Kirjoitukseni kannattaa nimenomaan lukea ihan kiihkottomasti, niinkuin Tiinakin tuossa yllä totesi...(:
Lafleur,Tarkoitin geenipoolin laajentamisella nimenomaan sitä, että ideaalitilanteessa jokainen terve ja lisääntymiskykyinen naarassiili saa yhden tai kaksi poikuetta (Suomen kokoisessa maassa varmastikin yksi) sellaisen uroksen kanssa, joka on tasokas ja terve lajinsa edustaja. Tämä uros voi olla vaikka sitten se tuontisiili, joka todella tuo uusia geenejä kantaan. Kaikki kuitenkin tietää, että meistä jokainen, niin ihminen, siili kuin mikä tahansa muunkin lajin edustaja, kantaa erilaista geeniperimää. Eihän useimmat sisaruksetkaan ole identtisiä kaksosia vaikka ovat samoista vanhemmista? Niinpä rajoittamalla siilien kasvatus ainoastaan tiettyihin siileihin (virallisten kasvattajien omistamiin) puoltaa minun korvissani matadorjalostusta, mikä ei ole suositeltavaa millään eläinlajilla. Tätä asiaa tarkoitin kirjoittaessani geenipoolin laajuudesta. Yhdistyksen rooli on mielestäni antaa kysyttäessä neuvoja, mikä uros olisi sopiva siilitytölle niin, että se geenipooli tosiaan kasvaisi.
Mitä tulee siilien jalostuskäytön alaikärajaan, en osa ottaa kantaa siihen, onko se sopiva, mutta yleisesti ottaen minun mielestä eläimien ja ihmisten sukukypsyyden saavuttamista ei voi verrata keskenään. Eläimillä on ihan tutkitustikin asia niin, että nuoret eläimet ovat hedelmällisempiä ja myös synnytysvaikeudet lisääntyvät eläimen vanhetessa. Eläimet ovat myös yleensä jo nuorella iällä kykeneviä hoitamaan "lapsensa" toisin kuin älyllisesti kehittymättömät ihmisen alut... eläimiä kun ohjaavat vaistot, ihmisiä kaikki muu mahdollinen.
Halusin herättää tästä jalostus aiheesta keskustelua ihan siksi, että en ymmärrä vieläkään yhdistyksen niin tiukkaa ja kielteistä kantaa "kotikasvattajiin", heitäkin kun on moneen junaan niinkuin varmasti virallisiakin kasvattajia. jos kotikasvattajia ei opasteta oikeille raiteille, niin silloinhan vasta hallaa tehdäänkin! Tuomitsemalla ei ainakaan auteta siilien hyvinvointia Suomessa, päinvastoin.
Natsuko, kyse ei varmastikaan ole siitä, etteikö siilikasvattajiksi haluavat viitsisi nähdä vaivaa olla vuoden yhdistyksen jäsenenä ja hakea hallituksen hyväksyntää. Kaikki eivät vaan välttämättä halua olla kasvattajia (hyvä niin), vaan ehkä tehdä yhden pesueen siilillään. se mitä itse tarkoitin aiemmassa kirjoituksessani, oli juurikin nin päin, että melko pieni ero sillä loppujen lopuksi on kuka pääsee viralliseksi kasvattajaksi, eli että tekeekö tuo vuoden jäsenyys ja hallituksen hyväksyntä jostain "kokeneemman ja asiantuntevamman" kasvattajan kuin esimerkiksi viisi vuotta jäsenenä ollut monen siilin omistuksen kokenut kotikasvattaja? se oli se pointtini.