Villin kasvattajan käsitteestä

Siilinkasvatukseen keskittyvä yleinen keskustelufoorumi

ViestiKirjoittaja JaniH » 16 Maalis 2011, 00:36

Anteeksi jos olen vaikuttanut riitaiselta. Olen pyrkinyt viesteissäni säilyttämään asiallisen linjan ja tavoitteenani oli avata keskustelu aiheesta, jossa henkilökohtaisesti näin kehittämisen tarpeen.

Minua surettaa erityisesti se, että kukaan ei tarttunut mahdollisuuteen, että sana villi voisi loukata jotakuta. Sitäkin useampi ihminen riensi kieltämään ongelman. Villi kasvattaja nimitys näyttää olevan tärkeä, vaikka sen perusteeksi ei löydy muuta kuin vanha totuttu tapa.

Bellalle vastaus: Kasvatan siilejä, mutta en halua henkilökohtaisista syistä hakea Suomen siiliyhdistyksen kasvattajajäsenyyttä. Oman kokemukseni mukaan se ei itsessään myöskään erityisesti takaa luotettavuutta.

Viesteilläni halusin vain nostaa esille ajatuksia siitä, miten mielestäni Suomen siiliyhdistys viestittää ulospäin pitävänsä ulkopuolisia kasvattajia lähtökohtaisesti alempiarvoisina, vaikka sen tehtävänä ei ole lokeroida. Olipa se sitten tarkoituksellista tai ei, se ei kehitä siiliharrastusta ainakaan positiiviseen suuntaan.
JaniH
New member
 
Viestit: 6
Liittynyt: 13 Maalis 2011, 17:53
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja juzmu » 17 Maalis 2011, 19:02

olen janiH:n kanssa tässä asiassa täysin samalla linjalla ja minusta on loistavaa että otit asian esille *ISO PEUKKU SILLE* en minäkään sano tätä pahalla vaa just kehittämisen kannalta..
minusta on jotenki hassua mitä olen täälä juttuja lukenut ja muutaman kerran kommentoinut niin täälä ei kyllä kestetä asiallista kriitikkiä sitten yhtään.harmi koska sen voisi ottaa tosiaan kehitysehdotuksena ja oppina,ei pidä juuttua niihin vanhoihin tapoihin liiaksi!

minusta villikasvattaja sopii tapauksiin ketkä eivät toimi asiallisella ja vastuullisella tavalla(ota sukutauluja ym selville ,huijaa tai toimii muuten vaan asiattomasti).ja sitten taas niitä kasvattajia jotka toimivat asiallisesti ja eivät vaan halua liittyä jostain syystä yhdistykseen voisi ehkä kutsua vaikkapa sillä vapaakasvattja nimellä.itselläni on myös tarkotus jossain vaiheessa aloittaa vastuullinen kasvatustyö mutta tuskin siiliyhdistyksen nimissä ja syynä tuo sama kun janilla että en näe että se takaa mitään.
ja minusta esim tämä eräs viimeaikainen tapaus kun eräs vapaakasvattaja toimi todella vastuuttomasti( ja luin että hänestä on tulossa vielä yhdistyksen kasvattaja) oli viimeinen naula arkkuun että ei huvita liittyä.koska tuolta kasvattajalta en todellakaan siiliä haluaisi hankkia vaikka olisikin listalla..

minusta myös kasvattajaksi pääseminen on tehty vaikeaksi.hyvä juttu siinä mielessä että todellakaan kenetahansa ei pidä päästä virallikseksi kasvattajaksi mutta onko tarpeellista että pitää kuulua yhdistykseen vuosi..mitä se takaa?sulkee ovia ja ehkäpä useempi vapaakasvattaja olisi yhdistyksenkasvattaja jos tota vuotta ei olisi.sehän sotii jo tota sääntöä vastaan että siilille pitää tehä ekat poikaset ennen vuoden ikää..minun kohdalla esim mahdotonta..ja ennenkun kukaan sanoo että sellasilla jotka eivät ole kuuluneet yhdistykseen vuotta ei ole tarpeeksi tietoa..itse esim oon lukenut siileistä jo monta vuotta vaikka en olekkaan siiliä kauaa omistanut..

ja kuten jani sanoi olisi vaan siiliharrastukselle kannattavaa että toimintaa kehitettäisiin..siilithän ne tässä on pääasia ja niiden hyvinvointi:)
juzmu
Member
 
Viestit: 11
Liittynyt: 11 Marras 2010, 20:41
Paikkakunta: helsinki

ViestiKirjoittaja Piiska » 17 Maalis 2011, 20:49

Ei kai siilisanastoa kukaan vuosittain valitse tai sit mulla on menny jotain pahasti ohi :D en oo vielä koskaan ainakaan saanu sellasta uusinta sanalistaa.eli jos jonkun mielestä esim. Vaahtopallo on kuolakuplia halventava nimike, niin sitten se on vaan vaihdettava toiseksi sanaksi koko siilikansan keskuudessa? Saako jo nauraa? :D
En tiedä keistä vapaista, villeistä tai virallisista kasvattajista näissä vihjailuissa on kyse, mutta kannattaa olla varovainen kirjottaessaan internettiin vieraista ihmisistä. Mustamaalaus on tosi ikävä asia!
Lueskelin ohjeistuksia pikasesti ja eihän urossiileillä ole mitään yläikärajaa, naaraillakin ekan poikueen yläikäraja on 18 kuukautta eli 1,5 VUOTTA. Hyvin opiskeltu siis...
Enkä kyllä ymmärrä miten nimike 'villi kasvattaja' liittyy siilien hyvinvointiin tai toiminnan kehittämiseen? :D
Musta on aika monta kertaa, ja helposti ymmärrettävistä syistä, sanottu yllä, ettei näitä villejä kasvattajia voi alkaa jakamaan kategorioihin. Järki hoi!
Hakekaa virallisiksi kasvattajiksi! Jos toiminta on hyväksyttävää, nimen saamisen pitäisi olla läpihuutojuttu. Vai johtuuko katkeruus hylätystä hakemuksesta?
Vai että pitäisi olla viralliset kasvattajat, yhdistyksen arvioimat ja hyväksymät vapaat kasvattajat (ja miten nämä eroaisivat virallisista?) sekä vielä villitkin kasvattajat.. vai arvallako vedettäis ketkä villit saa olla vapaita?
Melkosta toiminnan kehittämistä kylllä :D
Piiska
New member
 
Viestit: 2
Liittynyt: 15 Maalis 2011, 23:37

ViestiKirjoittaja miia » 17 Maalis 2011, 21:30

hassua sinäänsä et vasta nyt tuosta villi sanasta on tullut pahaa mielt nimitystä o kumminkin jo yli 6v käytetty siitä asti kun kasvattajia alettin hyväksymään. ennenhän yhdistyksellä ei ollut rek. kasvttajia mutta tähän ryhdyttiin ihmisten pyynnöstä jotta ottajat saisivat jonkin laisne luotettavamman kuvan siitä millasiassa oloissa siilejä kasvatetaan. tuolloin oli paljon kasvattajia joille ei ollut mitään merkitystä kuinka pienissä kekälaatikoissa siilejä kasvatettiin pahimmillaan isä-tytär yhdistelmilläkin tärkeintä oli saada mahdollisimman paljon rahaa poikasilla siilien elinoloista ja hyvinvoinista välittämättä.

nuo kasvattaa säänöt on muuttunu vuosien saatossa kuminkii hyvin paljon ja lähinnä juuri siilien hyvinvoinin osalta ja jotta ottaja tosiaan tietää et siilit on kasvatettu tarpeeks isoissa tiloissa ja emoilla on lepo tauot ja suvutkii on tutkittu.
tki josksu virheitä heillekkin varmasti sattuu mutta siitä on kyllä aina sitten omat seuraamuksensa. kylä noitten rek kasvattajien toimintaa jatkuvasti seurataan jotta ostajille voisi taata luotettavammin juuri siilien olevan hyvistä oloista ja terveistä suvuista.
kasvattaja nimen saamine on kumminkin huomattavasti helpompaa kuin monella muulla eläinyhdistyksillä.
itse en ymmärrä miksi ei sitten liittyisi yhd. rek. kasvattajaksi jos on kumminkin halukas kasvattamaan oikeanlaisissa olosuhteissa ja hyväsukuisilla siileilä. vai onko syynä sitten et haluaa toimia salassa eikä ilmottaa poikastuloja verottajalle tätähän ei yhdistyskään vaadi vaan on jokaisen henk. koht. päätös.
itse en koe noita ulkomaalaisia yhdistyksiö kovinkaan vakuuttaviksi jo sen takia et ne ei mitenkään pysty tietää miten eläimiä suomess asti joku kasvattaa ja jo kieli eron takia.
suulin osa siiliä mielivä kumminkin ekan lukee kotimaisis siilisivuja ennekun alkaa ulkomaalaisia tutkimaan ja pitää vakuuttavampina kotimaisia sivuja kuin ulkomaalaisia.

miun mielestä sillä ei siilin ottajan kannalta ole merkitystä puhutaanko villistä,vapaasta. ei hyväksytystä vai sitoutumattomasta kasvattajasta.
miulle ainakii tuosta villi sanasta tulee kuva et toimii oman mielensä mukaan eikä ole halukas sitoutumaan yhdistyksen kasv.sääntöihin.
hyvin mahdotonhan noita ei hyväksyttyjä kasvattajia olisi alkaa katekorioida kuka on minkäkin tasoinen kasvattaja kumminkin kun kaikki ei edes rekisteröi poikasiaan ja henkilöistä moni on vain joku nimi jos sekään rekisterissä ei niit voi erotella kuka on mitenkin hyvä.
tarkotushan on kumminkin edistää siilien hyvinvointia ja oloja ja saada mahd. moni ei hyväksytty kasvattaja liittymään hyväkstyksi.
miia
Member
 
Viestit: 1274
Liittynyt: 20 Elo 2003, 18:46
Paikkakunta: Finland

ViestiKirjoittaja Marianne » 17 Maalis 2011, 21:37

Pakko vähän nyt avautua...


Siiliyhdistys on perustettu 2002 siilien hyvinvointia kehittämään. Olen itse ollut mukana lähes alusta asti ja asiat ovat tämän 10v aikana muuttuneet tosi paljon! Ja voin sanoa, että ne muuttuvat ja kehittyvät edelleen. Siili on niin vähän aikaa ollut lemmikkinä.

Kasvattajanimiä ei ollut aluksi käytössä, eikä yhdistys edes jakanut <strong>mitään</strong> tietoa kasvattamisesta, koska ajateltiin koko touhun olevan liian haasteellista siilisteille. Kun siilit n. 2000-vuonna Suomeen saapuivat, niin siitä meni 3 vuotta, ennenkuin niitä kasvatettiin ja sitäkin teki muutama henkilö. Näistä kukaan ei taida enää kasvattaa..(poik. miia) Yhdistys alkoi jakaa kasvattajanimiä 2004 ja silloin kriteerinä oli pelkkä hakemus .. tämä johtui siitä, että me kaikki siilistit oikeastaan tunsimme toisemme. Aktiivisuus oli suurta, tuffareilla kävi aina reippaasti yli 100 kävijää ja joka tapahtumaan oli tunkua. Valitettavasti alkuaikojen aktiiveista 98% on lopettanut siilien parissa... Nyt on hyvä, jos tuffeilla käy 20-30 ihmistä...

Nykyään emme tunne kasvattajahakemuksia lähettäviä henkilöitä (itse en enää hallitukseen kuulu, mutta puhun viimeisen 2v kokemuksella + aikaisemman 2v pj kauden kokemuksella). Koska edes virallisilla kasvattajilla (hallitusta lukuunottamatta) ei ole juurikaan ollut kiinnostusta osallistua yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin, on ollut pakko kiristää sääntöjä ja tarkkailua, jotta pysyisimme perillä toiminnasta. Jos virallinen yhdistys suosittelee jotain kasvattajaa, on sen voitava olla varma, että kasvattaja toimii hyvin. Ja että asiakas voi saada neuvoja ja tietoja siilistä kasvattajalta.

Kasvattajahakemussäännöt ovat kaikkien luettavissa netissä, ne saa aina pyytämällä keneltä tahansa hallituksen jäseneltä. Mieluiten tietysti kasvattajavastaava hoitaa ko asiat. Jos näitä sääntöjä ei hyväksy, voi toimia vapaana "villinä" ihan miten vain, kasvattajana. Yhdistys ei näitä voi tukea, ja koska useista on meille tullut suoraan valituksia (näitä eivät muut kuin hallituslaiset tietenkään tiedä), voi hallitus vain varoittaa jäseniä ja siiliä ostavia.

Myös kennelliitto varoittaa ostamasta koiria ihan mistä tahansa. Rotujärjestöt ovat tiukkia ns. villien koirienkasvattajienkin kanssa! Kennelnimeä ei saa, ellei ole käynyt 2 kasvattajakoulutusta, kuulunut rotuyhdistykseen jne. Samoin on lähes kaikilla eläinyhdistyksillä.

Koska siiliyhdistys on nuori yhdistys, säännöt muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti. Tämäkin on hyväksyttävä vielä.. pitää osata joustaa. Jos oma hakemus ei mene ensimmäisellä kerralla läpi, tee korjaukset ja yritä uudelleen. Ei tarvitse heti suuttua. Näin on käynyt muutamien kohdalla. Hakemuksia on hylätty ainakin tusina,osa tekee korjaukset ja osa vain valittaa. Yhdistyksen hallituslaiset ovat yleensä kokeneita ja innostuneita ihmisiä, jotka tekevät hommia täysin harrastuksena vapaa-ajalla. Eivät tod. työkseen!! Heiltä voi ja pitää kysyä neuvoa ja sitä arvostetaan. Oma-aloitteisuus, kiinnostuneisuus ja aktiivisuus ovat plussaa aina.

Nyt kun en enää kuulu yhdistyksen hallitukseen, voin sanoa tämän ihan omasta kokemuksesta, en yhdistyksen kantana. On ollut erittäin hankala ja rasittava selvitellä kaiken maaliman rikosilmoituksia ja kunnianloukkaussyytteitä niinkin mitättömistä asioista kuin siilien kasvattamisesta.

Jos ei halua kuulua Suomen ainoaan siiliyhdistykseen, niin missä vika? Tuskin henkilökemiassa, koska ko kirjoittajia ainakaan minä en ole tavannut ... Yhdistykseen voi liittyä myös niin, ettei osoite tai nimitiedot välity kenellekään muulle, mikäli se on syynä...

Ja todellakin, jos ostaa siilin, on outoa, että on heti sillä ensimmäisellä pakko kasvattaa? Ja yhdistykseen saa liittyä, vaikka ei vielä sitä siiliä olisikaan. Eli voit liittyä vaikka heti, ennenkuin olet ostanut siiliä, ja vuoden jäsenyysaika kuluu tosi nopsaan. Jäsenyys alkaa ensimmäisen jäsenmaksun maksusta.
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Misty88 » 08 Helmi 2012, 10:16

Onko asia siis niin, että jos en rekisteröidy kasvattajaksi/käy kasvattajakoulutusta, niin en saa missään nimessä teettää poikasia? :O
Meillä on siiliherra, joka on tullut meille ihan aikuisena, ja ennen minua on ollut tietääkseni kahdella omistajalla. Alunperin siili on hankittu kasvattajalta, mutta tarkempia tietoja en ole tajunnut kysellä. Siili kaipailee kovasti tyttöystävää, ja pikkusiilien kasvatus tuntuu minusta mielenkiintoiselta ajatukselta, toki ymmärrän millainen vastuu siihen liittyy.
Misty88
Member
 
Viestit: 32
Liittynyt: 29 Joulu 2011, 16:24

ViestiKirjoittaja Bella » 09 Helmi 2012, 11:46

Sinulla on vain uros siili? Uros siilin omistaja ei tarvitse olla kasvattaja lainatakseen urostaan paritukseen. Voisit laittaa herrasi poikamiespankkiin josta SY:n kasvattajat voivat nähdä hänen kuvansa ja "profiilinsa" ja voivat sitten soittaa sinulle että saavatko käyttää häntä isänä poikueeseensa.
Ei ole mitään sääntöä että on pakko olla rekisteröity kasvattaja mutta jos haluat olla kasvattaja jatkossakin niin on suositeltavaa olla "virallinen". Sinulla kun on uros siili niin sinulla ei ole kiirettä astuttaa häntä.
Minun siilini oli naaras ja tytöillä on se "aikaraja" kuinka vanha saa olla että saa teettää ensimmäisen poikueen ja pitää olla 1vuoden jäsen yhdistyksessä kunnes voi hakea kasvattajaksi joten minun ensimmäinen poikue teetettiin ilman kasvattajanimeä. Nykyään olen siis SY Spicyn kasvattaja :)

Tiedäthän siilisi sukutaulut? Se on erittäin tärkeää kasvatuksessa että ainakin osa suvusta on tiedossa ja että siili on terve eikä kanna whs:ssää tai muita perinnöllisiä sairauksia.
Bella
Member
 
Viestit: 133
Liittynyt: 02 Syys 2009, 11:03
Paikkakunta: Turku / Tukholma

ViestiKirjoittaja Herra siili » 09 Helmi 2012, 21:39

Käsittääkseni ulkomaiset yhdistykset eivät hoida suomalaisten siilien asioita. Ja käsittääkseni vain Suomen Siiliyhditys pitää rekisteriä suomalaisista siileistä, josta voi tarkistaa sukutaulut ja niiden terveyden, sekä mahdolliset havaitut perinnölliset sairaudet. Miten muuten Suomessa voi siilinsä rekisteröidä? Minusta on erittäin tärkeää, että jokainen siili ja sen suku, on jäljitettävissä.

Se, että suorittaa hyväksytysti siiliyhdistyksen pitkällä kokemuksella laatiman kokeen, herättää tavallisen siilin ostajan luottamuksen. Itselleni koiranomistajana on myös erittäin tärkeää, että koiran kasvattaja on virallinen, se takaa sen, että on vastuullinen ja asiantunteva. Että on viitseliäs ja halukas olemaan mahdollisimman hyvä kasvattaja. Kasvatuksen ei kuulukaan olla aina helppoa, haasteet karsivat joukosta ne, jotka eivät jaksa aina antaa parastaan.

Julkisuus herättää luottamusta, salailu taas tekee päinvastoin. Ne perusteet, miksi ei halua viralliseksi kasvattajaksi (oli kyse sitten mistä tahansa eläimestä) tulisi olla julkiset. Täytyy pystyä seisomaan arvojensa ja mielipiteidensä takana. Kuten sanottu, yhditys ei pysty erottamaan vastuullisia ja vastuuttomia kasvattajia toisistaan, jos ei heitä tunne. Jos yhdistyksen virallinen toiminta ei kiinnosta, miksi valittaa? Mitä merkistystä yhdistyksen mielipiteillä ja kehotuksilla silloin on minkään asian suhteen?

Ps. Hyvä keskustelu ja molempien osapuolten kannat mielenkiintoisia. Tosin foorumi ei ole koskaan paras paikka huudella asioita, vaan kannattaa ottaa yhteyttä suoraan yhdistykseen, omalla nimellä.

-tavallinen siilinomistaja
Herra siili
Member
 
Viestit: 25
Liittynyt: 07 Syys 2010, 13:11
Paikkakunta: Joensuu

ViestiKirjoittaja Herra siili » 09 Helmi 2012, 21:45

Ja nuo edellä mainistemani rekisteri-asiat tekevät Suomen siiliyhdistyksestä varsin virallisen tahon hoitamaan suomalaisten siilien etuja. Rekisteröinti tekee kasvatuksesta virallista.
Herra siili
Member
 
Viestit: 25
Liittynyt: 07 Syys 2010, 13:11
Paikkakunta: Joensuu

ViestiKirjoittaja Bella » 10 Helmi 2012, 11:54

Nyt en ihan ymmärtänyt "Tosin foorumi ei ole koskaan paras paikka huudella asioita" Mitä kukaan tässä on huudellut mitään, Misty kyseli kasvatuksesta ja minä vastasin omin kokemuksin. Jos hän foorumilla kirjoittaa niin kirjoittaa yleisesti ja haluaa vastauksia kaikilta joilla on kokemusta.

En itsekään kannata "villiä" kasvatusta, jos kasvattaa haluaa niin kannattaa viralliseksi hakea.
Kasvatuksessa on kova vastuu joten sitä kannattaa harkita pitkään ja hartaasti jos se sopii sinulle vaiko ei.
Bella
Member
 
Viestit: 133
Liittynyt: 02 Syys 2009, 11:03
Paikkakunta: Turku / Tukholma

ViestiKirjoittaja Herra siili » 10 Helmi 2012, 13:04

En tarkoittanut tuolla kommentilla mitään kasvatukseen liittyvää. Tottakai foorumilla voi kysellä ja vaihtaa neuvoja.

Tarkoitin sillä sitä, että jos haluaa yhdistyksen toimintaan muutosta ja kehistysehdotuksia, niin silloin kannattaa ottaa yhteyttä suoraan sinne ytimeen, eli yhdistykseen. Eikä pelkästään ottaa asiaa foorumilla puheeksi. Mitä tässä tapauksessa varmasti on myös tehtykin.
Herra siili
Member
 
Viestit: 25
Liittynyt: 07 Syys 2010, 13:11
Paikkakunta: Joensuu

ViestiKirjoittaja Kutri » 10 Helmi 2012, 20:55

Siilinsä voi rekisteröidä Suomen Siiliyhdistys ry:n viralliseen siilirekisteriin ilmaiseksi. Tuolta "jäsenyys" kohdasta lisää myös rekisteröintiasiasta.
Avatar
Kutri
Member
 
Viestit: 1293
Liittynyt: 01 Elo 2007, 14:40
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Marianne » 11 Helmi 2012, 00:40

Misty88, siilisi suku on ehkä selvitettävissä, jos tiedät sen virallisen nimen tai kasvattajan nimen...? Syntymäajan tms? Minulta voi kysellä rekisteriin liittyviä juttuja vaikka s-postilla
marianne.kestila"@"gmail.com
Marianne
Member
 
Viestit: 3990
Liittynyt: 17 Elo 2003, 23:04
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Misty88 » 16 Helmi 2012, 12:10

Hei, siilin nimi on tiedossa ja alunperin taisi olla Lahdesta (siellä ainakin ensimmäinen omistaja). Täytti tammikuussa 3 vuotta :)
Misty88
Member
 
Viestit: 32
Liittynyt: 29 Joulu 2011, 16:24

Edellinen

Paluu Siilinkasvatus



cron