Hoitoprosessista:
Siilin hoitoprosessi on kuvattu hyvin Siili kiikarissa -sivustolla:
http://www.siilikiikarissa.fi/hoito-prosessinaKuten black pearl kirjoitti, painoa seurataan jatkuvasti ja tilaa arvioidaan. Lääkärissä voi joutua käymään useaan otteeseen, jos sattuu hankalampi hoidokki.
Hoitosiilin horrostuttamisesta kerrotaan myös sivustolla:
http://www.siilikiikarissa.fi/horrostuttaminenSiiliä ei siis tarvitse pitää koko talvea hereillä, jos se saavuttaa vähintään 800g painon, vaan se voidaan horrostuttaa valvotuissa oloissa. Meillä on horrostanut siilejä valvotusti sekä vajassa että pihalla olevassa ulkoaitauksessa. Hoitosiilit lihovat helposti liikaa ja saattavat stressaantua jos ovat pienessä tilassa koko talven, jonka takia hereillä pitoa ei suositella jos painoa vaan kertyy tarpeeksi. Toki jos siili painaa 500g vielä helmikuussa horrosta on turha suunnitella. Koko talven hereillä oleva siili vaatii kyllä sitten myös isohkon tilan.
Nesteytyksestä:
En ole ikinä kuullut että siili olisi kuollut stressiin, nesteytys ja pistäminen harmittaa niitä kyllä yleensä hetken mutta palautuvat nopeasti. En ole ikinä nähnyt että yksikään eläinlääkäri olisi nesteyttänyt vatsapuolelle, mutta varmasti en osaa sanoa onko väärin vai ei. Toivottavasti kerrot black pearl mitä Evirasta sanottiin
Todella lievä nestehukka saattaa korjaantua suun kautta, mutta pahemmat tapaukset vaativat kyllä nesteen ihon alle (muuten tila ei korjaannu tarpeeksi nopeasti kuten black pearl kirjoittikin). Oiken tehtynä nesteytyksestä ei ole vaaraa siilille. Esim. juuri nämä veltot siilit saattavat kyllä piristyä hetkeksi, mutta sitten romahtavat taas. Jos siilillä on nestehukka tai se makaa jossain avoimella paikalla, sillä ei vaan yksinkertaisesti ole kaikki kunnossa. Pohjalla on jokin ongelma (esim. loiset) jonka takia siili on mennyt heikkoon kuntoon. Jos ongelmaa ei korjaa, siili on taas kohta huonossa kunnossa.
Tsemppiä black pearl hoitosiilin kanssa, pidän peukkuja että se alkaa kerätä painoa hyvin!