a) Tähän olen jo aika lailla mielestäni edellä vastannutkin. Yhtenä lisäyksenä voisin mainita sen, että mielestäni joitakin uudistustöitä voitaisiin tarpeen vaatiessa myös ulkoistaa hallituksen ulkopuolelle. Eli jos jäsenistöstä löytyisi taitavia, ehdottoman luotettavia osaajia vaikkapa juuri kotisivujen tai keskustelupalstan uusintaan tai siilirekisterin nettiversiota toteuttamaan, voisi näitä hommia mielestäni hyvin delegoida heille sen sijaan, että hallitus joutuu jättämään uudistuksia tekemättä aikapulan, puutteellisten taitojen tai liian ison työmäärän vuoksi. Palauttaisin mielelläni myös Siliumin ainakin kaksi kertaa vuodessa ilmestyväksi, jotta jäsenet saisivat paremmin jäsenmaksulleen vastinetta.
b) Itse olen opiskelija tällä hetkellä, ja vaikka lukemista erityisesti tänä keväänä pääsykokeiden takia riittääkin, haluan myös pitää tärkeät harrastukseni kuvioissa mukana. Siilit ovat ehdottomasti yksi näistä tärkeistä henkirei'istäni ja suhteellisen aktiivisestihan näissä kuvioissa on tähänkin asti tullut pyörittyä, miksei siis tästä eteenpäinkin.
c) Itse muuttaisin mahdollisesti koko foorumipohjan uudeksi, sillä tämän nykyisen muokkaus on ymmärtääkseni melko vaikeaa ja vastuu lepää täysin yhden ihmisen harteilla. Mielestäni olisi nimittäin tärkeää, että moderaattoreiden olisi mahdollista yhdistellä samoista aiheista aloitettuja ketjuja, jolloin tieto ei olisi niin ripoteltuna ympäri palstaa, vaan sen löytäisi helposti, ja vastaavasti katkaista sivupoluille ajautunut ketju uudeksi aiheekseen, jotta siinä aiheen vierestä käydyt keskustelutkin löytyisivät myöhemmin helposti. Tällä hetkellähän moderaattorien oikeudet ovat foorumipohjan vuoksi melko rajatut, eikä tuota yhdistelyä tai siirtelyä pysty tekemään. On myös yleisesti tiedossa esim. se, että Haku-toimintoa on monien uusien käyttäjien osoittautunut hankalaksi löytää. Ainakin jotkut foorumipohjat mahdollistavat sen, että ennen rekisteröitymistään keskustelija näkee palstan etiketin ja käyttövinkit, jolloin tahattomia virheitä syntyy vähemmän.
Kuten jo aiemminkin sanoin, olisi nämä vanhatkin keskustelut kuitenkin syytä jättää nettiin "tietopankiksi", ja perustaa uusi palsta toiseen osoitteeseen, ja yhdistyksen sivuilta luonnollisesti linkitys molempiin. Vähän siis samaan tyyliin kuin suositulla Koirat.com foorumilla, jossa tämä tosin joudutaan tekemään joka vuosi valtaisan viestimäärän takia <a href="http://keskustelu-2007.koirat.com/viewtopic.php?t=7484" target="_blank" rel="nofollow">http://keskustelu-2007.koirat.com/viewtopic.php?t=7484</a> mutta vanhojakaan viestejä ei silti poisteta.
.Moderointi voisi muutenkin olla hieman tiukempaa, jotta keskustelun sävy säilyisi rakentavana, eikä kenenkään tarvitsisi pelätä palstalle kirjoittamista. Siis heti, jos keskustelu uhkaa käydä kiivaaksi, niin modeilta muistutusta siitä, että sanat on pidettävä aisoissa, eikä ketään saa loukata. Jos näin kuitenkin käy, voidaan viestejä sitten muokata siivommiksi. Uusi foorumipohja voisi mahdollistaa myös yksityisviestien lähetyksen, jolloin henkilökohtaisuudet voi sitten välittää sitä kautta, jos aivan pakko on.
Samoin ns. turhia parin viestin "mitä kuuluu" ?ketjuja voisi poistella tai ohjailla kirjoittelijoita oikeisiin ketjuihin jatkamaan ja otsikoita voisi modeilla rohkeasti selvemmiksi, esim. otsikko "Apua" otsikoksi "Haava tassussa" jne. Yksi vaihtoehto olisi myös se, että usein kysytyistä ja useassa ketjussa käsitellyistä asioista koottaisiin tämänkaltaisia linkkilistoja: <a href="http://www.aqua-web.fi/forum/viewtopic.php?f=25&t=67642" target="_blank" rel="nofollow">URL</a> (tässä siis listattuna linkit lukuisiin hiekka vs. sora ?keskusteluihin akvaaariofoorumilla).
e) Ja sitten viimeistäänkin päästään tähän, ah, niin lähellä sydäntäni olevaan asiaan
Olen itse maahantuonut Suomeen kolme siiliä ja lisäksi ollut mukana tuomassa kahta muuta. Meille ei tällä hetkellä tämän enempää siilejä mahdu, joten nyt on keskityttävä muiden rohkaisemiseen ja auttamiseen tämän suhteen. Maahantuotavat yksilöt eivät löytyneet heti, joten siinä tuli sitten oltua yhteyksissä niin Saksaan, USA:han, Espanjaan, Itävaltaan, Ruotsiin, Iso-Britanniaan kuin Alankomaihinkin, joten näkemystä eri maiden siilitilanteesta löytyy, ja olenkin valmis auttamaan muita kasvattajia maahantuonneissa parhaan kykyni mukaan. Samasta syystä olen kirjoittanut viime Siliumiin aiheesta parin artikkelin verran, koonnut kotisivuillemme tietopaketin maahantuonneista ja linkkilistan ulkomaisista kasvattajista maahantuontiprojektien helpottamiseksi. Hallituksessa voisin mielelläni jatkaa tätä avustustyötä ja jatkaa verkostojen laajennusta muualle siilimaailmaan.
Lisäksi olen koettanut saada alulle siilien sijoitustoimintaa laatimalla siilin sijoituskaavakkeen, josta yhdistys sitten muokkasi käyttöversion. Sijoitustoiminta on siitä tärkeää, että harvalla kasvattajalla on mahdollisuutta haalia kotiinsa suurta määrää naaraita, jolloin poikueita teetetään kannan pienuuden huomioon ottaen liian pienellä määrällä eläimiä. Pienen populaation jalostuksessahan ideaalitilanne olisi se, että mahdollisimman montaa eläintä käytettäisiin jalostukseen mahdollisimman vähän (mielellään vain pari poikuetta per eläin, jos suinkin vain mahdollista). Sijoitustoiminta mahdollistaa tämän hyvin, sillä yleensä eläin sijoitetaan juuri yhtä, joskus kahta poikuetta vastaan. Samoin näin saadaan helposti käyttöön kaikki lupaavat naarat ja toisaalta kriittinen jalostusvalinta on mahdollista, kun ei ns. ole pakko käyttää niitä itsellään olevia eläimiä ? sijoitusnaaraan lisäännyttämisenhän voi hyvin jättää tekemättä, jos se ei enää aikuisena vastaa jalostuskriteerejä.
Kolmas tärkeä asia olisi ns. matadorijalostuksen välttäminen eli ei käytetä liikaa samoja uroksia ja uroksia tulisi olla useampi kymmenen jatkuvassa käytössä, eikä poikasmäärä tosiaan saisi nousta yli 5%:n koko vuoden aikana syntyvistä, niin kuin Marianne tuossa jo sanoikin. Jos on tiedossa hyvää jälkeä jättävä uros, pitäisi sen pojista tai mahdollisesti veljistä löytyä yhtä hyviä jalostuseläimiä. Kasvatukseen käytettävien urosten määrää voidaan lisätä siten, että kasvattajat ilmoittavat/kehottavat ilmoittamaan kaikki lupaavat urokset poikamiespankkiin tai jättävät niistä astutusoikeuden itselleen. Myös urosten sijoitussopimuksen laadinta on ollut tekeillä.
Liian kriittistä jalostusvalintaa esim. näyttelytulosten perusteella ei ainakaan vielä voida tehdä, sillä siilikantamme on vielä liian pieni ja haavoittuvainen. Terveydestä ja luonteesta ei kuitenkaan saisi juuri tinkiä. Myös sukusiitosprosentteihin on tärkeä kiinnittää huomiota.
f) Suomi 24 ?palstoilla myytäviin siileihin emme juuri pysty vaikuttamaan. Ihmiset teettävät omilla siileillään poikasia, jos haluavat ? me voimme vaikuttaa vain omiin tekoihimme ja yrittää saada ihmiset tietoisiksi yhdistyksen kasvattajista sekä pyrkiä siihen, että virallisilta kasvattajilta hankkiminen kannattaa ja on houkuttelevaa (käsitellyt ja terveet poikaset, joiden taustat ovat tiedossa, yleinen tietotaito, hyvät hoito-ohjeet, laajat sukutaulut, kenties yhdistyksen jäsenyyskin kaupan päälle tulevaisuudessa jne...).
Tällä hetkellä ei ylitarjontatilannetta ymmärtääkseni juuri ole, vaan siiliä saattaa joutua joskus odottelemaankin. Ylitarjontatilanteissa on kuitenkin tärkeää informoida kasvattajista asiasta ja suositella siirtämään poikueen teettämistä. Samoin voin henkilökohtaisesti suositella kaikille kasvattajille sitä, että suunnitellusta poikueesta ilmoitettaisiin etukäteen esim. netissä ja ennen astutusta otettaisiin jokunen ennakkovaraus. Esimerkiksi koirapuolella on tavallista, että kasvattajalla on kotisivuillaan näkyvissä esim. kaikki saman vuoden suunnitellut pentueet. Jos kyselyitä ei tule, ei ehkä ole paras aika poikuetta teettää. Tämä systeemi on ainakin meillä osoittautunut toimivaksi.
g) Kuten jo aiemmin on käynyt ilmi, siilipopulaatiomme on uhanalainen, joten liian kriittistä jalostusvalintaa ei valitettavasti voida vielä tehdä, vaan toistaiseksi on keskityttävä vaalimaan ja säilyttämään herkkää geenipoolia, ja siinä tärkeää olisi mahdollisimman monen yksilön käyttö. Hyvä jalostuseläin on terve, hyväluonteinen, ideaalitapauksessa myös kaunis ? ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Suositeltavaa olisi myös, että siilin taustoista olisi mahdollisimman paljon selvillä, jotta osattaisiin välttää sairauksia periyttäviä sukuja.
Mielestäni kasvattajia tentataan tälläkin hetkellä jo ihan tehokkaan oloisesti, eikä kaikkia hakemuksia suinkaan suorilta hyväksytä, mikä onkin hyvä, jos esim. perustiedoissa esiintyy pahoja puutteita. Joskus on ollut puhetta myös erityisten kasvattajakurssien järjestämisestä, millä voitaisiin varmistaa kaikille hyvät pohjatiedot ryhtyä kasvattajiksi, mutta tosiasiahan on se, ettei kasvattajiksi tulla kuin kasvattamalla ? yrityksen ja joskus erehdyksenkin kautta. Niinpä sen sijaan, että oikein suurennuslasin kanssa keskityttäisiin etsimään poikueista ja kasvattajiksi haluavista virheitä ja puutteita, olisi minusta tärkeämpää ohjata kaikkia oikealle tielle hyvien jalostusvalintojen tekemiseen ja tiedonhankintaan. Niitä uusia jalostusyksilöitä kantaan todella tarvitaan, ja mitä useampi kotikasvattaja saadaan virallisten joukkoon, sen parempi.
Niinpä tulisikin rohkaista kasvattamisesta kiinnostuneita hakemaan yhdistyksen kasvattajiksi, sillä kasvattajille tarkoitetun materiaalin kautta tieto todella lisääntyy. Positiivinen vahvistaminen on tehokas koulutuskeino, palstalla lyttyyn haukkumalla vain ajetaan kasvattamisesta kiinnostuneet sinne "villeille markkinoille" ja tiedon saavuttamattomiin, mikä ei siilien hyvinvointia suinkaan edistä. Enkä nyt todellakaan puhunut niistä yhdistyksen piirin ulkopuolella kasvattavista harrastajista (joista valitettavan moni ei todella piittaa jalostusmateriaalinsa laadusta tai sukulaisuussuhteista jne pätkän vertaa, mutta he ovat valitettavasti virallisen valtamme ulottumattomissa), vaan nimenomaan niistä, jotka hakevat apua ja neuvoja esimerkiksi yhdistyksen palstan kautta tai pyrkivät virallisiksi kasvattajiksi. Tänne hakeutuminen osoittaa kuitenkin jo vaivannäköä sekä harkintaa ennen poikueen teettämistä ja näin ollen kehittymismahdollisuuksia kasvattajana. Poikasten t