Siilihotelli

Yleinen siilikeskustelufoorumi

ViestiKirjoittaja Nea » 04 Elo 2008, 20:11

Itsekin kaneja omistaneena olen mielenkiinnosta googletellut joskus tuota siilien pasteurella-asiaa. Siilit voivat saada ko. bakteerin aiheuttamana ainakin hengitystieoireita. Tässä muutama lainaus:

<em>Respiratory disease

Hedgehogs can have lung/respiratory infections from such bacteria as Bordetella, <strong>Pasteurella</strong>, Corynebacterium and
Mycobacterium. Your hedgehog may show nasal discharge, sneezing and problems with breathing (dyspnea). Your veterinarian may want to run bloodwork, do radiographs (x-rays) of the chest and culture of respiratory secretions. Treatment will depend on the test results. </em>

Lähde: <a href="http://www.cvah.com/article/Hedgehog.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.cvah.com/article/Hedgehog.html</a>

<em>RESPIRATORY NOISE (SNUFFLES, SNEEZING, CONGESTION)
Diff: Defensive behavior vocalizations, bacterial/fungal/viral
pneumonia, rhinitis, sinusitis (Bordetella bronchiseptica,
<strong>Pasteurella</strong>, Cytomegalovirus, etc); foreign body inhalation (dusts,
particulates) Dx: Physical exam, radiographs, tracheal/nasal wash -
C&S, cytology; CBC/Chemistries Rx: Appropriate per etiology.
Nebulization or oxygen therapy if severe congestion. If dyspneic, may
be housed in a pediatric incubator to provide warmth. Bacterial
infections Rx: Trimethoprim sulfa 30 mg/kg BID PO or IM; Enrofloxacin
at 2.5-5.0 mg/kg IM or PO</em>

Lähde: <a href="http://netvet.wustl.edu/species/exotic/hedgehog.htm" target="_blank" rel="nofollow">http://netvet.wustl.edu/species/exotic/hedgehog.htm</a>

Pasteurelloosiin kuolleista siileistä en minäkään ole kuullut, mutta tanrekeista (jotka toki ovat aivan erilaisia eläimiä, totta) löytyi tällainen tutkimukseen liittyvä tieto noita etsiessä:

<em>The mother subsequently died and the postmortem revealed a uterine infection and pneumonia with <strong>Pasteurella sp</strong>. being isolated.</em> -> poikaset otettiin käsiruokintaan

Lähde: <a href="http://tenrec.lima-city.de/kmt79.htm" target="_blank" rel="nofollow">http://tenrec.lima-city.de/kmt79.htm</a>

Tarkasta hygieniasta ja desinfioinnista ei tietenkään yleensä ole haittaa (vaan päinvastoin) ja monissa tilanteissa se on välttämätöntäkin, mutta tiedän esim. joidenkin eläinklinikoiden vaihtaneen (joka potilaan jälkeen tapahtuneen) tutkimuspöytien desinfioinnin pelkällä pesuaineliuoksella pyyhkimiseen, jotta vältyttäisiin resistenttien bakteerikantojen syntymiseltä, eli liiallisuuksiin ei näissäkään asioissa kannata mennä...
Nea
Member
 
Viestit: 830
Liittynyt: 25 Elo 2005, 00:37
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Natsuko » 04 Elo 2008, 21:10

En tiedä, miten tämä aiheeseen liittyy, mutta Pasteurella itsessään on bakteeriperhe, kun taas aiemmin puhuttiin tietystä bakteerista eli multocidasta. Eipä sitten muuta...

Mitä nyt tulee eri bakteereihin kuolleisiin eri eläimiin, niin kuten jo mainitsin, pelkkä multocidakin aiheuttaa kaikkea mahdollista puremahaavatulehduksista siipikarjasairauksiin (joiden nimiä en just nyt saa PubMedista, kun en ole tähän aikaan töissä).
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Luttana » 04 Elo 2008, 21:44

Tuo ilmaisu "pasteurella sp" tarkoittaa pasteurella-sukuun kuuluvaa bakteeria, jonka tarkempaa lajia ei ole tiedossa. Eli voi olla multocida tai jokin muu pasteurella-sukuun kuuluva bakteeri.

Natsuko: Ensinnäkin sanoit viestissäsi, johon osittain viittasin, että "melkein kaikki eläimet". Kun se ei ole melkein kaikki vaan kaikki + ihmiset + maaperä + sitä on siis <u>kaikkialla</u>. Ja en väittänytkään etteikö hyvä hygienia auta pöpöjen aiheuttamien tautien ehkäisyyn ja ulkoloisiin jne, mutta sanoin että panikoiminen pasteurella multocidan takia on turhaa. Liiallisella desinfioimisella ja puunaamisella aiheutetaan vain resistenttejä kantoja ja eläimiä, joilla ei ole luonnollista vastustuskykyä pöpöjä vastaan.

Kuten sanoin, niin itsellä on ollut marsuja ja kani. Ja jopa yksi marsu, jolla epäiltiin pasteurelloosia, mutta onneksi ei ollut sitä. Joten olen ottanut kyllä selvän asioista ja tiedän tasan tarkkaan mitä taudin puhkeaminen tekee marsulle, kanille jne.

Hoet tuolla viesteissäsi kokoajan, että "oletettavasti vierailija on tuonut", "ilmeisesti levisi" ja "epäilemättä keskivertoa huonompi hygienia". Eli onko tähän varmuutta, että tämä nimenomainen vierailija on pöpön tuonut? Onko juttu kuulopuhetta vai ihan ensikäden tietoa? Koska nuo ilmaisut "oletettavasti", "ilmeisesti" ja "epäilemättä" kertovat siitä, että asiaan ei ole varmuutta mistä pöpö on chinchillloihin tullut. On vain oletus, että nimeomaan sen ja sen vierailijan mukana.

Ei tarvitse tulla silmille siksi, että joku muukin tietää aiheesta jotain ja kyseenalaistaa...
Luttana
Member
 
Viestit: 72
Liittynyt: 02 Maalis 2008, 14:16
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja Natsuko » 04 Elo 2008, 22:08

Ensimmäinen poikanen kuoli parin päivän sisällä tästä tietystä vierailusta ja sen jälkeen eläimiä alkoi laota kuin heinää. Joten kyllä, on KOHTUULLISEN varmaa, mistä tauti sinsulaan levisi. Luonnollisesti eläimet lähetettiin Eviraan tutkittavaksi. En ala tästä sen enempää täällä jauhamaan, koska ko. kasvattaja on todella maassa asiasta. Jokainen voi pohtia, miltä itsestä tuntuisi, jos oma kasvatustoiminta kaatuisi ja rakkaat eläimet kuolisivat, eikä siihen voisi vaikuttaa mitenkään.

Uskaltaisin väittää, että lemmikkien häkkien ja ulkoilutilan desinfioinnilla ei saada aikaan yhtään ainutta resistenttiä bakteerikantaa tai vastustuskyvytöntä eläintä. Oma kotini on ainakin aika kaukana niistä suunnilleen steriileistä tiloista, joita esimerkiksi työpaikallani on. Ja mitä tarkoitan desinfioinnilla, on maksimissaan esimerkiksi häkkien desinfiointi pesun yhteydessä tai lattian pyyhintä desinfiointiaineella eri eläinten ulkoilun välillä. Ja tämä on jo todella huolellista puunausta. Jos todella halutaan saada aikaan vastustuskyvytön eläin, se pidetään syntymästään lähtien tiloissa, jotka pidetään lähes steriilinä, ilma suodatetaan, ruoka käsitellään jne. Resistentit bakteerikannat kasvavat esimerkiksi sairaaloissa, missä 99,99% bakteereista kuolevat siihen h**vetilliseen määrään ampisilliiniä, antibiootteja yms., mitä siellä pyörii. Se 0,001% selviää ehkä nipinnapin hengissä, olettaen, että niillä on jokin resistenssitekijä itsessään, voimistuu pikkuhiljaa ja ehkä jossain vaiheessa on jopa riittävän hyväkuntoinen jakautumaan. Jos nyt jo tuplamäärä bakteereja jaksaa lisääntyä edelleen, niillä on hyvät mahdollisuudet selvitä jatkossakin.

Mutta on se hienoa, että jokainen eläimenomistaja voi todeta olevansa asiantuntija. Olen pahoillani, että otin osaa keskusteluun, johon kuvittelin voivani tarjota hieman lisätietoa. Jokainen täällä tietää nähtävästi jo kaiken ja vähän enemmänkin.
Natsuko
Member
 
Viestit: 346
Liittynyt: 17 Marras 2006, 17:59
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Luttana » 04 Elo 2008, 22:59

En ole väittäny missään vaiheessa olevani asiantuntija vaan sanoin, että "joku muukin tietää aiheesta jotain ja kyseenalaistaa"...

Kyllähän tuota on ollut ihmislapsienkin kohdalla juttua siitä, että lapsi jota ei esim päästetä ryömimään/konttaamaan ja kotona on putipuhdasta ja käytetään paljon antibakteerisia pesuaineita jne, niin vastustuskyky on heikompi normaaleja bakteereja kohtaan.

Mutta pointtini oli kuitenkin se, että pasteurella multocidan takia on ihan turha alkaa panikoimaan kenenkään. On paljon muitakin bakteereja, jotka tarttuvat herkemmin ja aiheuttavat ikäviä tauteja. Normaali hygienia riittää.

Näitä "hysterioita" tulee aina vähän väliä milloin koskien kissoja ja koiria ja milloin kaneja ja mitäkin. Marsupiireissä viimeisin on Ruotsin pälvisilsa, josta puhuttiin jo epidemiana ja asetettiin 10 viikon karanteenit ruotsintuonneille ja ihme pesuainelitkudesinfiointipesut jne. Tosin tuota silsaa on ollu Ruotsissa ja viime keväänä, eikä silloin ollu karanteeneista tietoakaan eli vähän myöhässä on tämä hysteria. Kunnes sitten selvisi, että Ruotsissa tämä "epidemia" oli se, että kahdella kasvattajalla oli silsaa ilmenny ja he ovat nyt näyttelykiellossa/poikasten myyntikiellossa. Eli ei mitään syytä hysteriaan, kun tämä "kamala laaja pälvisilsaepidemia" osoittautui siis kahden marsulan parin eläimen epidemiaksi.

Ja tämä siis ihan esimerkkinä, ettei joka asiasta tarvitse panikoida ja lietsoa hysteriaa...
Luttana
Member
 
Viestit: 72
Liittynyt: 02 Maalis 2008, 14:16
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja tini » 05 Elo 2008, 07:41

Mä en nyt kyllä ymmärrä miten se on panikointia tai hysteriaa, että tiedustellaan desinfioidaanko eri eläinten (ja eläinlajien) ulkoilujen välillä eläinhoitolassa tilat.. Mutta kaikkea ei kai tarvitsekaan ymmärtää. Nää on musta asioita, joissa on parempi pelata varman päälle, ihan kaikessa rauhassa, kuin katua myöhemmin. Jokanenhan haluaa oman lemmikkinsä pysyvän terveenä :)
tini
Member
 
Viestit: 1788
Liittynyt: 21 Elo 2004, 05:14
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Luttana » 05 Elo 2008, 09:53

Ei se olekkaan panikointia tai hysteriaa, että tiedustellaan desinfioinnista, mutta hyvin äkkiä saadaan aikaan niitä, jos asiaa aletaan lietsomaan kauhukuvilla ja kuulopuheiden sekä luulojen perusteella. Se on nähty monta kertaa.

Ja tottakai eläinhoitoloissa ja muissakin tiloissa, missä eläimiä kulkee paljon ja tartuntavaara on isompi, pitää muistaa hygienia. Ja desinfiointi eri eläinten välillä tehdä jo ulko- ja sisäloisten varalta, jotka sinänsä ovat hyvin inhottava joskaan ei (yleensä) tappava vaiva. Eli hygienia kunniaan, mutta liiallisuuksin ei tarvitse mennä.
Luttana
Member
 
Viestit: 72
Liittynyt: 02 Maalis 2008, 14:16
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja Anitta2 » 05 Elo 2008, 11:02

Tapsu: miten siilisi oli viihtynyt hoidossa. Onko tullut mitään taudinoireita, vilustumista tms. Oliko siili pidetty puhtaana. Uskallatko viedä uudelleen hoitoon.
Anitta2
Member
 
Viestit: 1039
Liittynyt: 29 Marras 2004, 12:26
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Tapsu » 05 Elo 2008, 19:51

Kyllä Julius vaikuttaa ihan hyväkuntoiselta. Jyrsijät ja pikku eläimet ovat omassa lämpimässä huoneessa. Julius oli hoidon alussa hieman "vierastanut" niin, että ruoka ei ollut kahtena ensimmäisenä päivänä oikein maistunut, mutta sitten jo maistui. Minusta se toisaalta osoittaa jotakin eläimen älykkyydestä, kun muutos vaiikuttaa sen käytökseen.
Juliuksen kanssa oli samassa huoneessa kaksi kania vain yhden yön.
Paikat olivat ihan siistit, mutta veikkaan että Julius on myös liikkunut vähemmän.
Kysyin siitä pasteurellasta ja he olivat kuulleet siitä, mutta sanoivat, että asiaa pidetään jonkin sorttisena kaupunkilegendana.
Ehdotin heitä kuitenkin tarkistamaan asiaa eläinlääkäriltä.
Kyllä voisin viedä Juliuksen uudestaan tänne hoitoon.

Kaikista mieluiten olisin ottanut Juliuksen maalle mukaan, mutta valitettavasti se ei ollut mahdollista.
Tapsu
Member
 
Viestit: 574
Liittynyt: 04 Touko 2004, 08:13

Edellinen

Paluu Siilikeskustelu



cron