Kirjoittaja laurak » 15 Elo 2013, 13:14
Luonnosta napatut madot eivät elä kauaa kodin kasvatusolosuhteissa.
Suosittelen tunkiolieroja (kompostilieroja) niitä myy esim. kalakaupat ja jotkut isot liikkeet, missä on muitakin kompostointiin liittyviä juttuja. Matojen kasvatus toimii vähän samallalailla kun torakoiden kasvatus, voit ottaa kannellisen astian mihin laitat pohja aineen + lierot ja annat niille tuoreruokaa aina kun edellinen on syöty ja that's it! esim salaattia yms (ei sipulia tai muuta väkevää, ei myöskään lihaa eikä maitotuotteita)
Tässä ohjeita (napattu wikipediasta)
Tunkiolierojen viljely on melko helppoa. Ne viihtyvät varsin vaihtelevissa olosuhteissa, ja kunhan ympäristö pysyy kosteana ja lämpötila tai suolapitoisuus pysyy riittävän alhaisena, ne mukautuvat varsin monenlaisiin olosuhteisiin. Paras lämpötila matoviljelmälle on 20–25 °C.
Yleinen tunkiolierojen aloitusviljelmä on ämpäri tai laatikko, jossa muutamia ilmareikiä, täytettynä kostutetulla pahvilla ja paperilla. Viljelyastiassa tulee olla kansi, sillä muuten ainakin osa lieroista karkaa. Kun lierot ovat muutaman viikon ajan mukautuneet ympäristöön, niille voi antaa pieniä määriä ravintoa. Ravintoa tulee lisätä vasta kun edellinen on muuttunut tummaksi humusaineeksi.