Lemmikkisiilit ovat aktiivisia yöeläimiä, jotka nukkuvat päivisin ja heräävät touhuamaan pimeän laskeuduttua. Ne ovat luonteeltaan hyvin uteliaita ja pitävät uusien paikkojen tutkimisesta ja öisistä juoksuretkistä. Siili tunnistaa omistajansa tämän hajun perusteella ja nauttii päivittäisestä rapsuttelusta ja hellimisestä.
Vaikka siilin selkäpuolta suojaakin piikkinen puolustuspanssari, siilin ollessa rauhallinen sen piikit tuntuvat lähestulkoon pehmeiltä, ja siiliä voi silitellä ’myötäpiikkiin’ tai jopa sen pehmeän karvan peittämältä vatsapuolelta. Kuitenkin pelästyessään esim. nopeaa äkillistä liikettä siili saattaa nostaa piikkinsä salamannopeasti pystyyn, ja silloin siihen on lähestulkoon mahdotonta koskea paljain käsin. Tämän vuoksi suositellaan harkittavan tarkasti siilin hankkimissa perheeseen, jossa on pieniä lapsia. Työssäkäyville ihmisille ja/tai jo kouluikään ehtineiden lasten perheissä siili on sitä vastoin melko helppohoitoinen lemmikki.
Päivittäiseen hoitoon kuuluu siilin riittävästä ravinnosta ja nesteen saamisesta huolehtiminen, asumuksen siivous ja siilin kanssa touhuaminen. Yhdessäolon aikana kannattaa tarkastaa siilin tassut niiden ympärille kiertyvien hiusten ja lankojen varalta. Siili olisi hyvä punnita noin kerran viikossa, sillä äkillinen painon lasku ja nousu voivat olla merkki sairaudesta. Myös tassut on hyvä pestä, jos ne ovat likaiset. Siilin voi tarvittaessa satunnaisesti jättää yöksi yksin kotiin kunhan muistaa jättää riittävästi ruokaa ja juomaa saataville.
Afrikkalaiset kääpiösiilit kasvavat n. 15-20 cm pituisiksi ja painavat n. 250-500 g. Suomen Siiliyhdistys on pitänyt siilirekisteriä vuodesta 2000, ja rekisterin vanhimmat siilit ovat nyt yli 5-vuotiaita. Yhdysvalloista saatujen tietojen mukaan lemmikkisiili voi elää terveenä ja hyväkuntoisena jopa yli 8-vuotiaaksi. Varovasti arvioiden siilin voisi odottaa elävän sille sopivissa oloissa keskimäärin 3-5-vuotiaaksi. Siilien keskimääräisen eliniän odotetaan pitenevän jatkuvasti siilitietämyksen lisääntyessä.
Siilit nukkuvat päivisin, ja ovat iltaisin ja öisin aktiivisimmillaan. Tämä siilien luontainen päivärytmi saattaa turhauttaa esim. perheen lapsia, jotka mielellään leikkisivät siilin kanssa myös valoisaan aikaan. Siilejä voidaankin varovaisesti ajan kanssa totuttaa liikkumiseen satunnaisesti myös alkuillasta, noin kello 20 alkaen.
Siilit eivät tarvitse toisten siilien seuraa. Ne ovat reviirieläimiä ja jokaisella siilillä on oltava oma asumus. Toisten eläinten kanssa siilejä voi pitää vahdittuna.