:16

Nea:

En mä sanonutkaan, että ruoan pitäisi olla kliinistä. Kunhan totesin, että kuivattamalla kuolee kaikki. Ja kyllä, bakteereista oli puhe.
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Aplyn » 11 Huhti 2008, 18:29

Natsuko : Kiitos kommentoinnistasi! Mimmille "vihreää" tulee syötettyä jo senkin takia että se todellakin rakastaa sitä. Aina ensimmäisenä häviää lautaselta vihreät ja sitten vasta liha. Omasta mielestäni tuo annostukseni on melko iso kun katsoin mitä jossain seminaarissa (tms) joku eläinlääkäri oli sanonut ja siitä on täällä ollut keskustelua.. Eli sielä luki että normaalisti siileille annetaan liikaa, ja kun katson tuota annosta lautasella tuntuu että se olisi liikaa.. Mutta voisin ehkä vähentää vihreitä ja pistää tilalle lisää lihaa, sillä vihreät ovat selkeästi "nameja" Mimmille. :) Pitäisikö sille ostaa jotain vitamiineja/kalkkeja/suoloja tms?
Aplyn
New member
 
Viestit: 9
Liittynyt: 21 Maalis 2008, 18:20

ViestiKirjoittaja Nea » 11 Huhti 2008, 19:36

Aplyn:

Jep. Nutrobalia tai Nekton repiä (matelijoille tarkoitettuja kalkki-vitamiinivalmisteita, saa eläinkaupasta) olisi hyvä ripotella ruuan päälle noin teelusikan kärjellinen päivässä.

Siili tarvitsee energiaa vain max. 70kcal päivässä ja sopiva annoskoko on noin 3-4 rkl tai 20g ruokaa.
Nea
Member
 
Viestit: 830
Liittynyt: 25 Elo 2005, 00:37
Paikkakunta: Finland

EdellinenSeuraava

Paluu Ravinto & ruokinta



cron