Kannattaisiko noin 13-vuotiaan edes ottaa siiliä?
- riippuu paljon henkilöstä. Siili tarvitsee päivittäistä hoitoa usean vuoden ajan, myös silloin kun muut asiat tuntuvat valtaavan mielen siilin kustannuksella. Sanoisin, että siili kannattaa hankkia koko perheen lemmikiksi, jolloin vastuu hoidosta ei ole vain yhden henkilön harteilla, varsinkin kun kyseessä on vielä puolittain lapsi. Vanhemmilla on aina viime kädessä se vastuu.
Haittaako siiliä jos perheessä on koira? Koira voitaisiin kumminkin eristää siilistä, mutta ei koiramme ole tehnyt pahaa pihasiileillekkään. Rodultaan koiramme on kk saksanseisoja.
-voi ottaa siilin koiralliseen perheeseen. Siiliä ja koiraa ei milloinkaan saa jättää vartioimatta keskenään. Eläin on aina eläin ja kerta se on ensimmäinenkin kun jotain sattuu ja saattaa sattua pahastikin.
Voiko lemmikkisiili syödä koiran kuivaruokaa? Pihasiileille on ainakin maistunut, olin kumminkin muistaakseni murskannut palat, mutta onhan pihasiileillä eri ruokatottumukset.
-siileille suositellaan kissan hyvä laatuista (ei marketin!) kuivamuonaa. Koirien ruuissa on vähemmän proteiinia ja enemmän kasvisperäisiä aineksia ja kuten jo mainitsitkin ovat palat koirien ruuissa suurempia.
Minkälainen siilin häkki on? (onko se avonainen ns. aitaus vai..?) Omaa huonetta meillä ei voisi siilille antaa mutta tilaa kyllä pitäisi löytyä.
-siiliä ei suositella minkäälaiseen häkkiin, koska se voi lähteä kiipeämään puolia/verkkoa pitkin ja loukata pahastikin. Monilla ihmisillä siili asuu monikerroksisessa, lasiovellisessa kaapissa ja pääsee ajoittain juoksentelemaan. Voihan siilin aitauksen päälle myös nikkaroida vaikka verkosta kannen niin ei koira pääse sinne. Kannattaa katsella siilien asumuksia kuvagalleriasta tuolta vasemmanpuoleisesta valikosta.
Tarvitseeko kasvattaa siilille ruokaa kotona? Esim. jauhomatoja? Onko se hankalaa/turvallista ja tarvitseeko se paljon tilaa?
-ei ole pakko. Suurin osa eläinkaupoista myy eläviä sirkkoja ja jauhomatoja. Niitä voi myös tilata netistä. Siilille voi myös tarjoilla kuivattuja tai tölkitettyjä ötököitä.
Jauhomatojen kasvatus on kyllä helppoa, eikä vie paljoa tilaakaan. Tarvitset vain pari-kolme muovista karkkirasiaa pimeään, lämpimään kaappiin. Niissä on eri kehitysasteella olevia jauhopukkeja (jauhomato on siis jauhopukki-nimisen koppakuoriaisen toukka). Ruuaksi hiutaleita ja vihanneksia. Purkeissa voi pitää kansia, niin koppikset eivät lennä karkuun, mutta silloin vaara, että viljelmä hometuu liiallisen kosteuden vuoksi. Koppikset eivät kyllä hevin lähde pois, jos niitä muistaa ruokkia riittävästi. Lisää tietoa löytyy ravinto ja ruokinta osiosta.
Hyvä, että mietit näitä asioita tarkkaan etukäteen ja ajan kanssa. Kysele ihmeessä lisää, jos jäi vielä epäselvää!