Ruokinta vaikuttaa siilin elinikään huomattavasti. Mikäli tarjoat siilille terveellistä ja sopivaa ruokaa, voi ystäväsi elää pitkän ja terveen siilin elämän.
Siilin päivittäinen ruokavalio
Siilit ovat ehdottomasti hyönteissyöjiä. Vähintään 60–80 % päivittäisestä ruokavaliosta tulisi koostua erilaisista hyönteisistä, kuten jauhomadoista, sirkoista, etanoista, torakoista ja erilaisista toukista.
Paras vaihtoehto siilin terveyden kannalta olisi se, että sille syötettäisiin melkeinpä pelkästään hyönteisiä, vaihtelevasti erilaisia, sillä ruokavalion monipuolisuus on tärkeää. Sirkat ja torakat ovat osa siilin luontaista ruokavaliota, ja niiden ravintoainekoostumus on siileille erittäin terveellinen. Hyönteisten toukat (esim. jauhomadot, jättijauhomadot, vahakoisan toukat, jne) ovat hyönteisistä rasvaisimpia, ja sen vuoksi siilien herkkua. Lihottavuutensa vuoksi näitä ei tule kuitenkaan antaa liikaa, vaan myös terveellisiä hyönteisiä on tarjoiltava joka aterialla, enemmän suhteessa matoihin/toukkiin.
Siilille sopivia hyönteisiä: kaikenlaiset ja -kokoiset sirkat (esim. kenttäsirkat, heinäsirkat) tuoreena, kuivattuna tai säilykkeenä, torakat, jauhomadot ja niiden kuoriaiset, jättijauhomadot eli jättikset, buffalomadot, silkkitoukat / ”silkworms”, ”pillarssit”, bamboo-madot, vahakoisan toukat, etanat ja akaattikotilot, kastemadot, ruusukuoriaisen toukat, kalkkitoukat.
Siilin ruokalautaselle kelpaavat erilaiset vähärasvaiset lihat kypsennettynä, maustamattomana ja suolaamattomana (Huom! Osassa maustamattomista lihoista on lisättyä suolaa): kana-, kalkkuna- tai tavallinen vähärasvainen naudan jauheliha. Lihan ohella siilille voi antaa hiiren pinkkejä ym pieniä ruokaeläimiä tai korvata lihan niillä jopa kokonaan. Luonnossa siilin ruokavalioon kuuluvat mm. pienet nisäkkäät, käärmeet, sammakot ja muiden eläinten raadot, joten pienet ruokaeläimet lemmikkisiilin ruokavaliossa ovat siksi käsiteltyä lihaa luonnollisempi vaihtoehto.
Kalaa, kuten lohta, seitä ja kuoretta, sekä eläinten ruuaksi tarkoitettua katkarapua ja gammarusta voi myös siilille hieman antaa. Koska osa siileistä on kaloille ja mereneläville allergisia, täytyy kuitenkin tarkkailla, ettei siili saa niistä mitään oireita ja lopettaa tarvittaessa allergisoivan ruuan antaminen.
Muina ruoka-aineina siilille voi silloin tällöin tarjota keitettyä kananmunaa sekä laktoosittomia maitotuotteita, mikäli hiiren pinkkejä tai muita kokonaisia ruokaeläimiä ei haluta tai voida antaa. Laktoosittomista maitotuotteista siili saa hyvin kalsiumia, mitä se luonnossa saisi kokonaisina syömiensä saaliseläinten ja raatojen luista. Erillistä kalkkilisää lisäravinteen muodossa siilin ei ole kuitenkaan todettu tarvitsevan, vaan satunnaisesti tarjotut kalsiumpitoiset ruoka-aineet riittävät takaamaan sen saannin.
Annoskoko
Jokainen siili on yksilö, ja siksi tarvittavan ruuan määrä siileillä vaihtelee suuresti. Onkin vaikea sanoa mitään tiettyä ruokamäärää, joka sopisi jokaiselle siilille. Jotkut syövät suuria määriä, koska ovat niin liikkuvaisia, että kuluttavat enemmän kuin toiset.
Myös ruoka-annoksen koostumus vaikuttaa ruuan määrään. Ne, jotka syöttävät siililleen luonnonmukaisesti vain hyönteisiä, antavat paljon enemmän ruokaa kuin ne, jotka täyttävät kuppia lihalla ja muulla lisukkeella, joka on paljon rasvaisempaa ravintoa kuin hyönteiset. Yleensä voidaan kuitenkin lähteä n. 20 g ruoka-annoksesta, kun lähdetään opettelemaan oikeaa annoskokoa (20 g on siis yhtä kuin muutama ruokalusikallinen). Toisaalta on huomioitava, että kuivattu ruoka on paljon kevyempää kuin tuore tai pakasteruoka, joten liiaksi ei kannata grammamääriin takertua, vaan seurata mieluummin siilin painon kehitystä ja säätää ruokavaliota sen mukaan.
Vitamiinit ja öljyt
Koska lemmikkinä elävän siilin ruokavalio on parhaimmassakin tapauksessa huomattavasti yksipuolisempi kuin luonnossa elävillä lajitovereilla, eivät siilit saa ruoastaan tarpeeksi vitamiineja. Siilejä varten ei ole myynnissä mitään omaa vitamiinivalmistetta, mutta ruokavalion samankaltaisuuden vuoksi matelijoiden vitamiineja voi käyttää myös siileillä. Suositeltavia valmisteita ovat esim. Nutrobal ja Nekton Rep. Vitamiinivalmistetta tulee ripotella siilin ruoan päälle pieni määrä joka ilta.
Jos siilillä on taipumusta kuivaan ihoon, kannattaa ruoan sekaan lisätä päivittäin muutama tippa helokkiöljyä. Vitamiinivalmisteita saa ostaa joistain eläinkaupoista, nettikaupoista sekä eläinlääkärien vastaanotolta (ilman reseptiä). Helokkiöljyä puolestaan myydään joko kapselien muodossa tai nestemäisenä pullossa apteekeissa, luontaistuotekaupoissa sekä hyvin varustetuissa marketeissa. Kapselit ovat käteviä: puhkaistaan vain neulalla reikä kapseliin ja tiputetaan muutama tippa ruuan päälle joka päivä.
Erikoisherkkuja
Siilit maistelevat usein mielellään erikoisempiakin makuja ja saattavat tehdä niistä ns. vaahtopalloja.
Pähkinöitä tai siemeniä ei juurikaan suositella annettavaksi lemmikkisiileille. Niissä on vaarana että jäävät hampaisiin/kitalakeen kiinni, ja lisäksi ne ovat todella rasvaisia. Yleensä lemmikkisiileillä paino on muutenkin ongelma ja pähkinät lihottavat siiliä turhaan.
Siilien ruokintaohjeet ovat muuttuneet parin vuoden sisällä dramaattisesti. Ennen neuvottiin että raksuja tulisi olla koko ajan tarjolla, mutta tämä on ehdottomasti väärin. Siileille voi tarjota pari kissan raksua päivässä (sellaisia, jotka eivät sisällä viljaa), jos välttämättä haluaa, ei missään tapauksessa enempää! Raksuja syötetään hampaiden kunnossa pitämiseksi. Eläinkaupoista voi ostaa myös kanankauloja ja antaa niitä 1 cm:n pätkä joskus silloin tällöin. Nämä ovat kuitenkin rasvaisia, ja siksi niitä ei voi antaa usein. Kovan kitiinikuoren omaavat hyönteiset, kuten torakat ja kovakuoriaiset ovat myös omiaan antamaan hampaille työtä ja pitämään ne kunnossa.
Siilit ovat luontaisesti keliaakikkoja ja laktoosi-intolerantikkoja, joten laktoosia tai viljaa sisältävät ruoka-aineet eivät kuulu siilin ruokavalioon. Kasvispitoisia ruokia siilit saattavat luonnossa uteliaisuuttaan maistella, kuten myös pakon edestä ja paremman puutteessa nälkäänsä syödä, mutta ne eivät varsinaisesti kuulu siilin luonnolliseen ruokavalioon. Siilin ruuansulatuselimistö ei kunnolla tue kasvispitoista ruokaa, minkä takia se ei sula kunnolla ja näin ollen siitä ei ole myöskään ravinnollisesti juuri hyötyä.
Esim. vitamiinit ja muut ravintoaineet eivät pääse kunnolla imeytymään huonosti sulaneesta ruuasta. Päin vastoin kasvikset ja hedelmät voivat aiheuttaa siilille vatsavaivoja ja tehdä ulosteista pahan hajuisia sekä sokeripitoisuutensa vuoksi lisätä hammaskiveä ja edistää hampaiden reikiintymistä. Osa siileistä kuitenkin maistelee myös lemmikkinä kasvispitoisia ruokia ja esim. porkkanasose on joidenkin siilien suurta herkkua, mutta enempää kuin hyvin pieniä määriä ja satunnaisesti kasviksia ei suositella siilille tarjottavan.
Miten ruoka tarjoillaan?
Ruoan voi tarjoilla siilille ruokakupista tai vaihtoehtoisesti osan (tai kaiken) siitä voi piilottaa siilin asumukseen siilin etsittäväksi. Jälkimmäinen tapa aktivoi siiliä enemmän.
Eläviä hyönteisiä, kuten sirkkoja ja torakoita voi antaa siilille metsästettäväksi isossa muovilaatikossa, josta ötökät eivät pääse karkuun. Siilit usein innostuvat kovasti, kun saavat toteuttaa saalistajan vaistojaan. Ei kannata kuitenkin lannistua, jos siili ei ymmärrä elävän ravinnon päälle tai suorastaan pelkää sitä. Ajan kanssa se ehkä oppii metsästämään – tai sitten ei.
Nirso siili
Ei ole harvinaista, että siili syö hyvällä ruokahalulla joitain ruokalajeja, mutta jättää toiset aina syömättä. Siiliä voi koettaa opettaa syömään “ikäviäkin” ruokia, mutta tämä ei välttämättä onnistu.
Kuivaruokaa voi koettaa kastella, sillä se tuoksuu voimakkaammin märkänä ja saattaa herättää siilin ruokahalun. Nirsoiltavia ruokapaloja voi koettaa kätkeä paremmin maistuvien joukkoon siltä varalta, että siili vahingossa päätyisi syömään niitä ja tottuisi makuun.
Siilille voi koettaa muutaman illan ajan antaa vain tai pääasiassa sellaisia ruokia, joita se ei yleensä suostu syömään. Voi olla, että nälkä ajaa sen ruokakupille, vaikka ruoka ei olisikaan suurta herkkua. Jos siili kuitenkin yhä kieltäytyy syömästä, ei ihmisen auta kuin luovuttaa ja kattaa pöytä herkuilla.
Mitä siilille juomaksi?
Vesi on siilille luonnollinen juoma, ja siilillä tuleekin aina olla raikasta vettä kupissa tarjolla. Vesiastia on pestävä huolellisesti ja vesi vaihdettava päivittäin.
Laktoositonta maitoa voi antaa silloin tällöin harvakseltaan, jos haluaa, mutta vettä on oltava tarjolla aina. Siilin hampaat eivät sovellu juomapullosta juomiseen, koska se ei ole jyrsijä eikä sillä ole samanlaista purukalustoa kuin jyrsijöillä. Juomakuppi on siilille hyvä juoma-astia, ja sen tulee olla tarpeeksi tukeva, ettei se kaadu helposti.
Mistä siilinruokaa saa hankittua?
Tänä päivänä ruokahyönteisiä saa ostettua erittäin helposti erilaisista nettikaupoista (esim. Reptico, ReptileManiacs) tai joistakin eläinkaupoista. Hyönteisiä voi tilata myös ulkomaisista nettikaupoista. Hyönteisiä on myynnissä niin elävinä, kuivattuina kuin säilykkeinäkin. Säilykepurkkien sisältö kannattaa pakastaa avaamisen jälkeen, sillä jääkaapissa se ei säily kovin pitkään.
Ulkohyönteisiä ei siilille suositella, sillä niissä piilee loisvaara. Jos siilille kuitenkin tarjotaan ulkoa kerättyjä hyönteisiä, on huolehdittava myös siilin säännöllisestä loishäädöstä kissojen ja koirien matolääkkeillä, joita saa lääkkeestä riippuen reseptillä (mm. Stronghold) tai reseptivapaasti (mm. Axilur). On kuitenkin tärkeä muistaa, että kaikki matolääkkeet eivät tehoa kaikkiin loisiin ja osa loistartunnoista (mm. maksa- ja keuhkomadot) on vaikeasti hoidettavissa edes eläinlääkärissä. Kaikki loistartunnat eivät myöskään näy ulostenäytteessä, mikä on ensisijainen keino todeta tartunta, joten puhdas näyte ei poissulje loistartuntaa. Epäily loistartunnasta tulee aina ottaa vakavasti, koska se voi hoitamattomana olla siilille kohtalokas.
Pidemmän päälle kaikkein edullisinta on kasvattaa edes osa ruokahyönteisistä itse. Helppoja kasvatettavia ovat esimerkiksi jauhopukit (eli jauhomadot), argentiinan torakat sekä akaattikotilot (tosin aika moni siili nirsoilee etanoille).
Siilin paino
Siilin paino vaihtelee yksilön mukaan suuresti. On normaalikokoisia aikuisia jotka painavat vain 200 g ja on niitäkin, jotka ovat normaalikokoisena jopa 500 g. Näin äärimmäiset normaalipainot eivät kuitenkaan ole yleisiä, vaan harvinaisia poikkeuksia. Ihannepaino liikkuu n. 330-400 gramman välissä.
Paras keino tietyn siiliyksilön ihannepainon määrittelemiseen on tarkastella siiliä silloin, kun se on mennyt tiukaksi palloksi. Siilin kuuluu päästä kunnolla kerälle, niin ettei edes nenänpäätä näy. Mikäli palloksi meneminen on hankalaa tai siilillä pursuaa kyljistä “ylimääräistä”, se todennäköisesti on liian lihava. Nahkaa siileillä on normaaliasennossa paljon ylimääräistä jotta pääsevät hyvin palloksi. Sitä ei saa sekoittaa liikalihavuuteen. Siilillä ei saa olla myöskään kyljet lommolla; se kertoo liian laihasta siilistä.
Lihavuus on siileille yleisempi ongelma kuin laihuus.
Siilin painoa tulee tarkkailla punnitsemalla siili säännöllisesti, esimerkiksi kerran viikossa. Isot ja nopeat muutokset (aikuisen) siilin painossa (erityisesti painon lasku) voivat kertoa terveydellisistä ongelmista. Nuorelle keskenkasvuiselle siilille on toki luonnollista kasvattaa painoaan melko nopeallakin aikavälillä.
RUOKAKOOSTE:
80–100% tulisi koostua erilaisista hyönteisistä kuten:
• Sirkat (Elävät, kuivatut ja purkkisirkat)
• Jauhomadot (isot ja pienet) myös kuoriaiset ja
kotelot
• Etanat, akaattikotilot
• Vahakoisan toukat
• Erillaiset torakat
• Buffalomadot
• Silkkiperhosen toukat (säilyke)
• Muurahaisen munat (säilykkeinä)
• Bambumadot
• Pillarssit (säilykkeinä)
• Ruusukuoriaisen toukat/kuoriaiset
• Ym. hyönteiset
Näiden ohella voit antaa vaihtelevasti seuraavia ruokia: (Huom! Muistathan että alla mainitut eivät kuulu siilin luontaiseen ruokavalioon eikä ne sen vuoksi saa kuulua siilin jokapäiväiseen ruokavalioon.)
• Silakka, siika, ahven, lohi (keitettynä) HUOM. Jotkut siilit saavat kalasta allergiaoireita
• Kanan- tai naudanliha (keitetty)
• Jauheliha (vähärasvainen)
• Kananmuna (keitetty)
• Raejuusto (laktoositon)
• Viili (laktoositon)
• Pähkinät ja siemenet (vain murskattuna, ettei jää kitalakeen tai hampaaseen kiinni)
Seuraavia ruokia EI saa antaa siilille:
• Viljatuotteet
• Raaka kala
• Sisäelimet
• Kastemadot ja muut ulkoa löytyvät hyönteiset (loisvaara)
• Nakit, sipsit jne.
• Suola, mausteet
• Laktoosia sisältävät ruuat (kuten esim.
tavallinen maito)