Kirjoittaja Marianne » 17 Maalis 2011, 21:37
Pakko vähän nyt avautua...
Siiliyhdistys on perustettu 2002 siilien hyvinvointia kehittämään. Olen itse ollut mukana lähes alusta asti ja asiat ovat tämän 10v aikana muuttuneet tosi paljon! Ja voin sanoa, että ne muuttuvat ja kehittyvät edelleen. Siili on niin vähän aikaa ollut lemmikkinä.
Kasvattajanimiä ei ollut aluksi käytössä, eikä yhdistys edes jakanut <strong>mitään</strong> tietoa kasvattamisesta, koska ajateltiin koko touhun olevan liian haasteellista siilisteille. Kun siilit n. 2000-vuonna Suomeen saapuivat, niin siitä meni 3 vuotta, ennenkuin niitä kasvatettiin ja sitäkin teki muutama henkilö. Näistä kukaan ei taida enää kasvattaa..(poik. miia) Yhdistys alkoi jakaa kasvattajanimiä 2004 ja silloin kriteerinä oli pelkkä hakemus .. tämä johtui siitä, että me kaikki siilistit oikeastaan tunsimme toisemme. Aktiivisuus oli suurta, tuffareilla kävi aina reippaasti yli 100 kävijää ja joka tapahtumaan oli tunkua. Valitettavasti alkuaikojen aktiiveista 98% on lopettanut siilien parissa... Nyt on hyvä, jos tuffeilla käy 20-30 ihmistä...
Nykyään emme tunne kasvattajahakemuksia lähettäviä henkilöitä (itse en enää hallitukseen kuulu, mutta puhun viimeisen 2v kokemuksella + aikaisemman 2v pj kauden kokemuksella). Koska edes virallisilla kasvattajilla (hallitusta lukuunottamatta) ei ole juurikaan ollut kiinnostusta osallistua yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin, on ollut pakko kiristää sääntöjä ja tarkkailua, jotta pysyisimme perillä toiminnasta. Jos virallinen yhdistys suosittelee jotain kasvattajaa, on sen voitava olla varma, että kasvattaja toimii hyvin. Ja että asiakas voi saada neuvoja ja tietoja siilistä kasvattajalta.
Kasvattajahakemussäännöt ovat kaikkien luettavissa netissä, ne saa aina pyytämällä keneltä tahansa hallituksen jäseneltä. Mieluiten tietysti kasvattajavastaava hoitaa ko asiat. Jos näitä sääntöjä ei hyväksy, voi toimia vapaana "villinä" ihan miten vain, kasvattajana. Yhdistys ei näitä voi tukea, ja koska useista on meille tullut suoraan valituksia (näitä eivät muut kuin hallituslaiset tietenkään tiedä), voi hallitus vain varoittaa jäseniä ja siiliä ostavia.
Myös kennelliitto varoittaa ostamasta koiria ihan mistä tahansa. Rotujärjestöt ovat tiukkia ns. villien koirienkasvattajienkin kanssa! Kennelnimeä ei saa, ellei ole käynyt 2 kasvattajakoulutusta, kuulunut rotuyhdistykseen jne. Samoin on lähes kaikilla eläinyhdistyksillä.
Koska siiliyhdistys on nuori yhdistys, säännöt muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti. Tämäkin on hyväksyttävä vielä.. pitää osata joustaa. Jos oma hakemus ei mene ensimmäisellä kerralla läpi, tee korjaukset ja yritä uudelleen. Ei tarvitse heti suuttua. Näin on käynyt muutamien kohdalla. Hakemuksia on hylätty ainakin tusina,osa tekee korjaukset ja osa vain valittaa. Yhdistyksen hallituslaiset ovat yleensä kokeneita ja innostuneita ihmisiä, jotka tekevät hommia täysin harrastuksena vapaa-ajalla. Eivät tod. työkseen!! Heiltä voi ja pitää kysyä neuvoa ja sitä arvostetaan. Oma-aloitteisuus, kiinnostuneisuus ja aktiivisuus ovat plussaa aina.
Nyt kun en enää kuulu yhdistyksen hallitukseen, voin sanoa tämän ihan omasta kokemuksesta, en yhdistyksen kantana. On ollut erittäin hankala ja rasittava selvitellä kaiken maaliman rikosilmoituksia ja kunnianloukkaussyytteitä niinkin mitättömistä asioista kuin siilien kasvattamisesta.
Jos ei halua kuulua Suomen ainoaan siiliyhdistykseen, niin missä vika? Tuskin henkilökemiassa, koska ko kirjoittajia ainakaan minä en ole tavannut ... Yhdistykseen voi liittyä myös niin, ettei osoite tai nimitiedot välity kenellekään muulle, mikäli se on syynä...
Ja todellakin, jos ostaa siilin, on outoa, että on heti sillä ensimmäisellä pakko kasvattaa? Ja yhdistykseen saa liittyä, vaikka ei vielä sitä siiliä olisikaan. Eli voit liittyä vaikka heti, ennenkuin olet ostanut siiliä, ja vuoden jäsenyysaika kuluu tosi nopsaan. Jäsenyys alkaa ensimmäisen jäsenmaksun maksusta.