Siilihotelli

Yleinen siilikeskustelufoorumi

ViestiKirjoittaja Natsuko » 03 Elo 2008, 17:49

Pupunomistajat (ja chinchillankin) tuntevat kyllä pasteurellan, mutta henkilökohtaisesti en luottaisi eläinhoitajien tietämykseen asiasta. Ehkä olen vaan tosi skeptinen, mutta ainakaan en luottaisi siihen, että ymmärtäisivät pasteurellan vaaran siilille :/ Mutta toivotaan silti parasta ja mukavaa lomaa Juliukselle!
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 03 Elo 2008, 17:56

Miten noitten pupujen ja siilien yhteiselo pitäisi järjestää hoitopaikoissa. Onko sama pasteurellan vaara myös kotihoidossa. Meilläkin on aikaisemmin ollut kaneja, mutta en ole koskaan kuullutkaan, että niissä olisi joku tautivaara. Enkä kyllä chinchillankaan omistajana aikoinaan tiennyt mistään niiden taudeista. Entä muut kotielikat, hiiret ym. Tästä vois joku tehdä ihan oman topikin, kun mielestäni nämä olisi hyvä tietää myös, jos ottaa/antaa siilin lomahoitoon yksityiselle.
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Natsuko » 03 Elo 2008, 18:08

Pasteurella multocida on yleensä melko vaaraton bakteeri, joka elää melkein kaikissa kotieläimissä, mutta varsinkin kaneissa. Melkein kaikki kanit ovat sen kantajia. Tauti puhkeaa stressin, heikentyneen immuniteetin jne. seurauksena, ja oireita on monenlaisia. Itse kuulin taudista vasta vähän aikaa sitten, kun se ilmeisesti levisi erään chinchillakasvattajan kotiin vierailulla käyneen ihmisen kautta. Vierailijalla itsellään oli lähemmäs sata eläintä, joten hygienian taso lienee sen mukainen.

Bakteeri on torjuttavissa huolellisella hygienialla, mutta ilmeisesti yhteistä ulkoilutilaa on vältettävä, ainakin ellei sitä pidä desinfioituna eläinten välillä. Eräällä chinchuomistajalla on jopa kuollut kani pasteurellaan, mutta tauti ei ole levinnyt muihin eläimiin huolellisella desinfioinnilla ja erillisillä ulkoilutiloilla. Uskoisin, että nuo toimenpiteet siis riittävät estämään bakteerin leviämisen. Sen vaarallisuudesta siiliin tuskin löytyy kauheasti tietoa. Kaikenlaisia artikkeleita bakteerista löytyy, mutta aiheet vaihtelevat ihmisten puremahaavojen tulehduksista bakteerin aiheuttamiin sairauksiin eri eläinlajeissa, lähinnä tosin siipikarjassa, kissoissa/koirissa ja jäniseläimissä.

Tässä vähän perusjuttua. En tiedä, mitä omaan topicciin kannattaisi kirjoitella, joten lisään omani vain tähän :)
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja tini » 03 Elo 2008, 21:18

Pasteurellan vuoks ei esimerkiks suositella pidettävän marsuja ja kaneja samoissa tiloissa (muutama muukin syy löytyy, mut tää nyt tässä vaan). Sen vuoksi tuli mieleen mitenköhän hoitolassa on järkätty ulkoilu :)
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Tapsu » 03 Elo 2008, 22:26

Siellä "ulkoilevat eläimet vuorollaan", mutta sanoin viedessä, että Juliuksen ei tarvitse päästä ulkoilemaan, vaan sen on parempi olla omassa häkissään, jossa se kokee olonsa turvalliseksi ( yläkerran ja juoksupyörän + tuttujen tavaroiden kera)
Puput kuulemma haettiin seuraavana päivänä. Haemme Juliuksen huomenna ja aion kysäistä tuosta pasteurella asiasta.
Tapsu
Member
 
Viestit: 574
Liittynyt: 04 Touko 2004, 08:13

ViestiKirjoittaja Natsuko » 04 Elo 2008, 08:56

Tuskin näkevät vaivaa tilojen desinfiointiin joka eläimen välillä, vaikka se olisi varmasti suositeltavaa vähemmänkin haitallisten bakteerien takia. Toki erittäin hieno homma ja propsit heille, jos näin tekevät. Oma kokemukseni eläinhoitoloista vaan on se, että koirista ja ehkä kissoistakin tiedetään paljon, mutta pikkuelukoita hoidetaan siinä sivussa ja vähän sinne päin.

Bakteerista itsestään löytyy paljon tietoa googlettamalla ja google scholarilla myös artikkeleita. Ainakin PubMed tosin näyttää vain tiivistelmät, ellei ole yliopiston verkossa, mutta kyllä niistäkin varmasti jotain saa irti.
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Luttana » 04 Elo 2008, 10:55

Siis pasteurella-bakteeria on kaikkialla, kaikissa eläimissä ja jopa maaperässä. Itsellä ollut kani ja marsuja eikä bakteerin vuoksi tarvitse/kannata alkaa panikoimaan desinfiointien yms kanssa, koska sitä on kaikkialla. Taudiksi eli pasteurelloosiksi se saattaa puhjeta esmes stressin, alentuneen yleiskunnon tms vaikutuksesta...Mutta kuten sanoin, niin panikoiminen on ihan turhaa tämän pöpön kohdalla.

Tietysti muita pöpöjä ja esim ulkoloisia ajatellen tilojen desinfiointi eri eläinten välillä on syytä tehdä, mutta pasteurella-bakteerin takia siitä ei ns. ole mitään hyötyä.
Luttana
Member
 
Viestit: 72
Liittynyt: 02 Maalis 2008, 14:16
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja tini » 04 Elo 2008, 11:40

Myös minulla on ollut kaneja ja marsu. Eläinlääkäriltä tiedustellessani asiasta, sain vastauksen erillisistä ulkoilutiloista tai desinfioinnista lajien ulkoiluhetkien välillä. Tämän myös mainitsi yhtenä syynä miksi pupuja ja kuikuttimia ei pitäisi yhdessä asuttaa. Mutta hyvä, että täältä saa parempaa tietoa asiasta.
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Natsuko » 04 Elo 2008, 17:31

Tietääkseni itsekin sanoin, että kaikki eläimet kantavat bakteeria. Se ei kuitenkaan tarkoita, että on turhaa huolehtia hyvästä hygieniasta. Yhtenä syynä mainittakoon vaikka se, että eläimet ottavat stressiä myös likaisesta ympäristöstä, eikä desinfioinnista yleensä ainakaan haittaa ole. Itsestäänselvää lienee myös se, että likaisessa ympäristössä elävät bakteerit rasittavat eläinten immuniteettia, jolloin eläimet altistuvat esimerkiksi pasteurelloosille. Tästä päästään siihen, että bakteeria kyllä ON kaikkialla, mutta bakteerit eivät voi lisääntyä missä tahansa ja vielä vähemmän puhtaassa ympäristössä. Ne on siis varsin helppo pitää aisoissa puhtaanapidolla.

Voit Luttana mennä kysymään taudin haitallisuudesta siltä chinchillakasvattajalta, jolta on kuollut tähän mennessä lähes kaikki kesän aikana syntyneet poikaset ja lukuisia täysin terveitä aikuisia.
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 04 Elo 2008, 17:35

Hui, kamalaa, jos kaikki poikaset on kuolleet vain tuon pasteurellan takia. Oliko sillä chinchillankasvattajalla sitten jotenkin huono hygieniä. Chincillathan on ainakin minusta kovin siistejä eläimiä itse.
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Natsuko » 04 Elo 2008, 18:28

Ei, ei ollut. Edelleen tauti tuli vierailijalta, jolla oli noin sata eläintä kotona ja siis epäilemättä keskivertoa heikompi hygienia. Chinchillat kyllä ovat siistejä eläimiä (ja voivat saada jopa kuolemaan johtavat ummetusoireet epäsiististä ympäristöstä stressaamisen takia), mutta poikasten immuniteetti on kehittymätön ja poikasten synnytys ja hoito on emoillekin stressaavaa. Nuo varmasti vaikuttavat sairauden leviämiseen, mutta oletettavasti vierailija on siis tuonut jo valmiiksi varsin infektointikykyistä bakteeria paikalle.
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 04 Elo 2008, 18:44

Jos nyt ottaa/antaa siilin hoitoon, niin pitäiskö kysellä tarkemmin onko perheessä muita lemmikkejä tai käykö vieraita joiden kotona on vaikkapa chinchilla tai kani. Varovatko siilinomistajat ottamasta muita lemmikkejä tuon pasteurellan takia. Onko ollut epäilyjä että siilejä olisi sairastunut tai poikasia kuollut tuon pasteurellan takia.
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Natsuko » 04 Elo 2008, 19:13

Meillä tuli ainakin koko kevään sinsut ja siili varsin hyvin toimeen keskenään, siis siltä osin, ettei mitään oireita näkynyt. Itse oon ymmärtänyt, että nimenomaan kanit tuppaavat levittämään tautia (tai ehkä sen agressiivisempia muotoja?), koska niistä eri lähteissä varoitellaan. Ja kaikki eläimet tosiaan ovat bakteerin kantajia.

Itse olettaisin, että suurimmalla osalla eläintenomistajista on perushygienia sen verran kunnossa, etteivät bakteerit ihan valtoimenaan leviä. Kyllä mä huolin meille edelleen meidän vakkarihoitajan, jolla on kani, ilman sen suurempia toimenpiteitä. Jokainen voi ainakin pitää huolen siitä, että oma eläin on mahdollisimman terve ja elää puhtaissa oloissa ilman turhaa stressiä, jolloin taudin puhkeamiselta vältytään.
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja tini » 04 Elo 2008, 19:14

Mä en oo ainakaan kuullu siilien sairastuneen pasteurelloosiin. Ei sitä kannata ihmeemmin hätäillä, kuhan tiedostaa tälläisen pöpön olemassaolon. Hygienia kunniaan!
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 04 Elo 2008, 19:57

No, ehkäpä sitten ei ole kovin vaarallista antaa siiliä "siilihotelliinkaan", kunhan muistuttaa siellä hoitajia, etteivät päästä ehdoin tahdoin kanien kanssa. Jos nyt sitten tiedetään siilien tuohon pasteurellaan sairastuneen.
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

EdellinenSeuraava

Paluu Siilikeskustelu



cron